Friday, February 26, 2010

Kuvarijacije-Danish pastry


Obozavam Brankine recepte a posebno njen danish pastry. Kada je za ovomesecnu igru Kuvarijacija odabran njen recept, vec sam imala spremne fotke, posto Brankine kroasane pravim jako cesto. Obicno zamesim duplu dozu, jednu ispecem odmah, drugu zamrznem. Kada mi zatreba, najcesce vikendom, preko noci odmrznem testo u frizideru, ujutru samo uvijem kroasane, pustim da narastu i ispecem.
Uz kafu i namaze, savrsen dorucak.
Iako sam odusevljena ovim receptom, isprobam i po koji novi kada naletim na njega, mada, moram da priznam, do sada ni jedan nije bio bolji. Nedavno sam napravila danish po receptu iz knjige The secrets of baking ali nije bio ni blizu Brankinom. Testo nije bilo tako pahuljasto kao ovo. Brankin recept najvise podseca na laminated brioche, prekrasno je mekano i bogato i to je ono sto me je odusevilo.
U knjizi sam procitala nesto jako zanimljivo sto do sada nisam znala. U danish pastry se gotovo uvek dodaje kardamom. Dodala sam ga jednom Brankinom receptu uz naribanu narandzinu koricu i vanilu i svidelo mi se, bilo je jako mirisljavo. Bude jako fino u slatkoj varijanti promene radi.
Jedino sto sam jos dodavala svaki put je po kasicica soli, jer mi testo tako bude ukusnije i bolje pase uz slanu verziju.















Branka, hvala za jos jedan savrsen recept :)
For the recipe, please visit Branka's blog.

Saturday, February 20, 2010

Rolat od kakaa i ruma


































Please scroll down for english :)

Ovaj rolat je zapravo trebao da bude torta. Krenula sam bila sa nekim izmenama i na kraju odustala od torte i za probu napravila rolat. Ispao je odlicno i pravi se brzo. Nisam bas cekala da se dobro ohladi pa je presek zato malo razmrljan.
Kada sam po njemu poredjala maline, svi smo se po kuci uzmuvali, jedva se sacekalo da par puta okinem i radile su viljuske :)
Ako hocete tortu, samo uvecajte mere.

Potrebno vam je:
6 jaja, 6 kasika secera, 3 kasike brasna, 3 kasike kakaa, 1 kasika ruma, 1 kasika ulja.
Belanca ulupajte sa secerom, dodajte zumanca pomesana sa kasikom ruma i uljem, lagano promesajte, pa dodajte brasno posejano sa kakaom. Pecite i jos vruc rolat urolajte u vlaznu krpu. Dok se hladi napravite krem.

Za kremu vam je potrebno:
112 gr. putera, 100 gr. prah secera, 5 kasika prosejanog kakaa, 2 kasike ruma, kasicica vanile, 125gr. slatke pavlake, 1 slag fix.

Omekasli puter penasto umutite sa rumom i vanilom, dodajte prosejani prah secer i kakao i umestajte polako varjacom da ne bi zavrsili u slatkom oblaku ukoliko ukljucite mikser. Kada se malo ujednaci nastavite da mutite miskerom dok smesa ne postane kremasta. Sjedinite sa ulupanom slatkom pavlakom i slag fiksom i nafilujte rolat.
Urolajte i prelijte glazurom od 125 gr. pavlake i 125 gr. cokolade.
******************************************************

Cocoa rum roulade


6 eggs, 6 tablespoons sugar, 3 tablespoons flour, 3 tablespoons cocoa, 1 tablespoon dark rum, 1 tablespoon oil.
Line baking sheet with parchment; coat with cooking spray. Dust with flour; tap out excess, and set aside. Preheat the oven to 350F.
Beat egg whites with sugar until medium peek. Add egg yolks mixed with rum and oil and using a large rubber spatula, carefully fold in sifted flour with cocoa powder.
Spread batter evenly into prepared sheet. Bake until springy to the touch. While still hot, roll into the wet kitchen towel.



For the filling;

112 gr. butter, 100 gr. confectioner sugar, 5 tablespoons cocoa powder, 2 tablespoons dark rum, 1 teaspoon vanilla, 125 gr. heavy cream, 1 envelope whip it.

Cream the softened butter with vanilla and rum. Add sifted confectioners sugar with cocoa powder. Mix with spatula at first, and continue creaming with mixer.

Whip heavy cream with one envelope of whip it until stiff and stir it into the butter mixture. Unroll the roulade, spared cream on it, and roll again.
Coat it with chocolate ganache made with 125gr. of heavy cream and 125 gr. of chocolate.

Thursday, February 11, 2010

Pistacio praline
































Please scroll down for english :)


Odusevile su me ove praline. Mogu da se naprave i odokativno, umesto pistacija mozete da upotrebite i druge samlevene orasaste plodove. Gotove su za trenutak a ukus je mmmmm :))

Umesite 250gr. marcipana, 1 solju od 250ml. mlevenih pistacia, 2 kasike konjaka  ili soka od narandze. Poravnajte na radnoj povrsini oklagijom, isecite zeljene oblike i prelivajte svaku glazurom od 100 gr. cokolade i 3 kasike ulja.

*******************************************************

Pistachio almond praline

250 gr. almond paste, 1 cup ground pistachios, 2 tablespoons cognac or orange juice. Work the ingredient into a paste. Roll to 1/2 inch thick, cut into cubes and dip in chocolate glaze made with 100 gr.  melted chocolate and 3 tablespoons oil.
Dry on wire rack.

Friday, February 5, 2010

Pavlova sa citrusnim vocem - Ajme koliko nas je















Please scroll down for english :)

U ovomesecnoj igri Ajme koliko nas je, koju je pokrenula Monsoon, nasa domacica je Mignonne sa bloga La cuisine creative, a ovomesecni sastojak su agrumi. Sada je sezona citrusnog voca a kuca nam je trenutno preplavljena grepfrutom, mandarinama, limunom. Volimo ih sveze a moja slaba tacka je kombinacija sa cokoladom. Vec imam par recepata koji kombinuju cokoladu i narandzu, pa sam se sada odlucila za nesto drugacije, pavlovu, kojoj takodje fino pasu kiselkasti tonovi agruma.
Ima dosta slicnih recepata na internetu, i za ovaj recept mozete kombinovati ono sto imate pri ruci, samo pustite masti na volju :)

Potrebno vam je:
4 belanca, 150 gr. secera, 1 kasika gustina, naribana korica mandarine i limuna, kasika soka od limuna.
Rernu ugrejte na 105C.
Umutite belanca sa limunovim sokom. Na pola mucenja, pocnite da dodajte kasiku po kasiku secera neprestano muteci. Mutite dok se secer ne istopi i dok ne dobijete cvrst sneg. Dodajte naribanu koricu mandarine i limuna i gustin. Lagano promesajte.
Gomilice ulupanog snega stavljajte na pek papir i oblikujte mala "gnezda" Od ove kolicine bi trebalo da dobijete 6 vecih puslica. Susite u rerni oko sat i po.
Dobro ohladite, odvojite od papira i prelijte svaku kremom od limuna i dekorisite komadicima voca (grejpfrut, naradnza mandarina)

Za kremu od limuna:
4 zumanca, 1 celo jaje, 100 gr. secera, naribana korica limuna, naribana korica mandarine ili narandze, 50 ml. limunovog soka, 125gr. putera.
Jaja umutite sa secerom i fino naribanim koricama i kuvajte na pari dok se smesa ne zgusne. Dodajte naseckane komadice hladnog putera, mesajte dok se ne istopi i odmah sklonite sa vatre. Ostavite da se dobro ohladi pa prelijte preko puslica.

**********************************************************




















Citrus Pavlova

4 egg whites, 150 gr. sugar, 1 tablespoon corn starch, 1 teaspoon lemon juice, finely grated mandarin zest.


Preheat the oven to 105C/220F.
Place the egg whites with lemon juice in the bowl of an electric mixer. Whip until peaks start forming. Slowly sprinkle in the sugar. Whip until shiny and stiff.
Add the zest and corn starch and mix gently.
Make six mounts of meringue on a sheet pan lined with parchment. Bake for about 1 hour and 30 min.

For the lemon curd:
4 egg yolks, 1 whole egg, 100 gr. sugar, 50 ml. lemon juice, zest of lemon and mandarin, 125 gr. cold butter.
Whisk the eggs, sugar, lemon juice and zest in a medium bowl. Place this over a water bath and cook until it thickens. Add cold butter, mix until incorporated and cool.