Please scroll down for english :)
U ovomesecnoj igri Ajme koliko nas je, koju je pokrenula Monsoon, nasa domacica je Mignonne sa bloga La cuisine creative, a ovomesecni sastojak su agrumi. Sada je sezona citrusnog voca a kuca nam je trenutno preplavljena grepfrutom, mandarinama, limunom. Volimo ih sveze a moja slaba tacka je kombinacija sa cokoladom. Vec imam par recepata koji kombinuju cokoladu i narandzu, pa sam se sada odlucila za nesto drugacije, pavlovu, kojoj takodje fino pasu kiselkasti tonovi agruma.
Ima dosta slicnih recepata na internetu, i za ovaj recept mozete kombinovati ono sto imate pri ruci, samo pustite masti na volju :)
Potrebno vam je:
4 belanca, 150 gr. secera, 1 kasika gustina, naribana korica mandarine i limuna, kasika soka od limuna.
Rernu ugrejte na 105C.
Umutite belanca sa limunovim sokom. Na pola mucenja, pocnite da dodajte kasiku po kasiku secera neprestano muteci. Mutite dok se secer ne istopi i dok ne dobijete cvrst sneg. Dodajte naribanu koricu mandarine i limuna i gustin. Lagano promesajte.
Gomilice ulupanog snega stavljajte na pek papir i oblikujte mala "gnezda" Od ove kolicine bi trebalo da dobijete 6 vecih puslica. Susite u rerni oko sat i po.
Dobro ohladite, odvojite od papira i prelijte svaku kremom od limuna i dekorisite komadicima voca (grejpfrut, naradnza mandarina)
Za kremu od limuna:
4 zumanca, 1 celo jaje, 100 gr. secera, naribana korica limuna, naribana korica mandarine ili narandze, 50 ml. limunovog soka, 125gr. putera.
Jaja umutite sa secerom i fino naribanim koricama i kuvajte na pari dok se smesa ne zgusne. Dodajte naseckane komadice hladnog putera, mesajte dok se ne istopi i odmah sklonite sa vatre. Ostavite da se dobro ohladi pa prelijte preko puslica.
**********************************************************
Citrus Pavlova
4 egg whites, 150 gr. sugar, 1 tablespoon corn starch, 1 teaspoon lemon juice, finely grated mandarin zest.
Preheat the oven to 105C/220F.
Place the egg whites with lemon juice in the bowl of an electric mixer. Whip until peaks start forming. Slowly sprinkle in the sugar. Whip until shiny and stiff.
Add the zest and corn starch and mix gently.
Make six mounts of meringue on a sheet pan lined with parchment. Bake for about 1 hour and 30 min.
For the lemon curd:
4 egg yolks, 1 whole egg, 100 gr. sugar, 50 ml. lemon juice, zest of lemon and mandarin, 125 gr. cold butter.
Whisk the eggs, sugar, lemon juice and zest in a medium bowl. Place this over a water bath and cook until it thickens. Add cold butter, mix until incorporated and cool.
Mmmm,... prekrasno! Posebno mi se sviđa ideja o 6 hrpica ili gnijezda.
ReplyDeletePravo uzivanje za okice i nepce...draga, stavljam odmah receptic na spisak,belezim link i cuvam fotkice...dobro?;)))
ReplyDeleteIzgleda tako nježno, mogu mislit kako je divna za jesti.
ReplyDeletePrekrasno! Lagano i osvježavajuće.
ReplyDeleteajme divno. stvarno prekrasan desert
ReplyDeleteKako je dobra!Moram priznati da kada god imam mogućnost da biram izmedju voćne Pavlove i čokoladne ili vanilin,znači bez voća uvekk odaberem voćnu.Omiljena mi je sa jagodama,nekako mi je ukus bolji kada voće da tu malu kiselkastost!
ReplyDeleteKada bih trebala da odlučim izmedju čokoladne pavlove i voćne uvek se odlučim za voćnu,posebno sa jagodama koja mi je omiljena.Ta kombinacija sa voćem koja joj daje kiselkastost je idealna!!!
ReplyDeletenisam ju nikad probala, ali sad kad vidim kako je dobra, moram :) prekrasna kombinacija :)
ReplyDeleteajme kako lijepo izgleda, baš je predivna !A okus mogu samo zamisliti, sastojcii kombinacija baš po mome, divno !
ReplyDeleteJa se spremam već dugo napraviti je, tvoja mi prekrasno izgleda!
ReplyDeleteKako vidim, lako se priprema, a rezultat je više nego fantastičan.
ReplyDeletepogodila si me sa svim, izgleda prekrasno...
ReplyDeleteJa nikako da isprobam ovaj kolac :) A znam da bi mi se svidelo posto puslice obozavam :)
ReplyDeleteE da, moram da pitam, kako si ovako savrseno uspela da oljustis mandarine? Jel ima neka caka?
ReplyDeleteHvala svima :)))
ReplyDeleteMarija, ovde ima oljustenih mandarina na kriskice u tegli, kao kompot. Kada pravim ovako nesto, onda to koristim jer divno izgleda, nema onih belih zilica. Probala sam i sama da ih ljustim, i deo sa strane bude ok, ali donji nikad ne uspem fino da sredim :)))