Saturday, February 20, 2010
Rolat od kakaa i ruma
Please scroll down for english :)
Ovaj rolat je zapravo trebao da bude torta. Krenula sam bila sa nekim izmenama i na kraju odustala od torte i za probu napravila rolat. Ispao je odlicno i pravi se brzo. Nisam bas cekala da se dobro ohladi pa je presek zato malo razmrljan.
Kada sam po njemu poredjala maline, svi smo se po kuci uzmuvali, jedva se sacekalo da par puta okinem i radile su viljuske :)
Ako hocete tortu, samo uvecajte mere.
Potrebno vam je:
6 jaja, 6 kasika secera, 3 kasike brasna, 3 kasike kakaa, 1 kasika ruma, 1 kasika ulja.
Belanca ulupajte sa secerom, dodajte zumanca pomesana sa kasikom ruma i uljem, lagano promesajte, pa dodajte brasno posejano sa kakaom. Pecite i jos vruc rolat urolajte u vlaznu krpu. Dok se hladi napravite krem.
Za kremu vam je potrebno:
112 gr. putera, 100 gr. prah secera, 5 kasika prosejanog kakaa, 2 kasike ruma, kasicica vanile, 125gr. slatke pavlake, 1 slag fix.
Omekasli puter penasto umutite sa rumom i vanilom, dodajte prosejani prah secer i kakao i umestajte polako varjacom da ne bi zavrsili u slatkom oblaku ukoliko ukljucite mikser. Kada se malo ujednaci nastavite da mutite miskerom dok smesa ne postane kremasta. Sjedinite sa ulupanom slatkom pavlakom i slag fiksom i nafilujte rolat.
Urolajte i prelijte glazurom od 125 gr. pavlake i 125 gr. cokolade.
******************************************************
Cocoa rum roulade
6 eggs, 6 tablespoons sugar, 3 tablespoons flour, 3 tablespoons cocoa, 1 tablespoon dark rum, 1 tablespoon oil.
Line baking sheet with parchment; coat with cooking spray. Dust with flour; tap out excess, and set aside. Preheat the oven to 350F.
Beat egg whites with sugar until medium peek. Add egg yolks mixed with rum and oil and using a large rubber spatula, carefully fold in sifted flour with cocoa powder.
Spread batter evenly into prepared sheet. Bake until springy to the touch. While still hot, roll into the wet kitchen towel.
For the filling;
112 gr. butter, 100 gr. confectioner sugar, 5 tablespoons cocoa powder, 2 tablespoons dark rum, 1 teaspoon vanilla, 125 gr. heavy cream, 1 envelope whip it.
Cream the softened butter with vanilla and rum. Add sifted confectioners sugar with cocoa powder. Mix with spatula at first, and continue creaming with mixer.
Whip heavy cream with one envelope of whip it until stiff and stir it into the butter mixture. Unroll the roulade, spared cream on it, and roll again.
Coat it with chocolate ganache made with 125gr. of heavy cream and 125 gr. of chocolate.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Ljilja, I can only stare... WOW!!!
ReplyDeletejoj što dobro izgleda, pogotovo s ovim malinicama i mentom... menta uvijek nekako osvježi fotke, super!
ReplyDeleteajme, ostala sam bez teksta na fotke....a rolada izgleda predobro!
ReplyDeletePrekrasan je, obožavam rolate, samo ih rijetko radim.
ReplyDeleteDivne su ti fotke, prozračne i nježne. :)
predivne fotke!!!fino,kremasto,cokoladno..super!!!!:)
ReplyDeleteI rolada i fotke su savršene! Predivno!!!!!!
ReplyDeleteWow this is so fantastic , i love it!
ReplyDeleteПрекрасно е рулото!Харесва ми!Хубава вечер!
ReplyDeleteHvala, hvala :))
ReplyDeleteAndrea, i ja ih volim. Ukus je kao i kod torte, samo manja porcija i manje posla :)))
Nanita, Nina, thank you :)))
!!!!
ReplyDeletewanderful
Mmmm, meni se sve svidja sto je sa cokoladom...fotkice obaraju s nogu!;))) kiss
ReplyDelete[mamajac guta knedlice]
ReplyDeleteOva roladica stvarno obara, a ove čokoladne ružice su toliko dobro ocrtane, imaš dobar nastavak za izradu kreme!
ReplyDeletei ja bi sad uzela vilicu i odrezala jedan komadić :)
ReplyDeleteSavrseno izgleda,stvarno nemam reči za ovu lepotu!
ReplyDeleteAuuuuuu, sad mi sline cure....wauuuuu, mračo izgleda. Prediva je i kolač a i fotke su divne!
ReplyDeleteLjiljooooo! :)
ReplyDeleteSavršeno u svakom pogledu!
Wowo looks so so beautiful and yumm. Wish i had them. Sure bookmarking this one.
ReplyDeleterolat predivno izgleda, tako fino, kremasto, ...., sa ovim malinama po vrhu je zbilja divan !
ReplyDeleteRecept mi je odličan i nadam se da će uskoro i kod mene na isprobavanje :)
Hermoso, delicioso pastel. Las fotos una maravilla.
ReplyDeleteU mojoj kući ne bi to stiglo ni da se fotografiše.
ReplyDeleteFenomenalno :)
Ljiljo, svaka čast :)
Wow kako je lep :)
ReplyDeleteSuper je ovaj recept, baš mi se sviđa.
Hvala ;))))
ReplyDeleteThank you Irmina :)
Very pretty and sounds delicious.
ReplyDeleteThank you Xiaolu :))
ReplyDeletefenomenalna rolada...posebno mi se sviđa krema...svakako moram zabilježiti ovaj recept :)
ReplyDeleteSavrsenstvo draga moja :)
ReplyDeletema ja samo sebe ponavljam ispod tvojih recepata, al sta cu kada moram a i ne znam drugacije,
tebi mogu samo reci najljepse rijeci hvale ;)
prekrasan recept, a slike su mi cisto savrsenstvo,
melem za oci,
tako prirodne i stvarne i nimalo umjetne ;)
Svaka cast Ljiljo.
Svaki put nam posluzis nesto prelijepo :)
Hvala Monika,
ReplyDeleteBranka, pusa :)))))
Fantastican rolat. Sjajno izgleda.
ReplyDeleteA tek slike, prelijepe su.
Jako zavodljiva kreacija a slikice tek..
ReplyDeleteKoje majstortstvo!
ReplyDeleteOvo mi nikad ne bi dosadilo da jedem :)
ovo prelijepo izgleda!!!
ReplyDeleteLjiljo, bojim se da se maknem s'ove stranice da nebih izgubila recept. Bas mi se ovo pravi..a nisam neka kuvarica. Hvala za recept. Izgleda fantasticno a sigurno se topi ustima!
ReplyDeletepozdrav od Cice
Cico, bez brige, rolat se brzo pravi i nije komplikovan. Samo probajte, bice to dobro.
ReplyDeletePuno vas pozdravljam :)
Presrećna sam što sam Te pronašla, a DANAS sam se uplašila da sam sve tvoje recepte zauvek izgubila! Hvala Ti!!!
ReplyDelete