Tuesday, April 28, 2009

Lako lepo













Ja sam treca generacija koja priprema ovaj kolac. Spremala ga je moja baka, ovo je njen recept, i nekako su sve uspomene koje ozive svaki put kada u kuhinji zamirise, vezane za nju.
Jednostavan je i jako ukusan, bas kao i svi starinski kolaci. Meni jos ukusniji jer me za njega vezu neke lepe uspomene koje bi rado da vratim.
Zato je ovo moja mala vremenska kapsula, koju izvucem sa pozutelih stranica svaki put kada mi mirisi detinjstva nedostaju.

Kora sa orasima:
5 belanaca
150 gr. secera
150 gr. putera
150 gr. oraha
130 gr. brasna

Zuti preliv :
5 zumanaca
3 kas. secera
2 kas. brasna
malo vanile
par kasika dzema od kajsija
malo mlevenih oraha za posipanje

Priprema:
Mast ili puter ostavite na sobnoj temperaturi da omeksa pa penasto umutite.
Napravite sne od belanaca i secera. Dodajte omekasali puter, orahe i brasno. Pazljivo sjedinite sastojke, izlite u podmascenu tavu posutu brasnom i peci na 180C.
Za zuti preliv, penasto umutite zumanca sa secerom pa dodajte brasno i malo vanile.
Pred kraj pecenja prvog dela, prelijte zuti preliv.Pre nego pocne da rumeni, izvadite iz rerne.
Ohladite, premazite sa par kasika dzema, i pospite mlevenim orasima.

Monday, April 27, 2009

Uvrnuti keksici































Znam da ce Jasenka ovim keksicima biti odusevljena cak i vise nego ja, jer je pravi majstor za fine kekse. Jednostavno se pripremaju, testo moze da stoji par dana u frizideru i pece prema potrebi, a arome mogu da variraju zavisno od onog sto volite. Meni se kombinacija sa narandzom svidela vise od klasicne vanila-cokolada kombinacije, ali mislim da bi bilo fino i sa dodatkom kafe, kokosa, badema...a izgleda im je neodoljiv :)


Beli deo
250 gr. brasna
60 gr. gustina
100 gr. secera u prahu
225 gr. putera
1 kasicica vanile
malo naribane narandzine korice

Za tamni deo
200 gr. brasna
50 gr. gustina
100 gr. secera u prahu
55 gr. kakaa
225 gr. putera
1 kasicica vanile
I jos
bele secerne mrvice za dekoraciju

Priprema
Za belo testo, umutite puter sa secerom, vanilom i narandzinom koricom, pa dodajte suve sastojke. Izmesajte dok ne dobijete glatku masu.
Isto uradite i sa tamim delom.
Ostavite u frizider da odmara 15ak minuta.
Belo testo podelite na tri dela i to isto uradite i sa tamnim. Rukama poravnajte komadic belog testa i tamnog testa, ne bi li dobili pravougaonik 17×12cm.
Na beli deo, stavite crni, presecite na pola, pa stavite jedno na drugo, tako da dobijete cetiri sloja. Malo poravnajte, ponovo presecite na pola, stavite ponovo jedno na drugo tako da dobijete 8 slojeva testa.
Rukama malo oblikujte testo u uzani pravougaonik pa polako uvrcite testo kao kada istiskavate mokar peskir.

Kobasicicu uvaljajte u mrvice, ako ih nemate moze i bez toga. Uvijte u prozirnu foliju svaku kobasicicu, ohladite, pa prema potrebi secite na ploske i pecite hladno testo u zagrejanoj rerni na 165C petnaestak minuta.
Ja sam radila pola mere, jer ih od ovog ispadne jako puno. Napravljeno testo mozete drzati u frizideru nekoliko dana i peci prema potrebi. Prilikom pripreme, nemojte raditi sa premekanim puterom, da bi testo bilo sto prhkije.

Friday, April 17, 2009

Torta od bele cokolade i jagoda (White chocolate mousse and strawberry layer cake)

















Do pre neki dan sam imala utisak da nam nailazi Bozic a ne Uskrs. Zima se bas oduzila, sve je bilo hladno i sivo i trebalo je nesto sto ce malo da unese zivosti u predpraznicne dane. Ova tortica je bila idelna za to.

Za biskvit:
100 gr. bele cokolade
125 ml. slatke pavlake
125 ml. jogurta
100 gr. secera
3 jaja
250 gr. brasna
1 kesica praska za pecivo
malo ruma i vanile
60 gr. putera

Krema:
500 ml. slatke pavlake
350 gr. bele cokolade
oko 500gr. jagoda
za dekoraciju slag ili ulupana slatka pavlaka

Priprema:

Ugrejte rernu na 170C.
Slatku pavlaku ugrejte do tacke kljucanja pa prelijte preko bele cokolade. Promesajte da se cokolada otopi. Prohladite pa u to dodajte jogurt.
Puter umutite penasto sa secerom, vanilom i rumom, pa dodajte jedno po jedno jaje. Naizmenicno dodajte prosejano brasno kome ste dodali prasak za pecivo i smesu od otopljene bele cokolade. Mutite kratko dok se smesa ne ujednaci.
Pecite u dva kalupa promera 25cm. koja ste oblozili pek papirom, dok se ivice biskvita blago ne zarumene.
































Za kremu, pavlaku ugrejte i prelijte preko bele cokolade dok se ne otopi. Ostavite par sati da se prohladi i malo ocvrsne pa umutite mikserom dok ne postane penasto.
Redjajte biskvit, polovinu kreme po njoj poredjajte narezane jagode, drugu polovinu kreme i opet biskvit. Dekorisite slagom i jagodama :)
Da bi vam jagode na torti duze ostale sveze i da bi bile lepe i sjajne, nakon sto ih poredjajte ih lagano cetkicom premazite sa malo dzema.


For the biscuits:


100 gr. White chocolate

125 ml. heavy whipping cream

123 ml. kefir

100 gr. Sugar

3 eggs

250 gr. Flour

1 envelope baking powder

60 gr. Butter

tablespoon of rum and vanilla



Filling:

500 ml. heavy whipping cream

350 gr. White chocolate

500 gr. Strawberries

For decoration: heavy whipping cream and strawberries

For the biscuit, warm up heavy whipping cream, add chopped white chocolate and mix until melted. Cool, and add kefir.

Mix butter with sugar until fluffy, add vanilla, rum, eggs.

Add flour with baking powder, alternating with white chocolate ganache. Mix lightly and divide into 2 baking pans (25 cm. each). Bake at 170C.


For the filling, make white chocolate ganache, and cool for few hours. Mix until fluffy. Don’t over mix, or you will have butter with white chocolate!

Spread the filling on the biscuit, layer it with strawberries, and cover with another layer.

Decorate and enjoy :)

Sunday, April 12, 2009

Pineapple Semifreddo

































Za ovaj recept vam ne treba masina za sladoled. Priprema je brza i jednostavna, a rezultat ukusn, lagan i penast desert. Preuzet je od Giade De Laurentiis i jedino sto bi mu naredni put dodala je mrvica naribane limunove korice i soka, mada je i bez toga za mene ovo savrsena letnja poslastica.

250 ml. slatke pavlake
2 kasike secera
1 kasicica vanile
3 belanca
567 gr. usitnjenog ananasa (1 konzerva)
8 kasika secera
60 ml. vode

Konzervu ustitnjenog ananasa otvorite i ostavite da se procedi.
9 kasika secera i vode pomesajte i stavite da se kuva oko 5 minuta. Za to vreme umutite belanca i u tankom mlazu ulivajte vruc sirup. Neprestano mutite dok se sne ne udvostruci, oko 10 min.
Ulupajte slatku pavlaku sa 2 kasike secera i vanilom.
U belanca dodajte usitnjeni ananas, pavlaku koju ste umutili i lagano promesajte da se sve ujednaci.
Izrucite u kalup oblozen prozirnom folijom i smrznite. Secite na snite i uzivajte.



************************************************************************

1 cup heavy cream
2 tablespoons powdered sugar
1/2 teaspoon vanilla extract
3 egg whites
1/2 cup simple syrup,
1 (20-ounce) can crushed pineapple, drained

Simple Syrup:
1/4 cup water
1/2 cup sugar

In a saucepan, combine water and sugar over medium heat. Bring to a boil, reduce heat and simmer for 5 minutes, until the sugar has dissolved. Take pan off heat and cool the syrup.

Directions
Spray a 9 1/4 by 5 1/4 by 3-inch (6-cup) metal loaf pan lightly with nonstick spray. Line the pan with plastic wrap with enough plastic wrap extending over the sides to cover the top after the pan has been filled.


In a medium bowl, whip the heavy cream, powdered sugar, and vanilla until stiff peaks form. Set aside.

In another medium bowl, whip egg whites until foamy. With the mixer on, slowly add the simple syrup. Continue beating on high speed until the mixture is glossy and doubles in volume, about 7 minutes.

Fold the pineapple into the egg whites. Fold the whipped cream into the egg white mixture. Gently, spoon the mixture into the loaf pan. Fold over the plastic wrap to cover and freeze for few hours.

Thursday, April 9, 2009

Chocolate easter eggs































Cim sam ugledala ove kalupe za jaja, znala sam sta cu sa njima prvo da uradim. Iako je moj Rasa jedino mastao o kinder jajima i ovome se puno obradovao. Recept je dosta slican ovome za ruze od cokolade sa malim izmenama. Krema je pravljena od slatke pavlake i bele cokolade, a umesto malina sam stavila kajsije iz kompota.
Pravi uskrsnji desert :)

Wednesday, April 8, 2009

Uskrsnja jaja































Dosadila su mi klasicno bojena jaja pa sam malo prosvrljala internetom da vidim sta ima novo. Kod Marthe Stewart sam naisla na odlicne ideje. Dobiju se jako lepa i elegantna jaja. Ova sa sam radila sa stikerim i sljokicama. Ako ne volite da jedete sljokice, najbolje je da ih napravite sa izduvanim jajima :)))































Jaja sarana cipkom su me odusevila. Skuvana jaja treba samo dobro obmotati i zategnuti gumicom, pa bojiti po uputstvu proizvodjaca na kesici. Cipku treba dobro zategnuti, ali vodite racuna da ne preterate i da jaje ne prsne. Za ovo vam je najpogodnija najlon cipka, jer pamucna upije i boje se razliju. Volela bi da su se sare malo jasnije ocrtale ali za to cu morati nesto da smislim. Mozda ne bi bilo lose premazati je sa malo ulja. Ako neko od vas ima ideju, slobodno javite :)

































Jaja bojena svilom su pravo otkrice. Ukoliko radite sa vestackim materijalom, nece se obojiti. Zato iskopajte stare svilene marame ili kravate. Isecite tako da komadic tkanine bude dovoljno velik da se sirovo jaje obmota, saricu lepo namestite jer ce se potpuno preslikati, prekrijte pamucnom krpicom, sve dobro uvrtite, zategnite i zakacite gumicom. Kuvajte 20 minuta u vodi kojoj ste dodali tri kasike sirceta. Ja sam kuvala po tri jaja slicnih boja. Skuvana jaja izvadite iz vrele vode, odrezite tkaninu, prosusite i premazite sa malo ulja da bi dobili lep sjaj.

































Ovo je nesto sto mozete da uradite sa preostalim uskrsnjim jajima. Kuvana, oljustena jaja se potope u naribanu cveklu i dodaju se 2-3 kasike limunovog soka. Drzite ih u frizideru oko 6 sati. Nakon toga izvadite, operite da se komadici cvekle speru i presecite na pola. Izgleda jako lepo kao uskrsnje predjelo. Cvekli mozete dodati i zacine koje volite, jer ce na taj nacin jaje poprimiti ukuse.
Monsoon, sa dalmacija down under mi je dala odlican savet. Jaja tokom kuvanja treba lagano mesati kako bi zumanace ostalo na sredini. Hvala puno Monsoon.
Zelim vam srecan Uskrs :))

Friday, April 3, 2009

Bombice od kokosa i ananasa


















Idemo u goste, a celog dana sam imala posla preko glave. Dogovor je da svako ponese po nesto, a ja sam skoro uvek zaduzena za slatkise. Trebalo mi je nesto brzo i jednostavno. Pronasla sam ovaj recept u knjizi "Ripe for dessert" od David Lebovitz. Kombinacija kokosa i ananasa mi se je svidela i ovo je bila idelna prilika da se recept isproba. Jedina izmena koju sam napravila je ta sto sam secer prepolovila. Ako volite sladje kolace, uvecajte za jos 100gr.

1 konzerva usitnjenog ananasa ( 567 gr.)
100 gr. secera
300 gr. kokosa
3 veca belanca
malo vanile


Konezervu ananasa zajedno sa sokom pomesajte sa secerom. Kuvajte 15-ak minuta dok sok ne ispari. Dodajte kokos, izmesajte i dodajte belanca koja ste kratko mutili sa vanilom.
Pomesajte i oblikujte kupice ili loptice pritiskajuci prstima smesu o dlan. Pecite 15min na 170C.