Znam da ce Jasenka ovim keksicima biti odusevljena cak i vise nego ja, jer je pravi majstor za fine kekse. Jednostavno se pripremaju, testo moze da stoji par dana u frizideru i pece prema potrebi, a arome mogu da variraju zavisno od onog sto volite. Meni se kombinacija sa narandzom svidela vise od klasicne vanila-cokolada kombinacije, ali mislim da bi bilo fino i sa dodatkom kafe, kokosa, badema...a izgleda im je neodoljiv :)
Beli deo
250 gr. brasna
60 gr. gustina
100 gr. secera u prahu
225 gr. putera
1 kasicica vanile
malo naribane narandzine korice
Za tamni deo
200 gr. brasna
50 gr. gustina
100 gr. secera u prahu
55 gr. kakaa
225 gr. putera
1 kasicica vanile
I jos
bele secerne mrvice za dekoraciju
Priprema
Za belo testo, umutite puter sa secerom, vanilom i narandzinom koricom, pa dodajte suve sastojke. Izmesajte dok ne dobijete glatku masu.
Isto uradite i sa tamim delom.
Ostavite u frizider da odmara 15ak minuta.
Belo testo podelite na tri dela i to isto uradite i sa tamnim. Rukama poravnajte komadic belog testa i tamnog testa, ne bi li dobili pravougaonik 17×12cm.
Na beli deo, stavite crni, presecite na pola, pa stavite jedno na drugo, tako da dobijete cetiri sloja. Malo poravnajte, ponovo presecite na pola, stavite ponovo jedno na drugo tako da dobijete 8 slojeva testa.
Rukama malo oblikujte testo u uzani pravougaonik pa polako uvrcite testo kao kada istiskavate mokar peskir.
Kobasicicu uvaljajte u mrvice, ako ih nemate moze i bez toga. Uvijte u prozirnu foliju svaku kobasicicu, ohladite, pa prema potrebi secite na ploske i pecite hladno testo u zagrejanoj rerni na 165C petnaestak minuta.
Ja sam radila pola mere, jer ih od ovog ispadne jako puno. Napravljeno testo mozete drzati u frizideru nekoliko dana i peci prema potrebi. Prilikom pripreme, nemojte raditi sa premekanim puterom, da bi testo bilo sto prhkije.
očarali su me i začarali ovi keksići...zaista su prelepi... :)
ReplyDeleteSuper, neobični, a tako predivni keksići :)
ReplyDeleteIzgledaju savršeno! Predivno!
ReplyDeletebaš su fora:) isprobat ćemo i njih:D
ReplyDeletePredobro i primamljivo izgledaju ovi keksići..
ReplyDeletedraga moja, naravno da sam odusevljena, predivni su, a kako ne bi i bili u tvojoj izvedbi!!! hvala ti punooooo!
ReplyDeleteIzuzetno dekorativno, bas mi se dopadaju takve neobavezne sare :)
ReplyDeleteBas su blesavi! Odusevljena sam, i kao i Maslinka zacarana! Moram ih isprobati!
ReplyDeletepredivni su ovi keksići
ReplyDeletePrekrasno! Stvarno super ideja! :)
ReplyDeletePredivno izgledaju,pod hitno pravim deci!!!
ReplyDeleteBozanstveno, draga Ljiljo :) Nisam ni sumLJala da me novi recept nece oduseviti :)
ReplyDeleteHvala :))
ReplyDeleteVery interesting cookies! Looks fantastic!
ReplyDeleteThanks Mikkey :))
ReplyDeleteyumiiiiiiii ! bravo belissimo!
ReplyDeletesuper mi se čini recept, ali ja sam u engleskoj. kako se prevodi gustin i mogu li to ovdje naći? hvala unaprijed
ReplyDeleteGustin bi na engleskom bio corn starch, sigurna sam da ga ima u prodvanicama.
ReplyDeleteNadam se da sam ti pomogla :))
Pozdrav :)
Dear Chocolate Dust,
ReplyDeleteKolaci su fenomenalni! :)
Moja sestra je prema Vasem receptu pravila jednu tortu i bila je super!
Meni se ovi kolacici mnogo svidjaju, a treba da napravim nesto sto ce biti kao u Candy Canes-bojama, tj. crveno i belo... Da li umesto kakaoa moze da se stavi crvena boja, pa da ispadnu tako super? Ipak je to 55gr kakaoa, a boje ide svega nekoliko kasicica, valjda... PS - veoma sam nevesta u kuhinji i jako nervozna zbog toga sto ovo hocu da pravim... :(
A stvarno bih probala...
Sorry sto ovoliko kasnim sa odgovorom.
ReplyDeleteSlobodno umesto kakaa mozete dodati boju, ali onda povecajte kolicinu brasna za 55 gr. koliko iznosi kolicina kakaa koji treba dodati. Nadam se da ce keksici fino uspeti :)
Drago mi je da vam se torta svidela :)))
Saljem vam puno pozdrava :)
Predivni,probala sam i nestali su za cas,a jenu kobasicu sam ostavila za kasnije pa sam ih za 2 dana opet obradovala sa keksicima
ReplyDeletePredivni su,nedavno sam ih pravila i odusevljena sam:)))
ReplyDeleteHvala :))))
ReplyDeleteVrlo lepo i interesantno. Vredi da se proba.
ReplyDeleteOdlicni!
ReplyDelete