Wednesday, April 8, 2009

Uskrsnja jaja































Dosadila su mi klasicno bojena jaja pa sam malo prosvrljala internetom da vidim sta ima novo. Kod Marthe Stewart sam naisla na odlicne ideje. Dobiju se jako lepa i elegantna jaja. Ova sa sam radila sa stikerim i sljokicama. Ako ne volite da jedete sljokice, najbolje je da ih napravite sa izduvanim jajima :)))































Jaja sarana cipkom su me odusevila. Skuvana jaja treba samo dobro obmotati i zategnuti gumicom, pa bojiti po uputstvu proizvodjaca na kesici. Cipku treba dobro zategnuti, ali vodite racuna da ne preterate i da jaje ne prsne. Za ovo vam je najpogodnija najlon cipka, jer pamucna upije i boje se razliju. Volela bi da su se sare malo jasnije ocrtale ali za to cu morati nesto da smislim. Mozda ne bi bilo lose premazati je sa malo ulja. Ako neko od vas ima ideju, slobodno javite :)

































Jaja bojena svilom su pravo otkrice. Ukoliko radite sa vestackim materijalom, nece se obojiti. Zato iskopajte stare svilene marame ili kravate. Isecite tako da komadic tkanine bude dovoljno velik da se sirovo jaje obmota, saricu lepo namestite jer ce se potpuno preslikati, prekrijte pamucnom krpicom, sve dobro uvrtite, zategnite i zakacite gumicom. Kuvajte 20 minuta u vodi kojoj ste dodali tri kasike sirceta. Ja sam kuvala po tri jaja slicnih boja. Skuvana jaja izvadite iz vrele vode, odrezite tkaninu, prosusite i premazite sa malo ulja da bi dobili lep sjaj.

































Ovo je nesto sto mozete da uradite sa preostalim uskrsnjim jajima. Kuvana, oljustena jaja se potope u naribanu cveklu i dodaju se 2-3 kasike limunovog soka. Drzite ih u frizideru oko 6 sati. Nakon toga izvadite, operite da se komadici cvekle speru i presecite na pola. Izgleda jako lepo kao uskrsnje predjelo. Cvekli mozete dodati i zacine koje volite, jer ce na taj nacin jaje poprimiti ukuse.
Monsoon, sa dalmacija down under mi je dala odlican savet. Jaja tokom kuvanja treba lagano mesati kako bi zumanace ostalo na sredini. Hvala puno Monsoon.
Zelim vam srecan Uskrs :))

10 comments:

  1. ovo je odlican savjet da zumanjci ostanu u sredini, to nisam znala i uvijek mi odu sa strane:), Ljiljo, predivno si ih napravila, ideja nikada dosta za te stvari, ove godine ih necu moci raditi, ali iduce obavezno...slikice su ti prekrasne, sve si prelijepo napravila!

    ReplyDelete
  2. Ljiljo, kada sam vidila tvoje linkove sto si mi poslala odusevila sam se,
    danas sam cijeli dan u potraznji za svim sto mi treba i spremna sam za sutra.
    Ako moja jaja ispadnu i deseti dio lijepa kao tvoja ja cu biti presretna :))))
    Stvarno ti izgledaju prekrasno :))

    ReplyDelete
  3. Krasne su ove jaja, Ljilja!

    Pozdravi!

    ReplyDelete
  4. Meni su sa cveklom favorit.Ostavila sam ti nagradu na mom blogu ako hoces uzmi je!

    ReplyDelete
  5. TakoC !! Sad mi je srce na mestu :)))
    Sve cestitke za blog..
    Ova jaja su kao iz bajke Zlatnoruka, kao otprilike sve sto si nam ovde pokazala.Je l' jedno veliko BRAVO!! dovoljno da se opise odusevljenje svih koji su ovo videli ? :)

    ReplyDelete
  6. Ja sam ostala bez teksta kada sam vidjela ova jaja. Jedino što mogu reći je svaka čast! Oduševila si me, draga!

    ReplyDelete
  7. Kako su lepa jaja!

    Moram da te pitam dve stvari:

    1. Da li jaja koja si farbala u svili nisu bila prethodno ofarbana?

    2. Da li si koritila hladnu boju za jaja ofarbana sa čipkom?

    ReplyDelete
  8. Hvala svima.
    Merkat, jaja su bila sirova i nisu bila prethodno ofarbana. Njih ofarba svila, ali mora biti cista svila, sa vestackim materijalima ovo ne radi.
    Za jaja bojena cipkom sam koristila tecne prehrambene boje.
    Nadam se da sam ti pomogla.
    Pozdrav :)

    ReplyDelete