Tuesday, April 28, 2009

Lako lepo













Ja sam treca generacija koja priprema ovaj kolac. Spremala ga je moja baka, ovo je njen recept, i nekako su sve uspomene koje ozive svaki put kada u kuhinji zamirise, vezane za nju.
Jednostavan je i jako ukusan, bas kao i svi starinski kolaci. Meni jos ukusniji jer me za njega vezu neke lepe uspomene koje bi rado da vratim.
Zato je ovo moja mala vremenska kapsula, koju izvucem sa pozutelih stranica svaki put kada mi mirisi detinjstva nedostaju.

Kora sa orasima:
5 belanaca
150 gr. secera
150 gr. putera
150 gr. oraha
130 gr. brasna

Zuti preliv :
5 zumanaca
3 kas. secera
2 kas. brasna
malo vanile
par kasika dzema od kajsija
malo mlevenih oraha za posipanje

Priprema:
Mast ili puter ostavite na sobnoj temperaturi da omeksa pa penasto umutite.
Napravite sne od belanaca i secera. Dodajte omekasali puter, orahe i brasno. Pazljivo sjedinite sastojke, izlite u podmascenu tavu posutu brasnom i peci na 180C.
Za zuti preliv, penasto umutite zumanca sa secerom pa dodajte brasno i malo vanile.
Pred kraj pecenja prvog dela, prelijte zuti preliv.Pre nego pocne da rumeni, izvadite iz rerne.
Ohladite, premazite sa par kasika dzema, i pospite mlevenim orasima.

9 comments:

  1. predivan je, i ja volim te stare kolace, mada ih sve manje prakticiram...

    ReplyDelete
  2. još jedan od vaših prekrasnih kolača, uistinu vam se divim kako ovo sve znate i kako lijepo napravite:-), prekrasno !!

    ReplyDelete
  3. probat ću probat ću, hura hura za stare recepte!!

    ReplyDelete
  4. Ovaj kolač je izvrstan... I ja sam ga često pravila. Valjda sam ja malo starija pa sam navikla na taj starinski okus kolača. U mojoj bilježnici se ovi kolači zove Abesinci.

    ReplyDelete
  5. Prekrasan. I ja preferiram stare kolače!

    ReplyDelete
  6. stari recepti su i moja strast.. volim jako ovaj kolač, vratio me u djetinjstvo...

    ReplyDelete