Saturday, December 19, 2009

Medeni kolacici sa sljivovicom































Please scroll down for english :)
Ovi kolacici su za mene prava novina. Sitne kolace sam uglavnom radila bez pecenja. Ovde je mirisljava biskvitna podloga sa cimetom, karanfilicem, kardamomom, morskim orascicem i limunovom koricom. Zatim je natopljena sirupom i sljivovicom, premazana dzemom od sljiva, pokrevena slojem marcipipana, dekorisana komadicima suvih sljiva i glazurom od cokolade. Znala sam da ce mi se svideti, nisam ocekivala da ce biti ovako dobro. Bojala sam se da ce ukus sljivovice biti prejak, da ce bukvalno udariti kada zagrizem kolacic. Nikakvog jakog ukusa nije bilo, samo je korica dobila vlagu i divan ukus. Toliko se lepo uklopio u sve mirise da na kraju dobijena prava eksplozija ukusa koja podseca na fino domace medeno srce.

Potrebno vam je:
140gr. brasna, 120 gr. razenog brasna, 100 ml. meda, 50 gr. secera, 1 kasika vode, 1 kasicica vanile, 1 zumance, 1 kasicica cimeta, malo mlevenog kardamoma, malo karafnilica, malo naribanog morskog orascica, naribana korica od pola limuna, 1 kasicica sode bikarbone, 2 kasicice mleka, 30 gr. otopljenog putera.

Testo pripremite dan ranije. Brasna zajedno prosejte. Secer, vanilu i kasiku vode kuvajte dok se secer ne otopi. Dodajte med, promesajte dok se smesa ne ujednaci. Jos vruce, dodajte brasnu i mesajte miskerom ili vajracom. Smesa ce biti cvrsta i mrvicasta.
Zumanca pomesajte sa zacinima i dodajte testu.
Sodu bikarbonu otopite u dve kasike mleka, dodajte testu i nastavite da mesite. Na kraju dodajte otopljeni puter i mesite dok ne dobijete glatko testo. Uvijte u prozirnu foliju i ostavite u frizideru do sutradan.
Tepsiju velicine 35x23 cm. premazite uljem ili puterom i na njenoj poledjini razvaljajte testo, pa izbockajte viljuskom. Pecite na 160 F, 14 min.

Dok se testo hladi napravite sirup.
2 kasike secera, prokuvajte sa 2 kasike vode, pa dodajte 3 kasike sljivovice. Cetkicom natopite biskvit. Ostavite da se prosusi pa premazite sa 3-4 kasike dzema od sljiva. Ja sam koristila Podravkin dzem.

250 gr. marcipana umesite sa 2 kasike sljivovice, pa rastanjite izmedju dva lista pek papira na velicinu kolaca. Preko dzema nanesite sloj marcipana. Isecite kolac na kockice, na svaku stavite komadic suve sljive, pa prelijte glazurom od cokolade. Ovde su suve sljive jakooo mekane, tope se poput putera. Ako su one koje nabavite tvrde, potopite ih malo da omeksaju.

Za glazuru, ugrejte 125 ml. slatke pavlake, pa dodajte 150 gr. iseckane cokolade. Sacekajte da se otopi, na viljusku stavite kolacic i kasikom prelivajte kolac po kolac. Glazura ce biti gusta, lupkajte viljusku o ivicu posude u kojoj je glazura da bi na kolacicu ostao samo tanak sloj. Stavite na zicu da se osusi par sati i uzivajte.

***********************************************************

Slivovitz honey bars

140 gr. flour, 120 gr. rye flour, 1 tablespoon water, 100 ml. honey, 50 gr. sugar, 1 teaspoon vanilla, 1 egg yolk, 1 teaspoon cinnamon, pinch of cloves, cardamom, nutmeg, grated zest of 1/2 lemon, 1 teaspoon baking soda, 2 teaspoons milk, 30 gr. butter.

Preapare the dough a day in advance. Sift the two types od flour. Bring the water to a boil with the sugar and vanilla. Add the honey, and stir until dissolved. Use an electric mixer to work the flour into the hot liquid until it becomes a smooth dough.

Combine the egg yolks with the spices and lemon zest, and mix into the dough. Dissolve baking soda into 2 teaspoons milk, and add the to the dough.
Finally, work in the butter. Next day roll out the dough to 1/8 inch thick, place on baking sheet 10x12 inch, prick with fork, and bake for 14 min.

Boil 2 tablespoons sugar with 2 tablespoons water. Add 3 tablespoons slivovitza. Moisten the cake with the brandy mixture and spread with 3-4 tablespoons plum butter. Allow to dry a little.

Work 2 tablespoons of the slivovitz into 250 gr. grams of almond paste. Roll it between parchment paper, and cover the cake with it.

Using a knife cut the cake into bars 3/4x11/2 inches. Place a small piece of prune on each and coat with chocolate ganache.

For the ganache:
125 ml. heavy cream, 150gr. chocolate.
Heat whipping cream, add chocolate and mix until it melts. Dip each peace into the ganache, and put on the wire rack to dry.

14 comments:

  1. Jako lepo izgleda i baš mi se svidja što su taaako mirisni,a i dodatak šljivovice...:)

    ReplyDelete
  2. Jao 'de me nadje! :)

    Savrsen je!

    ReplyDelete
  3. Miris ovih divnih kolacica je stigao cak do mene!;)) draga moja, na mom blogu mozes preuzeti nagradu...kiss;))

    ReplyDelete
  4. Very, very beautiful and very very delicious!!!

    ReplyDelete
  5. meni je fascinantna ova tamna boja, predivno! a fotka mi izgleda kao da je izvađena iz neke profi kuharice (ovakve komplimente ne dajem samo tako, nego samo za jako posebne fotke) :))

    ReplyDelete
  6. Mmm...finooo Ljiljo..kao uvijek!

    ReplyDelete
  7. Thank you very much Fatima :)
    Hvala svima, Mignonnice, hvala za nagradicu :)
    Josipa, hvalaaa :))

    ReplyDelete
  8. Ohoooo, ovo je stvarno posebno!
    Čim stignem probam!

    ReplyDelete
  9. Ovo zvuči izvrsno, inače mi je kombinacija pekmeza od šljiva i čokolade savršena, a još kad joj se dodaju ovi fini začini mora bit izvrsno. :)
    Ovo ću isprobati prvom prilikom jer mislim da bi se čak i mom dragom koji ne jede slatko svidjeli. :)

    ReplyDelete
  10. Mmmmmmm što je ovo dobrooooo......, koji odlični sastojci i kombinacija aroma, čokolade, marcipana. Moram ih isprobati čim prije. Tvoji izgledaju savršeno, divna čokoladna glazura !

    ReplyDelete
  11. Merry Christmas and Happy New Year! XO
    Nina

    ReplyDelete
  12. jako mi se svida i sigurno cu probati. nego, ne volim miris sljivovice pa cu ga, ako mi ne zamjeras, zamijeniti nekim drugim likerom.
    sretan ti bozic i bozicni blagdani!:)))

    ReplyDelete
  13. Sve najbolje Liljo tebi i tvojima, u Novoj godini i ugodne predstojeće blagdane želi T&T tim! :)

    ReplyDelete