Tuesday, October 20, 2009

Tricolor mousse cake
































Please scroll down for english :)



Danas smo po prvi put slavili rodjendan koji pocinje sa brojem cetiri. Misa je nekako izgurao sve ove godine mog eksperimetnisanja u kuhinji i danas bio nagradjen ovom predivnom tortom. U medjuvremenu je strpljivo probavao sve recepte, kako one dobre tako i one koji nisu bas tako lepo uspeli.
Recept za ovu tortu sam pronasla par dana pre njegovog rodjendana i nisam mogla da docekam da je napravim. Juce sam se snabdela cokoladama i krenula u akciju. Za tortu je potrebno po trista grama tamne cokolade, mlecne i bele. Dok sam mami danas preko telefona prepricalvala recept pitala me je zasto mu jednostavno nisam dala jednu od tih cokolada, posto u torti inace nema mnogo drugih sastojaka :)
Bilo mi je zao sto nije mogla da je proba, jer bi tek tada shvatila kakav je ovo raj za nepce. Totalni hedonizam i san svakog cokoholicara.
Dan bio uzasno oblacan pa fotka nije bas onakva kakva bi ja htela da bude, ali je ukus raskosno lep, bogat, luksuzan. Torta je za posebne prilike, one svecanije i ne pravi se svakog dana. Zato pokusajte da pronadjete sto kvalitetniju cokoladu, jer cela torta sadrzi samo par sastojaka. Radila sam je sa belgijskom cokoladom, baileys likerom i finom madagaskar vanilom. Ovo nije jedan od recepata u kome se moze stediti na sastojcima, zato ako resite da isprobate, pokusajte da pronadjete one najbolje.





















Pocastili smo se i bajaderom, korpicama i zrnima kafe, bez kojih vise ne prodje ni jedno slavlje, ali za to vec imate recepte, tako da mozemo da predjemo na tortu :)
















Potrebno vam je:
50 gr. cokolade koja ce vam biti podloga za mus

Za mus od tamne cokolade:
280 gr. tamne cokolade
110 gr. putera
2 kasicice nes kafe
1-2 kasike vrele vode
4 jaja
2 kasike secera

Za mus od mlecne cokolade:
280 gr. mlecne cokolade
4 kasicice kafe
40 ml. vrele vode
375 ml. slatke pavlake

Za mus od bele cokolade:
280 gr. bele cokolade
30 ml. vode
3 kasike baileys likera
1 kasicica dobre vanile
375 ml. slatke pavlake

Za izradu torte ce vam biti potreban kalup velicine 20 cm. cije se dno skida.
Na pek papiru ocrtajte unutrasnjost kalupa nakon sto odvojite dno. Okrenite papir sa druge strane, kako olovka ne bi dosla u dodir sa hranom.
50 gr. cokolade otopite na pari i sipajte na sredinu kruga. Kasikom pazljivo razmazite vodeci racuna da ne predjete ivice kruga. Stavite u frizider dok ne ocvrsne. Dobicete cokoladni disk. Pazljivo ga prebacite na tanjir na kome cete servirati tortu. Preko cokoladnog diska stavite stranice rasklopljenog obruca od kalupa i zatvorite, tako da vam disk bude umesto dna.
Na taj nacin se mus nece zalepiti za tanjir, tako da cete moci lepo da servirate.

Za tamni mus, cokoladu i puter otopite na pari. Sklonite sa vatre i umesajte kafu koju ste otopili u malo vrele vode i zumanca.
Mutite belanca sa dve kasike secera dok ne dobijete cvrst sneg, ali ne previse ulupan. Dodajte smesu od cokolade i lagano mesajte dok se smesa ne ujednaci. Odmah sipajte preko cokoladnog diska u kalup. Stavite u frizider da se hladi.

Za mus od mlecne cokolade, kafu otopite u vreloj vodi, dodajte useckanu cokoladu i lagano na pari otapajte. Mesajte dok se smesa ne ujednaci. Prohladite, cokolada bi trebala biti mlaka.
Slatku pavlaku ulupajte, dodajte otopljenu cokoladu i pazljivo izmesajte. Odmah prelijte preko sloja od tamne cokolade. Vratite u frizider da se hladi a vi napravite mus od bele cokolade.

Prokljucajte vodu, stavite useckanu belu cokoladu i opet otapajte na pari mesajuci. Sklonite sa vatre, dodajte liker i vanilu. Prohladite dok smesa ne postane mlaka.
Ulupajte slatku pavlaku i pazljivo umesajte smesu od topljene bele cokolade. Izlijte odmah u kalup preko sloja od mlecne cokolade. Lepo poravnjate, pazljivo poklopite necim i ostavite u frizider da prenoci.
Pre nego servirate, kalup kratko obmotajte krpom koju ste namocili u vrucu vodu kako bi se mus opustio i kalup lakse skinuo. Otvorite stranice kalupa i pazljivo izvucite. Secite vlazim toplim nozem i servirajte hladno.
Uzivajte :)

*****************************************************


Ingredients:
1 ounce of bittersweet chocolate.

If you are using dessert ring, place on a flat plate or tray. If not, have ready the springform or cheesecake pan. Trace circle on parchment paper and turn parchment upside down on baking sheet.
Melt chocolate in water bath and spread evenly in traced circle. Refrigerate for at least 10 minutes until hardened. When hard, turn paper upside down and peel gently way from chocolate. Place chocolate disk in bottom of the serving plate and refrigerate until needed.


For dark chocolate mousse:
10 ounces bittersweet chocolate, cut into bits
4 ounces (1 stick ) butter cut into small pieces
2 teaspoons instant coffee dissolved in 2 teaspoons water
4 large eggs
2 tablespoons sugar
Melt chocolate and butter together in a bowl placed in a pan of barely simmering water. Stir form time to time. When chocolate is melted whisk in dissolved coffee powder and yolks. Remove from heat and set aside.
Beat egg whites and sugar until soft peaks form, until stiff but not dry. Fold remaining whites into mixture until completely incorporated. Scrape mousse immediately into prepared mold and refrigerate.

Make the mocha mousse.
9 ounces milk chocolate cut into pieces
4 teaspoons instant coffee dissolved in the 1/1 cup plus 1 tablespoon water
1 1/2 cup heavy cream
Place chocolate and coffee in heatproof bowl placed in a pan of barely simmering water. Stir form time to time until melted. Let chocolate cool to about 85 F.
Whip cream until soft peaks form, not to stiff. Fold chocolate carefully. The mousse should seem very soft. Scrape mousse immediately into mold.

Make the white chocolate mousse.
9 ounces white chocolate cut into small pieces (use nestle or lindt, or another high quality brand)
1 ¼ cup heavy cream
1 teaspoon good vanilla
2 teaspoons baileys liquor
Place chocolate and ¼ cup water in heatproof bowl. Set the bowl of chocolate in pan of simmering water. Stir until melted and smooth. Let cool and stir in vanilla and liquor.
Whip the cream until soft peaks form, not to stiff. Fold cream into cooled white chocolate mixture. The mousse will seem soft. Scrape mousse immediately into mold.
Cool overnight.

To unmold, warm the sides of ring briefly with a hot, wet, wrung out towel and slip it off of dessert by pulling up with both hands.
Dessert may be refrigerated in the pan covered up to two dates or frozen up to 2 months.

28 comments:

  1. Beautiful and delicious ! :) XO

    ReplyDelete
  2. Prvo da čestitam rođendan slavljeniku.
    Torta izgleda mnogo dobro, ali da budem iskrena, ne verujem da bih je pravila, mnogo mi je paprena :)tj. skupa. Da sam možda negde... da živim u nekom drugom mestu, sa drugačijim uslovima možda...ovako, teško :(

    ReplyDelete
  3. Sretan rođendan slavljeniku! a torta je prekrasna!

    ReplyDelete
  4. ajme....ne mogu docekati da ju napravim....ljiljo ovo je definitivno totalni hedonizam, savrsena je, savrsena...slikice su krasne, cestitke misi na cetvorki:)))

    ReplyDelete
  5. Fenomenalno izgleda, stvarno je za specijalne prilike!

    ReplyDelete
  6. bez teksta sam.. tri puta čokolada.. predivno..

    ReplyDelete
  7. Misa je sretan i presretan,a bicu i ja kad napravim ovu divnu tortu!!:))isprobala sam dosta tvojih delicija i uvijek se odusevila !!
    Predivno !!

    ReplyDelete
  8. čokoladna bomba u pravom smislu riječi :) ja obično nastojim koristiti kvalitetniju čokoladu kad god radim čokoladnu tortu jer ona je ipak nešto posebno :) sretan rođendan slavljeniku sa zakašnjenjem :)

    ReplyDelete
  9. čestitke slavljeniku! torta je zaista fenomenalna. definitivno nešto što se radi samo u posebnim prilikama i slažem se da tada ne treba štedjeti na kvaliteti sastojaka. sve pohvale još jednom :)

    ReplyDelete
  10. Nemam što reći nego fenomenalno! Probat ću je, ako ne prije, onda za Božić!

    ReplyDelete
  11. Hvala svima na cestitkama i lepim zeljama :)))

    ReplyDelete
  12. uh, nadam se da ću se odvažiti da je probam napraviti! diiivnnnaaa jeee!

    ReplyDelete
  13. Hola Ljilja!!! estoy encantada de haber descubierto tu blog, tienes unas recetas maravillosas...un beso!!

    ReplyDelete
  14. Muchas gracias, me alegro que te guste :))

    Lucky hvala, nadam se da ti se svidi ako je budes pravila :))

    ReplyDelete
  15. Definitivno moj tip kolača, obožavam mousseve i parfee!

    ReplyDelete
  16. Čestitam rođendan u zakašnjenju.
    Vidjela sam tortu kad si objavila post ali nekako mi je bila potrebna pauza od svega, evo vratila sam se da ju ponovno snimim, stvarno je prekrasna i tako pedantna !! Svaka ti čast!

    ReplyDelete
  17. Koliko čokolade,to kupiš i rešena stvar, ali koliko strpljenja i vremena je utrošeno dok se pravila... nemam reči. Miši srećan rodjendan sa zakašnjenjem istina, ali od srca.

    ReplyDelete
  18. Absolutely out-of-this-world stuff!!!! I can eat the whole thing in one go :)

    ReplyDelete
  19. Hvala vam puno :)
    Sweta, thank you :))

    ReplyDelete
  20. danas sam je napravio. umesto belgiske cok stavio sam milku belu i mlecnu a u tamnu cokoladu sam stavio neku bambijevu... extra je ispala a umesto likera rakiju...

    ReplyDelete
  21. Bas mi je drago da vam se svidela. Hvala vam sto ste isprobali recept :)))

    ReplyDelete
  22. Definitivno ne izgleda kao ova tvoja ljepotica na slici, međutim, poslije prvog zalogaja i čini mi se, sasvim je nevažno u kakvom "pakovanju" dolazi. Savršena, za savršeni dan! Hvala ti do neba! :)

    http://north-gastrofusion.blogspot.com/2012/06/zavejani-u-prasini-okupani-u-pjeni-od.html

    ReplyDelete
  23. Natasa, puno si me obradovala. Hvala ti :))))

    ReplyDelete
  24. Cokoladni mus je ispao ok. Ali kod musa sa mlecnom osnovom koja se kafa stavlja i zasto dolazi do separacije tj.grudvanja usled dodavanja cokolade u ulupanu hulala pavlaku isti slucaj je bio i kod mlecne sa tim da mi nije jasno zbog cega pise 30g vode...
    HVALA UNAPRED MOMCILO
    mr.dragisic@hotmail.com

    ReplyDelete
  25. Momcilo, zao mi je sto nije bas sve islo glatko. Za ovu tortu je neophodno koristiti pravu slatku pavlaku (vrhnje).
    Hula je pavlaka biljnog porekla i sa njom ne mozete da dobijete isti kvalitet. Mislim da je u tome bio problem :(

    ReplyDelete