Thursday, March 12, 2009

Cokoladni pistacio kolacici































Male orasaste skoljkice intenzivno zelene boje poreklom iz Irana, omiljene za izradu poslastica i dekoracija. Blagog su ukusa i imaju divnu aromu koja se kuvanjem gubi.
U ovom receptu njihova termicka obrada traje jako kratko, tako da se sav ukus zadrzi.
Ukus kolacica je jako lep i pravicu ih sigurno ponovo, samo uvecanu dozu jer ih ne ispadne puno.

Za nadev
50 gr. secera
2 zumanca
80 gr. cokolade


Stavite secer i vodu da kljucaju par minuta i kada sirup postane gust kao kada kuvate slatko, u tankom mlazu ulivajte u zumanca neprestano muteci. Najbolje je da ovo radite u uzanoj dubokoj posudi, merici ili visokoj casi i mutite samo jednom zicom od miksera. Masa ce se povecati, postati svetla i kremasta. Mutite oko 3 minuta pa dodajte otopljenu cokoladu. Ostavite u frizideru da se ohladi.


Za kolacice
120 gr. pistaca
1 belance
2 kasike secera
Za glazuru
100 gr. cokolade
2 kas. ulja


Za kolacice, prvo pripremite pistace. Kupila sam neslane, ali ako takve ne mozete da nabavite, stavite vodu da prokljuca, ubacite pistace, pustite da kljucaju1-2 minuta, ne duze. Procedite, istresite na krpu da se prosuse, i stavite u rernu na 100C 20-ak minuta.
Pistace sameljite. Belance ulupajte sa dve kasike secera, dodajte pistace i pomesajte dok ne dobijete ujednacenu masu.
Stavite u spric sa ravnim okruglim nastavkom sirine 1cm. i spricajte male okrugle kolacice sirine 2.5 cm. Vrh na svakom kolacicu malo zagladite prstom koji ste pokvasili vodom. Pecite na 170C desetak minuta dok se ivice kolacica ne zazlate.





















Ohladjene kolacice spajajte nadevom, kao vanilice, pa prelijte svaki glazurom od cokolade.
Umesto ovim nadevom, kolacice mozete spajati i nutelom, pa ce priprema biti mnogo kraca.

5 comments:

  1. nikako ne mogu ostaviti komentar na tvom blogu. valjda ce ga sada primiti. stalno mi pokazuje poruku da pokusam kasnije.
    dakle, blog ti je krasan i drago mi je da si se odlucila zapoceti ga. a ovi kolacici su neopisivo privlacni.:)))))

    ReplyDelete
  2. Prelepi su. Neobicni ali sigurna sam preukusni mali zalogajcici!

    ReplyDelete
  3. Hvala vam i ja sam jako zadovoljna ovim receptom.
    Monsoon, drago mi je da te vidim, dobrodosla :)

    ReplyDelete