Tuesday, January 5, 2010

Ruzina cokoladna torta sa ukusom narandze





























Please scroll down for english :)

Od kada je Mirjana objavila recept za ovu tortu, nisam mogla da docekam da je napravim. Trebala mi je kandirana narandzina korica, a u prodavnicama jos nije bilo bio-narandzi. Cim su se pojavile, napravila sam arancini. Od cetiri narandze sam dobila jednu teglu fino zalivenu sirupom. Nisam ih valjala u kristal secer ni prelivala cokoladom, jer sam resila da od ove ture pravim par finih kolaca. Pored Mirjanine torte koju sam radila za Novu godinu, napravila sam i ove cokoladne kolacice a na listi mi je jos jedan fini kolac sa marcipanom i narandzom koji cu raditi za Bozic.
Torta je mirisljava, aromaticna i pravo cokoladna. Zaista je predivna i brzo se priprema. Ja sam dodala arancine i u biskvit i tortu sam  pre prelivanja cokoladom malo poprskala rumom.
Mirjana, hvala za jos jedan sjajan recept.

*******************************************************

Chocolate cake with candied orange peel

100 gr. candied orange peel, 350 gr. dark chocolate, 225 gr. butter, 80 ml. orange juice, 85 gr. flour, 230 gr. almond meal, 5 eggs, 300 gr. sugar, grated orange peel.


Preheat the oven to 350F/180C and butter 8 inch springform pan.

Put the dark chocolate and butter in the top of a double broiler over simmering water, and gently melt stirring occasionally. Set aside to cool. Add warm orange juice and a little bit of grated orange peel.
Beat egg yolks with half of the sugar until pale. Mix in melted chocolate mixture. Add almonds and flour. Beat the egg whites in a bowl with other half of sugar and fold them into the batter.

Transfer the batter to the prepared pan, and bake for 45-50 min.
Cool and cover with chocolate ganache.
For the ganache, melt 200 gr. chocolate and 200 ml. heavy cream in the top of a double broiler. Cool it for a few minutes and cover the cake.
Decorate with 100gr. of candied orange peel.

20 comments:

  1. Od ovako prekrasnog recepta u tvojoj radionici ispadne remek djelo!

    ReplyDelete
  2. Hvala Snjezana. Nisam ga bas mnogo lickala, ostao je pomalo rustican, ali mi se bas zato i svidja :))

    ReplyDelete
  3. Prekrasno izgleda, al sto kod tebe nije prekrasno :)
    ja mislim da je tebi dati i najobicniji recept da bi ti od njega napravila remek djelo :)

    ReplyDelete
  4. Slazem se sa Brankom,prelepo izgleda.Inače meni je taj spoj čokolada narandza omiljen!

    ReplyDelete
  5. Odlicna je i bas takva kakva jeste,meni se dopada...bogata je okusom,a tako jednostavna za pripremu !!
    Hvala ti na ukazanom povjerenju,jako si me obradovala!!Danas je Badnjak i ja cu ponovo praviti Stollen po tvom receptu jer nam je jako fin !!

    ReplyDelete
  6. Hvala cure :)))
    Hvala tebi Mirjana i meni je drago da ti se svideo stollen :))

    ReplyDelete
  7. Čokolada i naranča..prefino..kao uvijek!

    ReplyDelete
  8. Uhhhhh, em ovi valovi crne čokolade, em narančaste mirisne tufnice!
    Savršena napast!!! :))
    Odlično ti je ispala!

    ReplyDelete
  9. što reći za ovu tortu osim da je prefina, prekrasna, ...., sve naj naj, ..., izgleda savršeno, a kada je od tebe to je već i očekivano :-). Bravo ! Preuzela sam recept i nadam se skoroj prilici da je i ja isprobam, obožavam kombinaciju čokolade i naranče.

    ReplyDelete
  10. Draga Ljiljo,
    zahvaljujuci vasem sajtu, otkrila sam ovu predivnu tortu. Danas sam je i napravila. Hvala vama, dobroj vili koja zna da izabere i nesebicno podeli dobre stvari sa drugima
    Veliki pozdrav Svetlana

    ReplyDelete
  11. Draga Ljiljo imaš nagradicu na mom blogu!

    ReplyDelete
  12. izvoli draga nagradu: http://auringonkeittio.blogspot.com/2010/01/nagradapalkinto.html
    jer tvoja dela su moja inspiracija!!!:)Pozdrav!:)

    ReplyDelete
  13. Draga Svetlana,
    bas ste me lepo obradovali. Drago mi je da vam se svideo recept i nadam se da cete uzivati u torti :))
    Tanja i Snjezana, hvala, moracu danas da obidjem jos par blogova jer kasnim sa skupljanjem nagrada.
    Hvala svima :))

    ReplyDelete
  14. Kako samo dobro izgleda! A da znas da sam je i ja "snimila" kod Ruze :)

    Super ti je jelka!

    ReplyDelete
  15. Hvala, hvala :))
    Jelku sam danas konacno raskitila ;))

    ReplyDelete
  16. Ova torta je obelezila moju Novu godinu! Predivno! Cak sam i kandiranu narandzu sama pravila! Valjda cu uspeti ovu poruku da ostavim, nije mi uspelo na tvom najnovijem postu. Sve najbolje u 2014. godini!

    ReplyDelete
  17. Sladoled, puno hvala, bas se radujem da je na nju pao izbor. Jako je lepa, a kadnirana narandza je moja slaba tacka.
    Srecna ti Nova godina i hvala sto si javila utiske :*

    ReplyDelete