For recipe in english click here :))))
Jako sam se obradovala kada je za ovomesecnu igru Kuvarijacija odabran medovik po receptu Badrubuldure. Pravila sam ga na Badnji dan i bio je nas Bozini kolac. Ovo na slici je ono sto je ostalo od njega, jer je jedan deo otisao u goste, drugi smo mi sa nasim gostima rezali, pa ni nemam sliku celog kolaca.
Ukus mi se jako svideo. Korice me podsecaju na moju medenu pitu a ono sto daje posebni smek ovom kolacu je krema od kisele pavlake. Secer sam smanjila i dodala sam vanilu, posto bez nje ne pravim gotovo ni jedan slatkis.
Naredni put cu raditi manje korica, onako kako je to Maja uradila, jer su moji parcici bili ogromantni sto se i vidi na slikama. Majo, fenomenalno si ga napravila :)
Neke od korica sam malo prepekla, pa se vide razne nijanse zlatne boje, ali to ukusu nije ni malo smetalo. Ne valja ovo raditi dok ste na telefonu :)
Kolac je divan, mekan, mirisljav i topi se u ustima :)
Prenosim vam skracenu verziju originalnog recepta, posto je onaj po meni preobiman i ne bas dovoljno precizan:
3 jaja, 200gr. secera, 3 kasike meda, 3 kasike otopljenog putera, 2 kafene kasicice sode bikarbone, 400 gr. brasna.
Jaja i secer kuvajte na pari uz neprestano mesanje dok se smesa ne udvostruci. Puter otapajte sa medom i jos topao dodajte smesi od jaja. Mutite jos malo na pari, pa zatim dodajte sodu bikarbonu. U toplu smesu dodajte brasno i dobro izmesajte. Dobicete mekano testo koje treba pokriti najlonom da se ne bi susilo i stvrdnulo. Dok tanjite testo praskajte brasnom. Moje je bilo jako fino i svileno, nije zahtevalo previse brasna, mada u komentarima vidim da je kolicina varirala od 400-700gr.
U originalnom receptu su korice tanjene na pek papiru. Meni je bilo jednostavnije da ih tanjim na prevrnutom plehu i pecem jednu za drugom. Posto imam dve tave iste velicine, jedna se pekla, druga tanjila tako da je islo jako brzo. Pecenje svake korice je trajalo izmedju 4 i 5 minuta, na 175C, dobila sam 6 korica od jedne mere. Vodite racuna da se ne pomerate od rerne, kao ja :) jer ce neke korice biti svetlije druge tamnije. Ispecene pokrijte da se ne suse i dok se peku napravite nadev za tortu.
U ciniju stavite 1.5 l kisele pavlake i tome dodajte 400 gr. secera. Ja sam kolicinu secera smanjila, vi je prilagodite svom ukusu. Lagano promesajte i stavite u frizider. Tako uradite par puta dok se secer ne otopi, samo nemojte mesati isuvise cesto i isuvise jako jer ce se pavlaka razvodniti, na sta su se zalile mnoge coolinarke koje su ovaj recept isprobale.
Mislim da ne bi bilo lose procediti pavlaku kao u receptu za labneh od Monsoon, jer bi na taj nacin izbegli supu od pavlake. Pretpostavljam i da kolicina secera malo tome doprinosi, ja sam ga dosta smanjila pa je i to malo pomoglo.
Meni je krema bila sasvim ok, nije joj bilo potrebno dodavati ni krem fix ni zelatin.
Ohladjenim koricama odsecite pazljivo stranice kako bi bile ravne. Rubove sameljite u multipraktiku. Korice nafilujte i samlevenim okrajcima poprskajte tortu.
Mislim da ne bi bilo lose procediti pavlaku kao u receptu za labneh od Monsoon, jer bi na taj nacin izbegli supu od pavlake. Pretpostavljam i da kolicina secera malo tome doprinosi, ja sam ga dosta smanjila pa je i to malo pomoglo.
Meni je krema bila sasvim ok, nije joj bilo potrebno dodavati ni krem fix ni zelatin.
Ohladjenim koricama odsecite pazljivo stranice kako bi bile ravne. Rubove sameljite u multipraktiku. Korice nafilujte i samlevenim okrajcima poprskajte tortu.