Dosadili su mi kupovni sladoledi jer su preslatki, pa sam pre neki dan uzela masinu i krenula u isprobavanje osnovnih recepata, vanile i cokolade. Odusevila sam se. Baza za ovaj sladoled je kao i kod vanile, creme anglaise, ali je proces pripreme malo drugaciji zbog kakaa.
Dobiveni sladoled je jako bogat i kremast sa intenzivnim cokoladnim ukusom.
50 gr.kakaa
100 gr.secera
375 ml.mleka
375 ml. slatke pavlake (slatko vrhnje)
6 zumanca
100 gr. cokolade
3 kasike likera od kafe
Prosejani kakao pomesajte sa polovinom secera i izmesajte. Ulivajte mleko neprestano mesajuci dok se ne dobije gusta krema.
Ostatak mleka i slatke pavlake stavite da se ugreje, pa pre nego prokljuca ulijte kremu od kakaa. Kuvajte 1-2min. neprestano mesajuci dok se brasnasti ukus kakaa ne izgubi ali ne dozvolite da na jakoj vatri kljuca.
Zumanca penasto umutite sa drugom polovinom secera, dodajte kutlacu kuvanog kakaa, sipajte masu od jaja u posudu sa kakaom i opet kuvajte jos minut dva.
Sklonite sa vatre, dodajte naseckanu cokoladu i liker od kafe. Jos toplo procedite, pa zamrznite.
Ako nemate liker od kafe, mozete ga zameniti sa 1-2 kasike konjaka ili ga izostavite ako ne volite alkohol.
ovo mi zvuci totalno fantasticno a izgleda bozanstveno... pamtim pa kad leto dodje u moje krajeve pravim :)
ReplyDeleteOvo mi savrseno izgleda,
ReplyDeleteObozavam raditi sladolede, a uskoro cu morat po masinicu :P
Masina za sladoled mi je jedna od rijetkih stvari koje nedostaju u mojoj kuhinji, al kako se ljeto priblizava, morat cu malo poradit na tome :D:D
obozavam sladolede svih vrsta, do sada sam ih radila bez jaja, tako da cu sigurno probati:)
ReplyDeletemalo je reci da smo uzivali......volim sladolede bez jaja, ali ipak, ovo je pravi sladoled, sladoled nije sladoled bez jaja:)....nemam masinu, pa sam ga smrzula, ali to nije umanjilo njegov bozanstven okus....predobar!!!!!
ReplyDelete