Tuesday, March 31, 2009

Chocolate pine nut caramel cake - Cokoladna torta sa pinjolima




























This cake very rich, and its a special occasion cake. It has three layers of goodness. Layer of brandy soaked chocolate cake, caramel layer with nuts, and whipped chocolate ganache.
If you are not big fan of pine nuts, you can use any other chopped nut that you like.

To make the caramel pine nut filling you will need:
150 ml. heavy cream
150 gr. sugar
150 gr. pine nuts (or other nuts)
2 teaspoons vanilla
3 tablespoons of water
Place 3 tablespoons of water with sugar in medium saucepan over medium high heat. Cook it for about 10 min without steering until sugar turns golden brown. Add heavy cream, vanilla and with pine nuts. Immediately remove from the heat, and cool to room temperature.

For the ganache:
500 ml. cream
300 gr. chocolate
Place chopped chocolate in a heat proof bowl. Heat the cream until it comes to boil. Pour the cream over the chocolate and let it stand for a few minutes. Whisk until smooth. Let it cool completely in the fridge for few hours, and whip it when chilled.










































For the cake layer:
70 gr. almond flour
80 gr. sugar
6 eggs
25 gr. cocoa powder

Mix 6 egg yolks with half of the sugar until light and fluffy. Set aside.
Mix 6 egg whites until soft peeks, and start adding sugar slowly until it holds medium peaks. Gently fold egg yolk mixture into egg whites, and add almond flour mixed with sifted cocoa powder. Bake in two 9 inch pans that you have layered with baking paper, at 375F/190C for about 10 min.until a wooden wooden skewer inserted in the center of the cake comes out clean, and the sides slightly pull back from the edges of the pan.

To assemble the cake, brush the brandy syrup over the each layer.  Place cake layer on the serving plate.Spread the caramel on the soaked side of one of the layers. Cover with the second layer of cake flipped, so that its soaked side touches the caramel. Spread whipped ganache over the whole cake. and chill the cake in the fridge.







































Za karamel:


150 ml. slatke pavlake
150 gr. secera
150 gr. pinjola
3 kasike vode

Za karamel, u secer dodajte 3 kasike vode i stavite da se kuva desetak minuta dok se secer ne istopi i smesa ne postane zlatna. Za to vreme ulupajte slatku pavlaku i kada je secer spreman iskljucite ringlu, sipajte pavlaku i dodajte pinjole. Smesa ce zapeniti. Promesajte dok se ne ujednaci, pa sipajte u staklenu ciniju i ostavite da se ohladi na sobnoj temepraturu. Za to vreme ce se zgusnuti.


Za biskvit
70 gr. samlevenih badema
80 gr. secera
6 jaja
25 gr. kakaa

Zumanca ulupajte sa polovinom secera dok se ne udvostruce i dok smesa ne postane svetla. Isto uradite i sa belancima, ulupajte ih u cvrst sneg. Sjedinite belanca sa zumancima pazljivo mesajuci, pa dodajte samlevene bademe pomesane sa kakaom. Pecite u kalupu od 22cm. Mozete podeliti na pola i peci u dva kalupa, ili peci u jednom pa biskvit preseci na pola.


Cokoladna krema
500 ml. slatke pavlake
300 gr. cokolade


Za cokoladnu kremu, ugrejte slatku pavlaku pa pre nego sto prokljuca sklonite s vatre i dodajte useckanu cokoladu. Ja sam koristila onu gorcu da torta ne bi bila preslatka.
Koricu premazite sirupom koji ste napravili od dve kasike secera, vode i konjaka. Prelijte karamel masu, razmazite i poklopite drugom navlazenom koricom. Vlazan deo treba da legne na karamel.
Cokoladnim kremom premazite celu tortu i dekorisite po zelji.

Sirup za korice
2 kasike secera
2 kasike vode
1 kasika konjaka

23 comments:

  1. Mnogo mi se svidja dekoracija!

    ReplyDelete
  2. dekoracija mi je prelijepa...predivno kao i uvijek!

    ReplyDelete
  3. nemam reci kako mi se svidja ova lepota... savrseno zaista...

    ReplyDelete
  4. Savršena torta. Oduševljena sam!

    ReplyDelete
  5. Savrsena,cim nabavim pinjole pravicu.Stvarno bozanstvena!

    ReplyDelete
  6. Ma koja divna dekoracija :D i divna torta..al' baš sam ostala bez riječi, svaka čast! :D

    ReplyDelete
  7. divno ljiljo, kao i sve što uradiš.. divim se tvojem umijeću.

    ReplyDelete
  8. Prekrasna torta!! Ma šta reći osim da imaš zlatne ruke :)

    ReplyDelete
  9. Mmmmm...
    Imam jedno pitanjce u vezi sa kremom. Nikad nisam cula da se slatka pavlaka greje za filove. Da li treba da se koristi obicna slatka pavlaka, tj. da li se ona zgusne ili treba neka specijalna? Hvala unapred :)
    Pozz,
    Maja

    ReplyDelete
  10. Majo,
    treba ti obicna slatka pavlaka. Ja cesto pravim ganache, jer je to meni zaista prefina cokoladna krema. Samo ugrej pavlaku do tacke kljucanja, ali ne dozvoli da prokljuca i prelij preko usitnjene cokolade. Promesaj dok se sve ne otopi i ostavi da se ohladi par sati dok malo ne ocvrsne. Nakon toga umuti dok ne postane penasto. Meni je jako lepa a nadam se da se i tebi svidi.
    Pozdrav :)

    ReplyDelete
  11. Ljiljo,
    hvala vam mnogo na odgovoru. Bas ste carica. Probacu da napravim tortu za Uskrs. Recepti su vam odlicni.
    Veliiiiki pozdrav i srecni praznici :)
    Maja

    ReplyDelete
  12. This is one the best foodblog I've ever seen!!! Really, I'm not joking:) Everything looks so delicious.

    ReplyDelete
  13. Jeste da se javljam prilicno kasno, ali sad sam bas slala drugarici link za ovu tortu pa se setila koliko je divna. Omiljena torta mog muza. :)

    ReplyDelete
  14. Baš sad radim vašu torticu. Kao i Maju mene zanima, dali moram čokoladnu kremu prije nego što ju stavim na tortu ulupati? (kod nas kažemo: stepsti,zmiksati)
    :)
    Puno hvala! Torta baš izgleda fenomenalno!!

    ReplyDelete
  15. Da, kremu treba ulupati pre nego se stavi na tortu. Sorry sto kasnim sa odgovorom :)

    ReplyDelete