Saturday, February 28, 2009

Crveno ogledalo


















Ovu tortu je moj Rasa odabrao za svoj 13 rodjendan. Bojala sam se da ce biti jedna od sarenih torti koje vole samo deca. Medjutim, jako mi se svidela. Bogata krema i intenzivan ukus jagode uz lagan biskvit su me osvojili. Fina, lagana vocna torta koju cu tokom leta sigurno cesto praviti jer me podseca na one divne sladolede od jagoda iz mog detinjstva.































Za biskvit
3 cela jaja
3 zumanca
150 gr. secera
malo vanile
3 belanca
2 kasike secera
90 gr. brasna
Ugrejte rernu na 230C. Pleh velicine 28×43 cm. pouljite i pospite brasnom.
Za biskvit, umutite 3 cela jaja, 3 zumanca, secer i vanilu dok ne postanu svetli i kremasti.
U zasebnoj posudi umutite tri preostala belanca sa dve kasike secera. U masu od celih jaja dodajte prosejano brasno, lagano promesajte pa pazljivo umesajte sneg od belanaca. Izlijte u pleh i pecite 7-10minuta. Korica treba ostati svetla.
Izrucite na radnu povrsinu i isecite 2 kruga velicine 21cm.


Za kremu
2 1/2 kasicice zelatina
350 gr. pirea od jagoda
5 zumanca
150 gr. secera
350 gr. mleka
400 ml. slatke pavlake
Za kremu od jagoda, jagode umutite stapnim mikserom i procedite kroz krupniju cedku. U dobijeni pire od jagoda umesajte zelatin. Ostavite sa strane da nabubri a za to vreme stavite mleko da se ugreje do tacke kljucanja a vi umutite zumanca sa secerom. Kada zumanca postanu svetla i penasta, dodajte im malo ugrejanog mleka, pa izrucite u serpu sa mlekom i kuvajte kratko na tihoj vatri neprestano mesajuci. U jos vrucu kremu dodajte jagode sa zelatinom i dobro izmesajte dok se zelatin ne otopi. Stavite posudu u sudoperu u kojoj ste usuli hladne vode, da se sto pre ohladi. Kada krema pocne da se steze, (cesto je proveravajte) dodajte ulupanu slatku pavlaku.



Sirup za korice
125 ml. vode
80 gr. secera
1 kasika limunovog soka
Okrugao kalup promera 25cm. pouljite dobro sa strane. Na dno kalupa stavite parce kartona oblozeno alu folijom. Stavite prvo parce biskvita na sredinu poprskajte sirupom i sipajte polovinu kreme od jagoda. Stavite drugo parce, takodje poprskajte sirupom pa zalijte kremom od jagoda. Ostavite u frizider da se dobro stegne, najbolje preko noci.

Za crveni preliv
1 kasicica limunovog soka
2 kasike vode
1 kasika zelatina
400 gr. jagoda
175 ml. vode ili soka od visanja
150gr. secera
Za crveni preliv, jagode pomesajte se secerom i vodom (ja sam stavila sok od visanja, da ne bi dodavala crvenu boju) i kuvajte na laganoj vatri 10 min. Ohladite i procedite kroz gazu, ali nemojte pritiskati da vam se sirup ne bi zamutio.
Zelatin potopite vodom i limunovim sokom, pa kada nabubri (oko 5 min.) dodajte procedjenom soku od jagoda i kratko na tihoj vatri prokuvajte samo da se zelatin otopi. Ostavite da se prohladi i kada dobijete gustinu malo redju od meda, prelijte preko torte.
Ostavite da se stegne u frizideru i pre nego posluzite kalup obmotajte peskirom koji ste drzali u toploj vodi. Obrezite vrh torte lagano nozem i otvorite kalup. Pazljivo sklonite i prebacite na tanjir za posluzivanje.

Sunday, February 22, 2009

Palmiers


















Pierre Herme je cuveni francuski slasticar. Njegove predivne radnje mozete pronaci u mnogim prestonicama sveta. Bila sam presrecna kada sam pronasla ovaj njegov recept i u isto vreme pomalo skepticna, jer nisam bila sigurna da cu uspeti da napravim nesto tako savrseno, kao sto sam videla na njegovim fotografijama. Imalo je puno posla, testo je bilo hladno i nije ga bilo lako razviti, pogotovo jer sloj putera ide oko testa a ne unutra kao kod klasicnih recepata. U pocetku sam mislila i da cu odustati, ali mi je drago da nisam. Najveca nagrada bili su slojevi i slojevi prekrasnih listova.


Sloj od putera (prva masa)
400 gr. putera
125 gr. brasna































Za sloj od putera, umutite omeksali puter sa brasnom. Istresite na pek papir poravnajte i napravite kocku velicine 15cmx15cm. Ostavite u frizideru minimum sat i po da dobro ocvrsne.

Sloj od testa (druga masa)
180 ml. hladne vode
2 ravne kasicice soli
1/2 kasicice sirceta
400 gr. brasna
112 gr. putera
Za sloj od testa, mikserom i zicama za testo (moze i rucno) umutite otopljeni puter sa brasnom. Testo ce izgledati zrncasto. Muteci, polako dodajte vodu kojoj ste dodali so i sirce. Sipajte uz ivice cinije. Trebali bi da dobijete glatku i elasticnu, mekanu, loptu koja se odvaja od posude. Ukoliko testo nije ujedanceno, ukoliko je suvo, dodajte jos par kasika vode, dok ne dobijete glatku masu. Koliko kasika vode trebate dodati zavisi od suvoce i apsorpcije brasna, vazno je da testo ne bude pretvrdo.
Glatko umeseno testo istresite na prozirnu foliju i formirajte kocku 12cmx12cm. Ostavite i to u frizider da se hladi sat i po.
Veoma je vazno da testo bude dobro ohladjeno, jer je to jedini nacin da dobijete kvalitetno lisnato testo sa velikim brojem listova.
Radnu povrsinu dobro pospite brasnom, pa na nju stavite sloj od putera Masa ce biti tvrda, ali polako jer razvaljajte oklagijom dok ne dobijete pravougaonik velicine 30cmx17cm. Po potrebi, poprskajte brasnom. Na donju polovinu razvaljanog testa, stavite sloj od testa, odnosno drugu masu.
Preklopite i sa svih strana dobro pritisnite testo, tako da se paket zatvori. Uvijte u prozirnu foliju i ohladite sat vremena.
Nakon sat vremena, izvadite iz frizidera, stavite na podbrasnjenu povrsinu i polako razvaljajte. Testo ce verovatno pucati, samo dobro pritisnite i nastavite da razvijate. Vazno je da bude tri puta duze nego sire. Znaci oko 20cm siroko i 55-60cm dugacko. Moze biti i krace, samo imajte u vidu odnos duzine i sirine.
Sada je doslo vreme za preklapanje testa. Gornji deo testa peklopite ka sredini. Donji deo takodje preklopite ka sredini, tako da se sretne sa gornjim delom, pa onda preklopite jedan na drugi.Testo ce imati 4 sloja. Uklonite cekticom brasno sa testa i uvijte u plastiku pa opet ostavite u frizider na sat vremena.
Nakon toga, testo opet rastanjite, sada ce ici malo lakse, testo nece pucati, ali ga postavite tako da vam na na levoj strani bude rub testa, a na desnoj preklopi, bas kao kada gledate knjigu.Testo rastanjite, na isti nacin kao i prethodni put. Ocetkajte brasno, uvijte i opet ostavite u frizider na sat vremena, ili ostavite dobro uvijeno do sutradan, pa onda nastavite.
Testo preklopite poslednji put. Opet ga postavite kao knjigu, rub ce vam biti na levoj strani, slojevi na desnoj. Rastanjite i preklopite gornji deo testa ka polovini, donji preko toga. Ocetkajte brasno, opet ohladite na sat vremena i nakon toga testo je spremno za upotrebu.
Ja sam jednu turu pekla sa dzemom pa preklapala a od druge ture sam pravila palmiers.
Ima puno posla, ali mozete raspodeliti preklapanje na dva dana, meni je tako bilo lakse. Jos je bolje da se testo izmedju razvajanja dobro odmori a i vama ce dobro doci. Ako vas preklapanje malo zbunjuje, najbolje je da pogledate video snimak, ja sam tako uradila pre nego sto sam pocela, mislim da ce vam to pomoci mnogo vise od slika. Treba preklapati onako kako je on uradio drugi put, jer se na taj nacin dobije najveci broj slojeva.Kada budete radili, isecite zeljene oblike, ohladite ponovo u frizideru i pecite na jacoj temperaturi, oko 230C, da bi se lepo izlistalo.

Ruze od cokolade


































Konacno sam pronasla nesto sto mogu da napravim u silikonskim kalupima bez pecenja. Kupila sam ih i jednom u njima pekla, ali mi se iz vise razloga ta njihova namena nije ni malo svidela. Ovim sam bila odusevljena i radila sam ih sa belom i tamnom cokoladom.

Za cokolande ruze
100gr. cokolade
1 kasicica ulja
Otopite cokoladu sa kasicisom ulja na pari, pa time oblozite stranice i dno kalupa. Kada se jedan sloj osusi, nanesite jos jedan, sve dok ne utrosite svu cokoladu.

Za penu od cokolade
100gr. cokolade
50ml. slatke pavlake
50gr. putera
1 zumance
250ml. slatke pavlake
18 malina :)

Za cokoladnu penu, na pari otopite usitnjenu cokoladu sa 50ml. slatke pavlake i puterom. Kada masa postane glatka, prohladite i umesajte jedno zumance.
250ml. slatke pavlake ulupajte, ne mutite predugo da ne bi dobili puter, pa sjedinite sa cokoladnom masom.
Kalup sa ocvrsnutim cokoladnim ruzama punite cokoladnom penom, utisnite po tri maline i zatvorite biskivitnim krugovima.

Za biskvit
3 jaja
3 kasike secera
3 kasike brasna
1 kasika kakaa
1 kasika ulja
1 kasika ruma

Za biskvit, umutite penasto belanca sa secerom, pa lagano umesajte zumanca, prosejano brasno sa kakaom, rum, i ulje. Ujednacite pa pecite u malom plehu (20×27). Peceno ohladite, pa casom velicine otvora za ruze vadite krugove.

Wednesday, February 11, 2009

Kandirana narandzina korica
































Please scroll down for english :)

Kada je rec o kombinaciji voca i cokolade, narandza je moj favorit. Dobro napravljena i prelivena cokoladom, za mene predstavlja pravi delikates. Vatreni stapici su ne samo ukusni vec i jako dekorativni i predstavljaju carobni dodatak tortama i kolacima. Isprobala sam mnoge recepte i ovim bila najzadovoljnija. Nakon pripreme dobije se predivan, gotovo stakleni stapic narandze. Recept je iz knjige Perre Herme.

Sastojci
1 l vode
500gr. secera
1 stapic vanile
malo anisa
Za ovaj recept koristila sam korice od 4 narandze.
Posudu sa vodom stavite da prokljuca i dodajte narandzinu koricu nasecenu na stapice. Kuvajte 2 minuta. Ocedite, isperite i potopite hladnom vodom da odstoji par minuta, dok vam nova tura vode ne prokljuca. Ponovite postupak jos dva puta.
Posudu sa secerom i vodom prokuvajte, dodajte prokuvanu i ispranu narandzinu koricu, vanilu i anis, poklopite posudu i kuvajte na tihoj vatri sat i po. Sklonite s vatre i ostavite da prenoce u sirupu.
Nakon toga je spremna za upotrebu. Mozete je drzati u tegli, samo prelijte sirupom i dobro zatvorite, ili prosusite i pospite secerom ili cokoladom.
Moja omiljena varijatna za grickanje je prelivena cokoladnom glazurom.


************************************************************
Candied orange peel

1 liter water
500 ml. sugar
1 stick vanilla bean
a little bit of anis
For this recipe, I used 4 oranges.
Cut tops and bottoms off of the orange and score the orange into quarters, cutting down only into the peel and not into the fruit. Peel the skin and pith of the orange in large pieces.
Cut the peel into strips about 1/4-inch wide. Put the orange peel in a large saucepan with cold water to cover, bring to a boil over high heat. Then pour off the water. Repeat 1 or 2 more times depending up how assertive you want the orange peels to be.
Remove the orange peels from the pan. Whisk the sugar with water, vanilla and anis. Add the peels and simmer gently, reducing heat to retain a simmer. Cook until the peels get translucent, about 1 ½ hours.
Remove from the stove and let them cool in syrup overnight.
Drain the peels. Roll them in sugar and dry on a rack, for 4 to 5 hours, or cover them with melted chocolate.

Thursday, February 5, 2009

Crno beli truffles















Truffle je luskuzna i skupa pecurka koja raste u sumama Francuske. Cokoladni truffle je dobio ime po njoj, ne samo zbog slicnosti koju ove ukusne cokoladne bombice imaju sa pecurkom, jer uvaljane u kakao lice bas na svoju sumsku imenjakinju, vec i zbog kvaliteta i predivnog ukusa.


Sastojci za beli deo
8 kasika neulupane slatke pavlake
230 gr. bele cokolade
2 kasike kokosa

Za tamni deo
175 ml. neulupane slatke pavlake
230gr. tamne cokolade
Ako radite glazuru
150gr. bele cokolade
1 kasicica ulja

Za beli deo, ugrejte slatku pavlaku, dodajte usitnjenju cokoladu i kokos pa ostavite par sati da ocvrsne.
Isto uradite i za tamni deo samo bez kokosa.
Kada se obe mase stegnu, pravite male kuglice. Za beli deo, ruke pospite prah secerom, za tamni kakaom da se ne bi previse lepilo prilikom valjanja. Spojite ih, pa svaku kuglicu zalijte glazurom od bele cokolade, ili uvaljajte u kakao, cokoladne mrvice, kokos ili nesto drugo sto vama najvise odgovara.
Ako radite belu glazuru, najbolje je da topite cokoladu na pari. Ja sam stavila vodu na najslabiju vatru i polako zagrevala. Ako vam je vodena para isuvise jaka, moze da se desi da vam se cokolada zgrudva. Najbolje je da vam napravljene kuglice odstoje jedan dan u frizideru pre stavljanja glazure, da bi se malo zasusile. Truffles su mekane i maslene, pa ih topla glazura topi, za razliku od nasih kuglica koje su dosta cvrste jer se prave sa keksom, orasima, pa se na njih mnogo laske nanosi glazura.



Cokoladni dulce de leche kolac
































Obozavam dulce de leche. Slucajno smo ga otkrili jednom u prodavnici kada smo ovde dosli. Kako sam samo bila odusevljena kada sam otvorila konzervu i probala. Svasta moze sa njim da se radi, razne kreme za torte i kolace. U ovoj kombinaciji sa cokoladom mi se bas puno svideo.


Za koricu
200gr. samlevenih keksica
100gr. putera
200gr. dulce de leche
2 kasike kakaa


Za mus
250gr. cokolade
5 jaja
2 kasike secera

Za koricu kekse sameljite, ja sam koristila plazmu, pa dodajte otopljeni puter pomesan sa 2 kasike kakaa. Dobro izmesajte pa utisnite o dno i stranice kalupa od 20cm. Preporucujem vam kalup koje se otvara, jer cete u protivnom jako tesko vaditi isecene snite. Stavite u frizider da ocvrsne, pa pripremite mus.
Cokoladu otopite na pari i ostavite da se prohladi.
Belanca umutite u cvrst sneg postepeno dodavajuci 2 kas. secera, dodajte zumanca, lagano promesajte pa umesajte prohladjenu cokoladu. Mesajte lagano, da se krema ne bi splasnula.
U kalup sa mrvicama dodajte dulce de leche, kasikom poravnajte i ulijte mus pa ostavite da se hladi u frizideru2-3 sata.

Snenokle













Godinama su se u nasoj kuci snenokle kuvale u mleku, a onda sam resila da pokusam da ih susim u rerni. Ta varijanta mi se vise svidela. Ukus bude isti, jednako su mekane kao one kuvane, a budu mnogo urednije. Ranije sam ih pravila u klasicnoj vanila varijanti, a sada sam pocela da isprobavam i druge ukuse. Snecin recept za kremu od narandzinog cveta je bio predivan uz njih, a cak i vocna varijanta sa sosom od jagoda i malina.













Sne od belanaca
4 belanca
120gr. secera
malo vanile

Ugrejte rernu na 120C.
Belanca ulupajte sa secerom i vanilom u cvrst sneg.
Kasikom stavljajte gomilice na pek papiru. Meni su obicno velicine jajeta. Pecite, 20-25 min. Ohladite.
Krema
4 zumanaca
125 gr. secera
450gr. mleka
1 puna kasicica gustina(kukuruzni skrob)
malo dobre vanile
1 1/2 kasicica konjaka
Za krem, penasto umutite zumanca sa secerom. Dodajte kasicicu gustina, i kuvajte na tihoj vatri neprestano mesajuci.
Krema nece biti gusta.
Ohladite i dodajte kasicicu dobre vanile i kaisicu i po konjaka.
Za serviranje, sipajte par kasika krema i po njemu stavite nokle. Nokle cete najlakse odvojiti od pleha pouljenim tankim nozem, tako se nece cepati, vec samo skliznuti.
Po zelji mozete posuti grilijas, ili preliti sa malo topljene cokolade ili karamele.