Sunday, January 10, 2010

Rolada od brusnica (cranberry jelly roll)





Please scroll down for english :)

Ovaj recept sam pronasla u proslogodisnjem izdanju praznicnih recepata  Marthe Stewart. Pratila sam recept, ali mi se nije bas puno svideo kada sam ga prvi put napravila,  pa sam ga sledeci put malo izmenila.
Martha je jaja za biskvit kuvala pre pecenja na pari sa secerom i krema je bila napravljena samo od sira i secera, pa mi je bila previse sirasta i teska.
Biskvit je bio presladak i jako vlazan, cak pomalo gnjeckav, pa sam napravila nas klasican biskvit koji je mnogo bolji za ovakvu roladu.
Nadev od sira sam pomesala sa ulupanom slatkom pavlakom, tako da je mnogo finiji, lagan je i vazdusast pa odlicno pase uz kiselkast nadev od brusnica i biskvit.
Ovo je i moja ulaznica za ovomesecnu igru Ajme koliko nas je koju je pokrenula Monsoon sa Dalmacija down under, a cija je domacica Nada sa bloga Cool recepti.

Potrebno vam je za biskvit:
5 jaja, 5 kasika secera, 5 kasika brasna, kasicica vanile, malo naribane limunove korice.
Belanca ulupajte u cvrst sneg sa secerom, dodajte zumaca i lagano promesajte, pa zatim dodajte vanilu, limunovu koricu i brasno. Ujednacenu smesu pecite u plehu koji ste oblozili pek papirom na temperaturi od 180C. Nakon pecenja uvijte u navlazenu kuhinjsku krpu da ne bi pucao prilokom rolanja.

Za nadev od brusnica:
Skuvajte 300gr. svezih brusnica sa 150 gr. secera. na tihoj vatri. Secer ce se otopiti i brusnice ce popucati. Prohladite. Mozete ih izmiksati u blenderu, mada ja to nisam radila.

Za kremu:
250 gr. slatke pavlake ulupajte sa jednom kesicom krem fiksa. 
250 gr. dobro omekaslog filadelfija krem sira i umutite sa 100 gr. secera i kasikom vanile. Pomesajte oba nadeva.

Koricu premazite ohladjenim brusnicama, preko stavite nadev od sira i uvijte roladu. Dobro ohladite i pre sluzenja pospite prah secerom.

*******************************************************

Cranberry jelly roll



































Original recipe for this roulade comes from Martha Stewart’s holiday sweets, but I am posting it with my modifications.


For the jelly roll:

5 eggs, 5 tablespoons sugar, 5 tablespoons flour, 1 teaspoon vanilla, a little bit of grated lemon peel.
Line baking sheet with parchment; coat with cooking spray. Dust with flour; tap out excess, and set aside. Preheat the oven to 350F/180C
Beat egg whites with sugar until medium peek. Add egg yolks and using a large rubber spatula, carefully fold flour, vanilla and grated lemon peel.
Spread batter evenly into prepared sheet lined with parchment paper. Bake cake until golden brown and springy to the touch 8-10 min

Run a knife around sides of cake. Invert onto a kitchen towel dusted with confectioners' sugar; remove parchment. Roll cake in towel, starting at a short end. Let cool completely, seam side down.

For the cranberry jam:

300 gr. cranberries, 150 gr. sugar, 50 ml water.
Stir berries and sugar add water. Bring to a boil, stirring to dissolve sugar and mashing lightly. Cook, stirring more frequently as jam thickens, until it has the consistency of very loose jelly, 10 minutes. Remove from heat.

For the filling:

Soften 300 gr. of philadelphia cream cheese to a room temperature and beat well with 100 gr. of sugar and 1 tablespoon of vanilla.
Beat 200 gr. of heavy cream with whip it and fold in cream cheese mixture.
Unroll cake. Spread with jam, spread cream over jam. Roll the cake without towel, starting at a short end. Refrigerate. Serve dusted with confectioners' sugar.

19 comments:

  1. Jako lepo izgleda.Ljiljo,jel moze brusnice da budu susene ili moraju sveze?Neznam kako bih napravila taj jam sa susenim...

    ReplyDelete
  2. Jako fino izgleda, sviđa mi se sa izmjenama koje si napravila, preuzimam taj recept :-). Inače, super mi je kombinacija brusnica i ove kreme, a biskvit ti je odličan !

    ReplyDelete
  3. Mmmm Ljiljo..no comment..savršen! Jako volim taj kiselkasti dio u kremastim kolačima!

    ReplyDelete
  4. predivno..obožavam kolače sa sirom, a još dodatak brusnica :))

    ReplyDelete
  5. Hvala :)))
    Vera, sigurna sam da moze. Ja bi samo dodala malo vode tokom kuvanja i smanjiti secer, jer ih uvek zaslade. Ako budes radila, javi mi kako je ispao.
    Mary, thank you :))))

    ReplyDelete
  6. Krasan je! Sviđa mi se i tvoja intervencija u receptu, mislim da je za rolade najbolje biskvitno tijesto. :)
    Inače kombinacija sira i kiselkastog voća je izvrsna i sigurna sam da je ovo fantastičnog okusa. :)

    ReplyDelete
  7. Mmm, jako fino izgleda...bas mami da se proba, kombinacija mi se bas svidja... ali ovde je problem nabaviti sveze brusnice, pa bi mozda moglo i sa nekim drugim vocem, malinama recimo..?;))

    ReplyDelete
  8. Hvala Anrea :)))
    Lana, hvala ti, sigurna sam da moze sa bilo kojim dobro ukuvanim bobicastim vocem, ili nekim dzemom koji nije isuvise sladak. Brusnice su kiselije, tako da fino izbalansiraju ukuse :)

    ReplyDelete
  9. joj, znas da volim ovakve kolace...krasan je, nadam se da ima kod mene jos svjezih brusnica, bas bi voljela ovo probati!

    ReplyDelete
  10. već sam na par mjesta naišla na negativne komentare na recepte marthe stewart... ja sam jednom pravila njene browniese - isto nisu bili baš nešto, a drugi puta jednu čokoladnu tortu koja je bila savršena :) tko bi znao... odlična mi je ova roladica i fotkice naravno :)

    ReplyDelete
  11. Hvala Jasenka :))
    Jospia u pravu si, ona ima odlicne ideje, ali ni ja nisam imala puno srece sa mnogim njenim receptima. Neki budu super iz prve, ali mnogi moraju da se malo prerade :))

    ReplyDelete
  12. ja sam radila nekoliko marthinih recepata i moj zakljucak je da imam razmazeno balkansko nepce....;-))
    ali tvoje fotke izgledaju fantasticno.

    ReplyDelete
  13. Hi Ljilja,

    This roll is absolutely fantastic. Compliment

    Greeting Jacob

    ReplyDelete
  14. Prekrasno izgleda, a po sastojcima mora i da je ukusna!

    ReplyDelete
  15. Ljiljo,koje ti je veličine bio pleh?

    ReplyDelete
  16. Vera, jedva sam nasla ispod kog recepta je postavljeno pitanje :))
    Pleh je dimenzija 36x28. Ako jos nesto zatreba, samo se javi :)

    ReplyDelete
  17. Hvala ti,ja nekako uvek vodim računa o tome..:)

    ReplyDelete
  18. Savrseno!Zadovoljna!http://vera-mmmmdelicios.blogspot.com/2010/02/rolada-od-brusnica-i-sira.html

    ReplyDelete