Thursday, December 10, 2009

Chestnut meringue



































Beze korice su moja slaba tacka. Volim ih u svim mogucim varijantama i ne znam nikoga koga su ostavile ravnodusnim. Mogu da budu raskosno lepe, ili pomalo rusticne, bas kao ova. Ima bezboroj kombinacija i ja ne mogu da odolim ni jednoj.
Sa kokosom, cokoladom i tropskim vocem,  ili sa slagom, cokoladom i malinama.
Ovaj recept sam negde videla nedavno, ali ga nisam zapisala, jer nije problem napraviti ga "odokativno" :)
Imala sam puno belanaca, neka su ostala od Jasenkine torte, i jos par komada koja su ostala pre toga, pa sam mere prilagodila onome sto sam imala. Beze korice su standardne, tu nije bilo iznenadjenja, ali me je krema odusevila. Fina i u nekoj drugoj torti ali i kao samostalni desert, uzivanje na kvadrat, a jednostavna za napraviti.
Potrebno vam je:
8 belanca, 250 gr. secera, 1 kasika gustina, 1 kasicica limunovog soka, kasicica vanile.

U belanca dodajte limunov sok i mutite. Kada postane penasto, pocnite postepeno da dodajete secer i mutite dok se ne istopi. Lagano umesajte kasiku gustina i vanilu.
Na pek papiru nacrtajte 3 pravougaonika dimenzija 30x15cm. Okrenite papir da belanca ne dodju u dodir sa olovkom.  Smesu podelite na tri dela, nanesite na pravougaonik i poravnajte fino kasikom. Susite u zagrejanoj rerni na 140C sat i petnaest minuta i ostavite da se ohlade u iskljucenoj rerni. Ako volite hrskavije korice susite malo duze.

Za nadev:
500 ml. slatke pavlake, 2 krem fiksa, 300 gr. kesten pirea, 100 gr.baileys likera.
Pavlaku i krem fiks umutite u cvrst sneg. Kesten pire mutite postepeno dodavajuci liker pa sjedinite lagano sa pavlakom. Nafilujte korice, gornju ostavite bez nadeva. Dekorisite po zelji.
********************************************************
Chestnut meringue

Ingredients:


8 egg whites, 250 gr. sugar, 1 teaspoon lemon juice, 1 teaspoon vanilla, 1 tablespoon corn starch.

Draw 3 rectangles, each 30x15 cm , on baking parchment and place on cookie sheets.
Whisk the egg whites and lemon juice until standing in soft peaks, adding sugar slowly and continue whisking until the mixture is very stiff and glossy. Carefully fold in vanilla, corn starch.

Spoon the mixture on the drawen rectangles.

Bake in a preheated oven 275F/140C, for 1 hour 15 min. Without opening the oven door, turn off the oven and let the meringues cool inside the oven, then peel away the baking parchment.
While the meringues are cooling, make the filling.
Whip 500 ml. heavy cream with 2 envelopes of whip it. Set a side.Mix chestnut puree by slowly adding bailey's liquor. Carfulu fold in heavy cream.

Place meringue on a plate and top with one half of the cream. Place the second meringue on the top and spread with other half of the remaining cream.

16 comments:

  1. jos mi je u glavi onaj tvoj vacherin sa malinama:))) a ovo je ludnica!! ja isto jako volim beze, i moram probati staviti gustin, jos ga nikada nisam stvaljala, a krema je cudo, bailey`s i kesten...savrseno! a ovaj oblik mi je odlican, puno elegantniji od okruglog.

    ReplyDelete
  2. Kako ovo dobro izgleda,uskoro ću praviti,bas obara sa nogu!

    ReplyDelete
  3. Sad kad je vreme kestena,evo nam nezne, pahuljaste poslastice za vikend.....Hvala
    Ljiljo
    Veliki pozdrav svetlana

    ReplyDelete
  4. Ovo tak dobro izgleda, i iako nisam ljubitelj ni bjelanjaka, niti kestena u kolačima, slinim :)

    ReplyDelete
  5. Hello,


    We bumped into your blog and we really liked it - great recipes YUM YUM.
    We would like to add it to the Petitchef.com.

    We would be delighted if you could add your blog to Petitchef so that our users can, as us,
    enjoy your recipes.

    Petitchef is a french based Cooking recipes Portal. Several hundred Blogs are already members
    and benefit from their exposure on Petitchef.com.

    To add your site to the Petitchef family you can use http://en.petitchef.com/?obj=front&action=site_ajout_form or just go to Petitchef.com and click on "Add your site"

    Best regards,

    Vincent
    petitchef.com

    ReplyDelete
  6. Prefino Ljiljo, obožavam ovakve kremaste kolače,pa još kad su u pitanju kesteni..kao uvijek!

    ReplyDelete
  7. Krema mi se posebno svidja, i kako sad da se odlucim sta prvo da pravim za praznike... toliko punoooo lepih ideja, da mi je zaista tesko izabrati!;))

    ReplyDelete
  8. Marry, Vincent, thank you :)
    Jasenka, taj sa malinama i ja sanjam ponekad ;)
    Svetalana, Vera, hvala puno :)
    Tadeja, samo ti napravi jedan, ja cu rado da ga preuzmem :)))
    Snezana, Nado, hvala :))
    Lana, krema je i mene oborila s nogu, moze lepo da se kombinuje sa raznoraznim biskvitima. Ti bi vec od toga napravila majstoriju :)))

    ReplyDelete
  9. savršeno, i ja obožavam beze korice, takve torte su najlepše. Fil moram isprobati:)

    ReplyDelete
  10. Ako raj postoji, ova tortica tamo pripada. Bravo Ljiljo!

    ReplyDelete
  11. Ovo zbilja izgleda božanstveno. Ja sam luda za kestenima i volim ih u svakom obliku. :)
    Jedino nisam baš vješta s beze korama, to još moram usavršiti. :)

    ReplyDelete
  12. I ja bi malo ovog bozanstva :)))
    Predivno uradjeno i odlicno iskombinovano!!!

    ReplyDelete
  13. kako ovo dobro izgleda! još se nisam uhvatila u koštac s beze korama, ali kad ovo vidim, dođe mi da se odmah bacim na posao :)

    ReplyDelete