Tuesday, November 3, 2009

Opet bundeva














Please scroll down for english :)

Ovaj post je trebao da bude napisan pre par dana, dok smo se jos igrali sa bundevom. Neke stvari nisam merila, neke nisam slikala, tako da malo kasnim, ali evo recepta za hleb koji sam vam obecala.
Uz to sam pravila i pumpkin butter, "puter od bundeve" ili dzem od bundeve. Ukus je jako lep, pravi jesenji, sa puno zacina i sokom od jabuka. Ukusan kao samostalni namaz, dodatak kolacima, americkim palacinkama, kasici od jecma. Pre neki dan sam imala priliku i da ga probam u prodavnici pomesanog sa krem sirom. Meni se svidelo, a vi odlucite sami kako bi ga najradije koristili ako ga bude pravili.

Za hleb vam je potrebno:

500 gr. brasna, 250 ml. vode, 200 gr. pirea od bundeve, kasicica secera, kasicica kvasca, kasicica ulja, so.
U toplu vodu dodajte secer, kvasac i malo brasna pa ostavite desetak minuta da se kvasac istopi i nadodje. U brasno dodajte so, promesajte, dodajte uskisli kvasac, bundevu i ulje. Testo mesite dok se ne ujednaci. Radila sam ga u miskeru i bilo je vlazno i lepljivo. Ostavite na toplom da narasta dok se ne udvostruci. Lagano promesajte, ostavite jos jednom da naraste, pa oblikujte hlepcice, ili male lepinjice.
Ostavite da dobro narastu i pecite dok ne porumene. Mozete premazati jajetom i posuti semenkama bundeve. Ja ih nisam imala pa sam koristila susam.



















Za dzem vam je potrebno:

1,5 kg. ociscene bundeve isecene na kocke, 500 ml. soka od jabuke, 150 gr. secera, kesica vanile, kasicica cimeta, kasicica djumbira u prahu, pola kasicice mlevenog karanfilica, i malo naribanog morskog orascica.
Bunevu dinjstajte sa sokom, secerom i zacinima. Kada se zgusne, propasirajte stapnim mikserom i probajte. Dodajte jos malo zacina ili secera prema potrebi. Kuvajte otklopljeno dok sva tecnost ne ispari.

************************************************************

Pumpkin bread:

500 gr. four, 250 ml. warm water, 200 gr. pumpkin puree, 1 teaspoon sugar, 1 teaspoon yeast, 1 tablespoon oil, salt.
Mix warm water with yeast, sugar and few tablespoons of flour. Let it rise for 10 min. In mixer bowl with dough hooks pour in and mix all of the ingredients. Let it rise until doubled, mix lightly one more time, and let it rise again.
Shape bread loafs, or buns, let them rise until doubled, and bake in 375 F oven.
You can sprinkle the dough before baking with pumpkin seeds.

For pumpkin butter:

1,5 kg. Butternut squash cut into pieces, 500 ml. apple juice, 150 gr. sugar, 1 teaspoon vanilla, teaspoon cinnamon, 1 teaspoon ginger, ½ teaspoon cloves, ½ teaspoon nutmeg.

Combine all ingredients in a large saucepan. Bring to a boil, then reduce to a simmer and cook, stirring often, for 30 minutes, or until mixture thickens. Puree it in a food processor, and cook until thickened. A spoon pulled through middle of mixture leaves a trail that does not close in upon itself. Pack into storage containers and refrigerate.

10 comments:

  1. Prekrasno izgleda, ali ja i dalje imam "strah od bundeve" ;))

    ReplyDelete
  2. kako ovo fantasticno izgleda... moram praviti...

    ReplyDelete
  3. kako kruh dobro izgleda!!!a sigurna sam da bi mi se i pmpkin butter svidio, hvala ti sto si postavila recept!

    ReplyDelete
  4. Predobro i predivno , kao uvijek..

    ReplyDelete
  5. hvala za recept za kruh, njega sam čekala... a da znaš da sam i ja razmišljala o džemu od bundeve i sad mi je baš drago da imam recept :)

    ReplyDelete
  6. Hello, congratulations for the blog! This Your recipe is excellent! Greetings

    ReplyDelete
  7. Hvala, bas mi je drago da vam se svidja :))
    Lady Boheme, thank you :))

    ReplyDelete
  8. Joj ,sada ne znam sta cu prije???..mislim da ce puter imati prvensvo isprobavanja :)!!!

    ReplyDelete