Tuesday, October 27, 2009

Cimet rolnice sa bundevom



































Ingredients:

50 ml. milk, 3 tablespoons sugar, 1 teaspoon yeast, 350gr. flour, 50 gr. semolina, 200 gr. pumpkin puree (canned pumpkin), 2 egg yolks, 50 gr. butter, 2 tablespoons rum, vanilla, grated orange peel.

In small saucepan, heat milk just until warm. Add yeast, sugar and a tablespoon of flour. Let it stand for 5 min.
Combine pumpkin puree, egg yolks, rum, vanilla, orange peel and melted butter. Add yeast mixture, and mix with dry ingredients. Mix thoroughly. Cover and let rise in warm place until doubled.
Knead a few turns to form smooth dough, sprinkling with enough additional flour to make dough easy to handle.

On lightly floured surface, roll dough into a rectangle.
Brush surface of dough with 40gr. melted butter.
Mix 100gr. brown sugar with 1 teaspoon of cinnamon. Sprinkle with brown sugar mixture.
Beginning with long side of dough, roll up jelly-roll style.
Pinch seam to seal.
With sharp knife, cut roll into 1-inch slices.
Place rolls, cut side up, in greased baking pan.
Cover and let rise until nearly doubled, 30 to 45 minutes, Bake rolls at 350F for about 15 minutes or until golden.




Ovo je moj prvi put da ucestvujem u blogerskim igricama. Ajme koliko nas je pokrenula monsoon sa Dalmacija down under, a Tema koju je ovog meseca zadala Gaga je bundeva.
Malo sam eksperimentisala sa sa nekim receptima, pa sam resila da se ukljucim pre par dana, kada sam shvatila da inace imam par fotki na zadatu temu, mada i nisam bila bas najbolje pripremljena.






















Kada smo pre neki dan posetili botanicku bastu, impresionirali su nas neki dzinovski primerci koje u nasim krajevima ranije nisam vidjala, a koje rastu dnevno po 20-ak kilograma i dostizu tezinu od 200-300kg.


























Bilo bi posla oko njih, ali na srecu, one male se mogu pronaci u svakoj lokalnoj prodavnici. Posao poprilicno olaksava i gotov pire od bundeva, koji koristim kada sam u skripcu sa vremenom.
Kada sam bila mala, sve se uglavnom svodilo na samo pecenu varijatnu i nasu klasicnu bundevaru, odnosno tikvenik, a dolaskom na drugi kontinet je postala aktuelna i americka pita od bundeve.
Pre neki dan sam isprobala i hleb i cimet rolnice sa bundevom.
Recept za hleb je dodat i mozete ga pogledati ovde.


























Ovog puta nemam recept za hleb, jer sam zaboravila da odmerim brasno i vodu, posto to pravim uglavnom otprilike.
Hleb je bio zaista prefin. Lagan, vazdusast, mekan i ostao je takav par dana. Asocirao me je na fini brioche hleb i zbog divne zuckaste boje i zbog mekoce.

























Cimet rolnice bi bile savrsene da ih nisam malo prepekla. Ne trebaju biti u rerni duze od 15 min, ali sam fotkala hleb i na njih zaboravila. Sve jedno, kuca je fantasticno mirisala i bile su jako ukusne, za cas smo ih slistili.
Cimet rolnice su takodje sa bundevom i za njih imam recept.

Potrebno vam je:

50 ml. mleka, 3 kasike secera, 1 kasicica kvasca, 350 gr brasna, 50 gr. semoline, 200 gr. pirea od bundeve, 50 gr. putera, 2 zumanca, 2 kasike ruma, malo vanile, malo naribane narandzine korice.

Za posipanje:
40gr. putera, 100gr. braon secera, kasicica cimeta

Stavite kvasac da nadodje sa toplim mlekom, malo secera i malo brasna.
Pire od bundeve pomesajte sa zumancima, otopljenim puterom, rumom, vanilom, naribanom narandzinom koricom. Tome dodajte nadosli kvasac, pa polako umesajte suve sastojke. Umestite glatko testo i ostavite na toplom da se udvostruci. Razvijte koru, premazite omeksalim puterom, pospite secerom kome ste dodali cimet. Uvite rolnu, secite rolnice i poredjajte u pleh da narastu.
Pecite na 180C 15 minuta.







12 comments:

  1. jako lijepo! tako mi je žao što nemaš recept za kruh, ali nadam se da ćeš ga ponovo praviti i staviti recept :) ove bundeve kapitalci su mi fenomenalne :)

    ReplyDelete
  2. Uuuu! Mnogo dobro izgleda! Bas steta za hleb, pravila bih ga, al ja jos uvek nisam sposobna da testa pravim otprilike :(

    ReplyDelete
  3. Thanks everyone :))
    I meni je zao za hleb, jer stvarno nikada bolji nije bio. Pravicu opet ovih dana, pa cu odmeriti sve i javljam rezultat.

    ReplyDelete
  4. kako rolnice izgledaju lijepo.. sve jednake.. sjajno

    ReplyDelete
  5. ja obozavam cimet i sam pogled na te rolnice me odusevljava. zabiljezeno za sezonu tikvi.:)

    ReplyDelete
  6. Prekrasne su ove rolnice, vjerujem da su i jako ukusne jer se cimet i bundeva baš nadopunjuju. :)

    ReplyDelete
  7. ajme, ove rolnice ostavljaju bez daha, sigurna sam da su prefine, a fotka je genijalna. kruh isto izgleda fantasticno! dobrodosla u igrice:))

    ReplyDelete
  8. Predivno je sve....
    Hvala što si nam se pridružila :)

    ReplyDelete