Saturday, March 8, 2014

Parmesan dinner rolls




I wish you could smell these while they were baking. They smelled like pizza, and I could not wait to get them out of the oven. I had a dinner to go with it, but we did not even get to it. We had so many of these, that my dinner went to the fridge. They are so soft and fluffy, you can eat them on their own. But, they are also great for sandwiches, and my son says they are perfect with prosciutto:)
The good thing is, you can freeze them, and take them out of the freezer when you need them. Just warm them up for 10 min in 350/180C oven, and you will have fresh, warm dinner rolls whenever you need them.

For 12 rolls you will need:

320 gr flour
1 teaspoon dry yeast
1 teaspoon sugar
160 ml. warm milk
2 lightly beaten eggs
1 cup parmesan
70 gr butter
1 teaspoon salt








Stir together warm milk, yeast, sugar, and 2-3 teaspoons of flour. Let it stand for 5 min until foamy.
Whisk together flour, parmesan, salt, yeast mixture, and eggs. Beat for about 3 min. Beat in the butter, 1 tablespoons at the time, until dough is elastic, about 2 min. Dough will be soft, but it should not be sticky. If its sticky add tablespoon by tablespoon of flour at the time. Cover with plastic, and let the dough rise until doubled. Turn the dough on a lightly floured surface. Cut into 12 pieces, and roll each into a ball. Arrange rolls 2 cm apart in a buttered round cake pan and cover kitchen towel. Let it rise until it fills pan.
Brush with 1 egg yolk mixed with 1 teaspoon water.
Bake in 375F/190C for 20-25 min.




26 comments:

  1. Ljiljo, da li ste ikada radili sa testom od pirinčanog brašna?
    Ovo mi izgleda božanstveno, ne možete da omanete nikako, gledam već dugo ovaj blog, hranim se slikama :)
    Ali za nas koji ne smemo glutensko i kukuruzno, baš me interesuje kako bi se neko drugo testo ponašalo. Hvala

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala Yzse :)
      Sa pirincanim brasnom sa pravila jedan filipinski kolac, i bio je kao zvakaca guma. Ja i dan danas nisam sigurna jel mi se svideo ili nije, posto je ukusan, ali je tekstura jako neobicna. Zato se moje dete odusevilo, i pita da ga opet napravim. Hlebove nisam probavala, stvarno ne znam kako bi ispali. Sad sam malo pogledala, ima recepata i ne izgledaju lose. Evo pogledajte.
      Ne znam kako izlazite na kraj sa tim, jako je nezgodno ako nema bezglutenskog brasna u prodaji.
      http://www.deliciousasitlooks.com/2013/04/white-rice-flour-yeast-bread-gluten.html

      Delete
    2. Ledene kocke su savršene sa pirinčanim brašnom, ali izgleda da samo u tom receptu radi kako treba.
      Hvala na linku, pogledaću sada :)

      Delete
  2. E, ovo mi je ljubav velika... pogača (ovo tu brojim), pa još sa sirom... :*
    Izgleda ko upisana!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Meni su peciva slaba tacka, jos kad su sa sirom, to mi bude pogubno :)

      Delete
  3. Kao sace, obozavam takva peciva, mogu zamisliti kako divno mirise... nego, brzo zatvori da ne ispari taj fini miris.:))))

    ReplyDelete
    Replies
    1. Lana, sve smo mi to u roku od sat vremena poruckali :)))
      Rucak je ostao, niko ga nije ni pipnuo. Pogacice su stvarno jako mekane i mirisljave, pa je svako od nas sredio po par komada :)

      Delete
  4. krasno izgleda, slike sve govore!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala Tamara, pa bas bi bilo fino da probas jednu :)

      Delete
  5. These rolls look so delicious and so perfectly flaky. Pinning!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thank you Abbie :)
      You cant go wrong with parmesan. They are very flavorful and fluffy :)

      Delete
  6. Se ve absolutamente esponjo.exquisito y un dorado perfecto,saludos y abrazos

    ReplyDelete
  7. Thank you Rosita. You are right, they are very soft.
    Saludos y abrazos a usted también :*
    Google translate helped me, I hope it makes sense :))

    ReplyDelete
  8. Ljiljo, možda nije pravo mesto, ali po preporuci prijateljice sa Coolinarike pokušavam da pronađem vaš recept za DANSKE CVETIĆE. Mogu li ga dobiti?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Olgice, meni je stvarno zao, ali ja nemam recept za danaske cvetice. Jel mislite ona ono testo kao za palacinke u koje se umace modla, a zatim przi u dubokom ulju?

      Delete
  9. Upravo to. Svi kažu "testo kao za palačinke", a prijateljica je napisala da je pravila po vašem receptu, ali ga sada nema na C. To se, na žalost, desilo sa mnogim stvarima koje su bile smeštene u "omiljene". Možda je moja prijateljica pogrešila. Ništa strašno, eksperimentisaćemo, pa će, nadam se nešto i ispasti.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Olgice, evo sam ga iskopala, mada nisam sigurna da cete ovo videti.
      Testo
      2 jaja
      250 gr. mleka
      1kasicica secera
      na vrh noza soli
      1 solja ( od 250gr. brasna)
      malo vanile
      ulje za przenje
      malo naribane limunove korice
      1. Od navedenih sastojaka napravite masu kao za palacinke.
      2. Kalupic zamocite u vrelo ulje i drzite 30 sekundi.
      3. Ocedite od ulja na salveti i do polovine cvetica zamocite u testo.
      4. Stavite u vrelo ulje i przite dok se blago ne zarumeni, 1-2 min.
      5. Prvi cvetic cete mozda morati lagano nozicem da skinete, dok svi ostali spadaju sami
      tokom przenja.
      6. Gotove pospite vanil-secerom.

      Delete
  10. Videla. Hvala na trudu. Htela sam i ja da pomognem prijateljici koja je baš zainteresovana da ovo pravi.

    ReplyDelete
  11. Ova peciva su neodoljiva, kako tek mirišu mogu zamisliti, a kako su tek ukusna......., nemam što pričati, bolje je da se čim prije prihvatim isprobavanja !

    ReplyDelete
    Replies
    1. Joj Branka, kao je to fino mirisalo dok se peklo. Malo putera preko, i nista ti vise ne treba :)))

      Delete
  12. Replies
    1. Jel da mesimo novu turu? Nije mene tesko ubediti :))))

      Delete
  13. These look delicious and soft! Can you please tell me whether the butter should be room temperature or cold when adding to the dough? Thank you!

    ReplyDelete
  14. These look delicious and very soft! Can you please tell me whether the butter should be cold or room temperature when adding to the dough? Thanks!

    ReplyDelete
  15. Valerie, butter is room temperature. It should be on the soft side :)

    ReplyDelete