Saturday, March 6, 2010
Mango mousse cake
Please scroll down for english :)
Do pre neki dan sam mislila da volim zimu. I jesam volela, ono sto uz nju ide. Sneg, praznike, okicenu jelku, peceno kestenje, kuvano vino...
Posle svih zima provedenih po ledenom Cikaskom vremenu, kosave, snega koji nikako da se otopi, minusa koji ne popusti do aprila, ove godine po prvi put ne mogu da docekam prolece. Valjda je i ova torta zato ovako veselo zuta, vocna i sve oko nje pastelno.
Jako je lagana i fina, a umesto manga mozete da koristite i neko drugo voce, umesto rolata, piskote. Zbog duzine recepta izgleda malo komplikovano, ali se u sustini jako brzo napravi. Nas je odusevila.
Potrebno vam je za rolat:
4 velika jaja, 3 kasike secera, 4 kasike brasna, malo vanile, malo naribane limunove korice.
Umutite belanca sa secerom u cvrst sneg. Dodajte zumanca, vanilu, limunovu koricu i lagano izmesajte pa dodajte brasno. Kada se smesa ujednaci, pecite u plehu 28x38 cm.na 180C 10-15 min. ili dok se korica blago ne zarumeni. Topao rolat uvijte u vlazni salvet i sacekajte da se ohladi. Ohladjeno premazite sa par kasika dzema od kajsije ili narandze.
Lagano savijajte koricu, ali motajte cvrsto i napravite male rolatice od trecine kore. Presecite, motajte novi rolatic, presecite koru i zatim namotajte poslednji rolat. Trebalo bi da dobijete tri rolatica precnika oko 2 cm. Stavite na pleh i ohladite 20-ak minuta u frizeru da bi se lakse sekao rolat.
Ohladjeno secite na snitice debljine oko 5 mm.
Na tanjir na kome cete sluziti tortu stavite obruc kalupa precnika 22 cm. i prvo redjajte parcice rolatica u krug a zatim po dnu tanjira.
Sirupom napravljenim od 2 kasike secera, 1 kasike vode, 1 kasike limunovog soka, 1 kasike ruma i 1 kasicice vanile premazite dobijene stranice i dno kolaca.
Za kremu vam je potrebno:
450 gr. manga (kajsije, breskve) 75 gr. secera, 2 kasike limunovog soka, 3 1/2 kasicice zelatina (kasicica je zapremine 5 ml) i 500 ml. slatke pavlake.
Ispasirajte mango ili neko drugo voce stapnim mikserom. Procedite kroz cedku da ostranite zaostale sitne komadice. U trecinu vocnog pirea dodajte zelatin i ostavite 5 minuta da malo nabubri.
U preostali pire dodajte secer i limunov sok. Pire sa zelatinom ugrejte na tihoj vatri dok se ne otopi pa pomesajte sa preostalim pireom. Stavite u frizider da se hladi a vi za to vreme umutite slatku pavlaku u cvrst sneg. Umucenu je pomesajte sa vocem i izlijte u kalup preko poredjanih rolatica.
Stavite u frizider da se stegne a za to vreme napravite glazuru.
Za glazuru vam je potrebno:
3/4 kasicice zelatina (4 ml) 7 kasika soka od manga (kajsija, breskva, narandza), 40 gr. secera.
Preko polovine soka sipajte zelatin, pustite da malo nabubri, ugrejte lagano dok se otopi, sjedinite sa preostalim sokom kome ste dodali secer i sipajte preko kolaca.
Vazno je da vam torta bude na ravnoj povrsini dok se glazura hladi. Ja sam moju gurnula u frizider a nisam ni primetila da resetka ne stoji ravno, pa je glazure bilo vise na jednom kraju torte nego na drugom.
***************************************************
Mango mousse cake
for the rolls:
4 eggs, 4 tablespoons flour, 3 tablespoons sugar, 1 teaspoon vanilla, ½ teaspoon lemon zest.
Beat egg whites with sugar until stiff. Add egg yolks, vanilla, lemon zest, mix gently, add flour. Bake in 28x38 cm. pan with parchment paper 10-15 min. While still warm, roll it with wet kitchen towel. Let it cool. Unroll, spared few tablespoons of apricot preserve. Roll into a small roulade, 2 cm thick. Cut, and continue rolling and cutting until you get 3 rolls. Freeze the rolls so you will be able to slice them evenly.
Instead of rolls you can use ladyfingers, for quick and easy preparation:)
Cut marmalade rolls each about 5 mm thick. Line the sides and the bottom of the 9 inch cake pan with slices.
Brush them with syrup made with 2 tablespoons sugar, 1 tablespoon water, 1lemon juice, 1 teaspoon vanilla.
Make the mousse:
450 gr. mango, 75 gr. sugar, 2 tablespoons lemon juice, 3 1/2 teaspoons gelatin, 500 ml. heavy cream.
Puree the mango flesh with the sugar and lemon juice. Strain to remove fiber from mango.
Put one third of the mango puree into the pot and stir in the gelatin. Let the gelatin soften, and warm over low heat, stirring until dissolves. Remove and add remaining mango puree, and allow to cool. While cooling, whip the cream. Stir in mango into the whipped cream, and scoop the mango mousse into the cake pan and spread it evenly.
Chill, and prepare glaze mixture:
For the glaze, you will need,
¾ teaspoon gelatin, 7 tablespoons mango or orange juice, 40 grams sugar.
Stir the gelatin into half of the juice and let it soften. Heat the rest of the juice with sugar until sugar dissolves. Add softened gelatin and stir until it dissolves. Cool it a little bit, and pour over the cake. Let it set before serving.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Delicious and elegant presentation dear Ljilja!
ReplyDeleteIzgleda vrhunski! Možeš posramiti sve velevažne slastičarke na blizu i na daleko. Moram probati!
ReplyDeleteFamozna je!
ReplyDeleteKako je samo perfektno iseceno... i kako je kremasto... Tako bi sada uronila kasicicu u torticu pa u usta :)
ReplyDeleteSo geometric perfect :) And yes, this winter is too long, but spring is near :) We should have faith :)
ReplyDeleteBest regards!
jednostavno savršeno!!!!
ReplyDeleteNina, Eoc thank you so much :))))
ReplyDeleteHvala devojke :))))
Pusa :)))
Harmonija, ljepota, sklad u svakom pogledu. Čestitke!
ReplyDeleteHvala Dunja :)))
ReplyDeleteFantastic cake!
ReplyDeleteUf,savrsena je!
ReplyDeleteKako samo dobro izgleda, fotkice obaraju s nogu...a sastojci prefino zvuce!;))))
ReplyDeleteEXTRA!!!
ReplyDeleteVrijeme se igra s nama, malo sunca, pa opet kiša, snijeg, sunce... na svu sreću, utjeha su ovakve krasne delicije
ReplyDeleteOd tebe nisam nista drugacije ni ocekivala nego ovo, cista perfekcija draga moja,
ReplyDeletea tvom dragom sinu zelim sretan rodjendan ;)
Mora da je uzivao :)))
mouthwatering, I would love to try this. Thanks for recipe.
ReplyDeleteMaria, Sreelu, thank you, I am glad you like it :))))
ReplyDeleteBranka, hvala ti puno. Jeste uzivao i sad je ubedjen da je jako veliki jer je napunio cak 14 godina :)))))
Vera, Lana, Jafi, hvala :)))
Dajana, hvala ti, mi smo jos uvek pod snegom o suncu vec pocinjem da sanjam :))))
Predivno !!!!ovako kako jeste potpuno mi odgovara,rolat koristim cesto za podlogu jer ne volim puno piskote(moji vole),ali ovo me je oborilo s nogu !!!:)
ReplyDeletetorta je sjajna! mogla bih je gledati satima kako je lijepa. a onda pojesti u trenu :D
ReplyDeleteOva je zima svima bila duga i hladna! Kolac izgleda odlicno!
ReplyDeleteja sam ostala bez rijeci...naprije na savrsene fotke, pa na savrsen rez, pa na ovu fantasticnu kremu....savrseno, savrseno!!!
ReplyDeleteMirajana, hvala, meni se jako svidelo ovo sa rolaticem. I piskote volim, dobro mi dodju kad treba nesto na brzinu :)))
ReplyDeleteMonika, hvala, mi smo jedva izguriali da je gledamo tokom slikanja, pojedena je za jedan dan :))))
Rjecanka, hvala, bas se oduzilo, jedva cekam da pukne prolece :)))
Jasenka, hvala puno :)))))
ajme kako izgleda predivno.. i tako savršeno simetrična.. svaka čast...kao iz najbolje slastičarnice ..
ReplyDeleteps
tanjur sa prve slike me oborio s nogu.. predivan je
savršena je! od tebe ni ne očekujem ništa manje :) i meni je već dosta zime i žudim za proljećem, rolanjem, vožnjom bicikla, šetnjama i sl. :)
ReplyDeleteSuperb!
ReplyDeletePrekrasna je torta i sve ostalo je suvišno govoriti. :)
ReplyDeleteMnogo lepo izgleda, valjda ces nam prizvati prolece :)
ReplyDeleteStopping by to invite you to come and check out DessertStalking.com - a new food photo submission site. Hope you will check it out and give us a try!
ReplyDeleteSavršeno! Ja već danima imam mango u hladnjaku s istom idejom :), ali su neke druge stvari imale prioritet!
ReplyDeleteall your cakes look mouthwatering! I would be the size of a house if I made them because I wouldn't be able to resist eating something that looks and sounds so yummy!
ReplyDeleteCista fantazija. Torta izgleda apsolutno savrseno, svidja mi se ovo sa rolatom, mislim da je bolje nego sa piskotama, mmmm jos domaci :-)
ReplyDeleteSlike su prelijepe.
Savršenstvo bez mane...
ReplyDeletenevjerovatno dobro !!! prekrasno izgleda, boja je divna, sastojci odlično iskombinirani, super mi je !! I draga Ljiljo dijelimo želju da zima što prije prđe, baš i ja ovu godinu nikako da dočekam proljeće i toplije i ljepše vrijeme.
ReplyDeleteTorta izgleda apsolutno predivno!!!! Evo, sline mi cure...:)
ReplyDeleteEs una delicia todo lo que veo!!!! maravillosas las imágenes!!!!
ReplyDeleteSolo que tengo que traducir las recetas a Castellano...porque no entiendo nada..
Saludos cordiales desde Argentina
Silvia Cristina
Arata minunat! un deliciu.........
ReplyDeleteFelicitari pentru minunatele retete!
very very very NİCE !!!
ReplyDeletehappy weekens.
Sto dobro izgleda, super...
ReplyDeleteTorta izgleda predivno, morat ću je probati napraviti..:)
ReplyDeleteOvo bavarski torta je divna, što boja savršena, volim
ReplyDeleteSinoc sam napravila ovu divnu tortu/kolac, ali sa pomorandzom , ispalo je extra , sastojci su tacni u gram za velicinu od 22cm.ja .Malopre sam ustala i prvo sto sam uradila je da probam i ukus i ostala sam bez teksta , nesto prelepo. Hvala na diiiiivnom receptu :)))))!
ReplyDeleteBas mi je drago da vam se svidja. Hvala vam sto ste isprobali recept :)))
ReplyDeleteThank you so much for this delicious recipe, I love the mango mousse, so gooooooooooood! I even translated the mousse recipe and put it on my blog. Thanks again for sharing this wonderful recipe.
ReplyDeleteUn dolce goloso e raffinato :-)
ReplyDeleteThank you Lucia :))
ReplyDeleteUn corte perfecto y refinado dulce me encanta felicitaciones,abrazos y abrazos.
ReplyDeletena koji mail bih mogla da Vas kontaktiram?
ReplyDeleteNaizgled lijepa,
ReplyDeletesva pitanja u vezi recepata, mozete slobodno ovde ostaviti :)
Draga Ljiljo, sve sam vidjela i cula :( Nemam rijeci... osim velike zelje da se sva ucinjena nepravda ispravi.
ReplyDeleteOd srca ti zelim sve najbolje u zivotu i saljem svu pozitivnu energiju uz zelju da sto prije ozdravis. Svako dobro !!!
Ljiljo draga, sve najbolje od srca, zdravlje i srecu vama i vasoj porodici. Hvala za divote koje ste podelili sa nama. Retko pozitivna i draga zena. Drzite se, ima nas puno koji mislimo na vas. Pusa :)
ReplyDeleteS.
wow, predivno! mislite da bi mogla nekakva varijacija sa skutom? jer baš joj je sezona...
ReplyDeleteThis recipe is awesome! Just tried today and for the first time. Major hit! Thanks for sharing!
ReplyDeleteThis recipe is awesome! Just tried today and for the first time. Major hit! Thanks for sharing!
ReplyDelete