Sunday, January 3, 2010

KuVarijacije-Ohridski Čomlek































Please scroll down for english :)


Tema Kuvarijacija za mesec decembar je bio comlek makedonsko jelo po receptu Pavlovske.
Jelo je popularno u Makedoniji i do sada nisam imala prilike da ga probam. Citajuci komentare sa ostalih blogova a i recept, mislila sam da ce mu nedostajati skroba u bilo kom obliku ili mozda malo slatke pavlake, ali sam se prevarila. Bas ovakvo kakvo jeste je lagano, ukusno, mirisljavo. Lukac se tokom pecenja fino karamelisao tako da je bio sladak i nije se osecao onaj njegov karakteristican miris, vec je poprimio divnu aromu safrana. Meso je mekano, aromaticno topilo se u ustima.
Nama se jelo jako svidelo i pravicu ga jos koji put.

Potrebno vam je:
1 kg. teleceg mesa, 1 kg. sitnog luka, 7-8 cena belog luka, 250 ml. belog vina, kasicica safrana, lovorov list, ulje, so, biber.
Meso iseckajte na komadice ne vece od velicine luka. Usolite vegetom i ostavite u frizideru da prenoci.
Da bi lakse ocistili mali luk, kratko ga blansirajte u kljucaloj vodi. Ljuspa ce samo skliznuti sa loptica tokom ciscenja.
Dodajte ocisceni crni luk, beli luk, so, biber, zacine i zalijte vinom. Odozgo postpite safranom i uljem. Pecite oko dva sata u dobro poklopljenoj posudi na 180C.


**************************************************************
Chomlek-veal stew with pearl onions and shaffran
(dish from a beautiful place called Ohrid in Macedonia)


1 kg veal
1 kg pearl  onions
7-8 garlic cloves
250 ml white wine
1 teaspoon saffron
oil, salt, ground black pepper, 2 bay leaves
Vegeta seasoning


Cut meat into small  pieces not much bigger than onions and season with Vegeta. Cover it and leave it in the fridge overnight. Next day peel onions and garlic cloves in put them in a casserole dish.
Easiest way to peel pearl onions is to blanch them in boiling water for 30 sec.
To peel, simply cut-off the root portion of the bulb and squeeze gently. The onion will literally pop out of its skin>
Place meat on top, season, pour wine and oil. Sprinkle with saffron. Cover the dish. If your dish doesn't have a lid than cover it with an aluminum foil. Bake in a preheated oven on 180°C-350F  for about two hours.

14 comments:

  1. So alive picture :) In Bulgaria we also prepare this dish :) It's delicious :)

    ReplyDelete
  2. Veceras sam toliko lepih utisaka procitala o ovom jelu, da cu morati uskoro da krenem u potragu za mini glavicama luka...fotkica mi se posebno dopada!;)))

    ReplyDelete
  3. Fotkica je baš predivna i vidi se da si ti savršeno skuhala i odradila..svaka čast Ljiljo!

    ReplyDelete
  4. Fenomenalno tvoj izgleda!
    Kako ste sve kasnije objavile postove, a ja svog već "riješila", sad mi opet sline idu! :))

    ReplyDelete
  5. Hvala :)
    Lana, neces se sigurno pokajati. Jako je ukusno, cak se i Rasi svideo ukus safrana i luka. Kazao je da se topi kao puter u ustima :))
    Eoc, thank you for your comment :)

    ReplyDelete
  6. Prekrasna izvedba, radujem se sto vam se recept dopao :)
    Pavloska

    ReplyDelete
  7. Sve je predivno,od recepta do tvoje divne fotke.Nisam pravial ovaj mesec,ali hoću jer baš imam zelju da probam¨!

    ReplyDelete
  8. fotkica mi se jako svidja, i sad si me uvjerila da ga definitivno napravim, bez obzira na tu kolicinu luka :)

    ReplyDelete
  9. Fenomenalna sličica a i Čomlek ne zaostaje! Savršeno!

    ReplyDelete
  10. Danas sam,po vasoj preporuci, probala ovaj jednostavan, lak za pripremu a tako dobar recept. Savrsena kombinacija neznog teleceg mesa i dve vrste luka, koji u ovoj kombinacije savrseno dopunjuju.
    Svetlana

    ReplyDelete
  11. Draga Svetlana,
    hvala vam sto ste imali poverenja da isprobate recept. Drago mi je da vam se svidja :)
    Puno vas pozdravljam :))

    ReplyDelete
  12. Ako je ovo vaša originalna fotkica, onda nije samo kuhinja tamo gde ste jako dobri :)

    ReplyDelete