Wednesday, December 16, 2009

Ajme koliko nas je - jabuka

































Please scroll down for english :)
Karamelisana jabuka je moja ulaznica za ovomesecnu igru Ajme koliko nas je, koju je pokrenula Monsoon a nasa domacica ovog meseca je Shangri La Food.
Pravila sam i moju lenju pitu od jabuka, ali nesto nije stimalo sa fotkama, pa sam se neckala da li uopste stavaljam ili ne. Jutros u prodavnici sam videla male lady apples, i odmah se setila crvenih usecerenih jabuka koje su se prodavale u nasem skolskom dvoristu a koje su za mene bile pravo zabranjeno voce. Prodavale su ih dve stare bake, koje smo mi zvali "bapbke".
Uz vrisak crvene jabuke, bilo je zvaka, gumenih bombona,  semenki i suncokreta na casicu. Sve ostalo mi nije bilo tako interesantno jer se moglo kupiti i u prodavnici, ali ovakvih jabuka nigde drugde nije bilo.
Naravno, bas kao sto bi i ja sada bila protiv toga da Rasa jede ofarbane jabuke, tako su i tada moji bili protiv bilo kakve kupovine crvenih jabuka. Razloga za to je po njima bilo milion, vestacka boja, prasina u skolskom dvoristu, za koju je crveni secer bio pravi magnet i jos puno toga. Secam se da su mi oci ostale na njima svaki put kada bi prosla pored njih :)
Zato sam danas kupila par jabucica, i napravila moje jabuke, ali bez farbe :)


Potrebno vam je:
nekoliko jabuka, ja sam iskoristila 5 malih jabucica,
200 gr. secera, 125 ml. vode

Ukoliko su jabuke premazane voskom, na par sekundi ih uronite u kljucalu vodu i dobro obrisite krpom, kako bi se topljeni secer lakse naneo. U protivnom ce kliziti i nece hteti lepo da prione.
Secer i vodu stavite da prokljuca i kuvajte 15-20 min. bez mesanja dok ne dobije boju svetlog cilibara. Ako imate termometar, temepratura secera bi trebala da dostigne 150 C. Jabuke nabodite drvenim stapicima za raznjice i uronite svaku u przeni secer. Ocedite, da bi sloj secera bio tanji i laksi za papanje :) pa svaku jabucicu stavite na prethodno pouljeni tanjir,
ili na tanjir koji ste pokrili seckanim orasastim plodovima (seckani orah, lesnik, kikiriki...)

**********************************************************


Candy apples


5 lady apples, 200 gr. sugar, 125 ml. water
If you are using  wax-coated apples, quickly dip them in boiling water and then wipe away the wax coating. Insert the wooden skewers or popsicle sticks.
Place sugar and water in a saucepan and bring to a boil. Cook to a very light caramel without stiring, until it reaches 300 F on a candy thermometer.
When the candy mixture is ready, work quickly to coat the apples, before it hardens!

Dip your apples, holding the wooden stick, and submerge completely in the candy.
Tilt the pot as necessary and spoon candy over the apples for full coating.
Place apples on the oiled plate, so they don't stick.

16 comments:

  1. They are just perfect, I am speechles :)

    ReplyDelete
  2. Bas podsećaju na detinjstvo,fotkica je čarobna!

    ReplyDelete
  3. Znas Ljiljo,taj problem sam imala i ja,ali sam ih ipak kupila kad mama ne vidi !!:))i dandanas ih jako volim,ali mi zubi nisu vise za te poslastice!!
    Tvoje jabuke su prekrasne !!:))

    ReplyDelete
  4. Bile su prava atrakcija te crvene jabuke, pa ko ih nije voleo :)

    ReplyDelete
  5. wow, ljiljo, krasne su!:)
    kod nas takvih jabuka nije bilo za kupiti i meni su bile nesto novo kad sam ih prvi put ugledala u ducanima ovdje. moja djeca ih obozavaju.:)
    slika je jako lijepa.

    ReplyDelete
  6. Thank you Eoc :)
    Hvala. Ja ih obozavam :)
    Ruzo, kada odstoje sat-dva, karemel malo popusti, pa se lakse grickaju. Ja sam vec sredila par komada :))

    ReplyDelete
  7. odlicno su ispale, ja nisam neki ljubitelj, al mogla bi dijete iznenaditi jednom....

    ReplyDelete
  8. ove jabučice sam viđala na internetu za halloween, ali se nisam nikada usudila probati, najviše zbog toga što nemam termometar... u svakom slučaju, tebi su ispale predivno! :)

    ReplyDelete
  9. ajme nisam vidjela ovakve jabuke stooooo godina. super su :)

    ReplyDelete
  10. Draga Ljiljo,
    kako ove jabucice mirisu na detinjstvo...I za mene su bile zabranjeno voce. Hvala ti na podsecanju
    Veliki pozdrav Svetlana

    ReplyDelete
  11. Hvala svima :)
    Josipa, sigurna sam da ih mozes napraviti i bez termometra. Boja secera ce ti sama reci kada je smesa gotova. Cim pocne da se zlati i da dobija boju cilibara, mozes da krenes sa umakanjem jabuka :)

    ReplyDelete
  12. Čim je jabuka izabrana za ovu temu asociralo me je na ove karamelizirane jab uke koje smo u moje vrijeme kupovli u slastičarnici. Sjećam se da smo ih kupovli prije odlaska u kino. Kako smo mi bili skromni, pazite to su rane 60-te!!!
    Hvala ti za podsjećanje na te dane bezbrižnosti!

    ReplyDelete
  13. Ovo je toliko lijepo i dekorativno, da bi čovjek napravio samo za ukras, što možda i hoću :)

    ReplyDelete