Saturday, September 19, 2009

Kod Branke i Mignonne u goste







































Na blog uglavnom stavljam svoje recepte i nikako da dodju na red oni oprobani recepti sa coolinarike u kojima vec duze vreme uzivamo.
Zaista je tesko izdvojiti par njih u moru dobrih.
Od svih recepata, mislim da najcesce radim Brankine i one od Mignonne. Kod Mignonne sam nasla sve one besprekorno napravljene slatkise koje dolaze iz mog Leskovca. Mnoge od njih sam bila u prilici da probam cesto dok smo bili kuci, dok su ostali za mene novi, ali na neki nacin karakteristicni za nas kraj.


Nasuprot tome, Branikini recepti su za mene bili nesto sasvim novo i bas zato su me i privukli da ih isprobam. Mnoge stvari koje sam od Branke naucila se u nasoj kuci nisu radile, ali sam zato njima bila totalno odusevljena i sada su to za nas vec nezamenljivi recepti bez kojih ne prodje ni jedna nedelja.


Ovog puta cu izdvojiti samo neke za koje imam sacuvane fotografije, mada ste mnoge Lanine recepte vec videli na ovoj stranici.
Juce su bili na tapetu Kroasani od Mignonne.




































Vec je suvisno reci da su bili savrseni. Najcesce sam spremala zrna kafe, jer ih obozavamo. Tokom leta sam isprobavala jos par recepata, i jako mi je zao sto zbog guzve oko raspusta i gomile dece nisam stigla da ih slikam.
Svi su bili fantasticni.

Tortica za jednu bebu je radjena po Minjoncicinom receptu za patofnice :))))



















Brankine raviole sam pravila vec puno puta. U pocetku su mislila da je napraviti ih jako komplikovano, trebalo je napraviti testo, razvaljati,seci...Ali je zato rezultat fantastican. Testo je jako fino a najcesce sam ih punila rikotom i spanacem ili sirom i prsutom.







































Pappardelle su divne, samo nikako nisam mogla da pronadjem link koji vodi do recepta. Mislim da je bio kod Branke na blogu, pa moram da je zamolim da nam pomogne kada bude svratila.
Inace, pappardelle savreseno idu uz bogata jela sa puno sosa i jela od divljaci.















Labneh je bio prava atrakcija na cooliki i mislim nema nekog ko ih nije isprobao. Recept je originalno od Monsoon ali ga je Branka podelila sa nama, pa zato uvek ove kremaste loptice vezujem za nju.
Jako su dekorativne i ukusne.































Da ne zaboravim da spomenem i njoke.
Za mene takodje novina. Kupila sam ih par puta, ali nisam bila odusevljena jer nisu imale puno ukusa i bile su pomalo gumenaste.
Svi su koji su isprobali Brankin recept su bili odusevljeni jer su bile jako lagane i pahuljaste, cista suprotnost onome sto sam ja dobila nakon kuvanja njoki iz supermarketa. Medjutim, ovaj recept je bio nesto potpuno drugacije. Jako su nam se svidele.








































Nadam se da cete naci malo vremena da isprobate barem neki od ovih recepata, a ja samo mogu da se jos jednom zahvalim Mignonne i Branki jer su ono sto znaju podelile sa nama.

Tuesday, September 15, 2009

Raznjici u persijskoj marinadi
































Ova marinada nam definitivno obelezi svako leto, kada je idealna prilika da se gotovo svakog dana rostilja. Raznjice posebno volimo, jer osim sto se brzo ispeku, varijacije koje su sa njima moguce, cine da nam skoro nikad ne dosade.
Uz razne priloge i salate, kojih tokom leta ima u izobilju, za mene predstavljaju savrsen i brzo pripremljen obrok.
Za receptom sam dugo tragala, nakon sto sam raznjice probala vise puta u mom omiljenom persijskom restoranu. Meso je uvek bilo savrseno socno, mirisno i mekano a vlasnik restorana sigurno ne bi bas bio voljan da oda svoju tajnu, pa sam spas potrazila u nasoj lokalnoj biblioteci. U jednoj od knjiga presijske kuhinje sam je pronasla.
Njena jednostavnost me je iznenadila, ali i obradovala, jer ne volim isuvise komplikovane recepte sa gomilom sastojaka. Marinada moze da vam posluzi i kao baza, a zacine sami odaberite, tako da svaki put dobijete nesto novo sto ce najvise odgovarati vasem ukusu.

Potrebno vam je:
1-2 glavice naribanog crnog luka
1 cen belog luka
soljica maslinovog ulja (oko 75ml.)
soka od pola limuna
i soli i bibera po ukusu

Sve sastojke pomesajte i time dobro prelijte komadice mesa. Vazno je da dobro promesate i da meso bude potpuno pokriveno marinadom. Ostavite da prenoci u frizideru i sutradan je meso spremno za rostilj. Moj savet je da ne prepecete, jer ce se meso osusiti i nece biti tako socno.
Posluzite uz pirinac i grcku salatu.
Prijatno :)