Thursday, March 12, 2009

Lemon meringue pie



















Ovo je klasican americki desert. Par puta sam je probala i testo kojim se oblaze kalup je obicno bilo isuvise tvrdo i ne bas ukusno. Limun jako volim, ali opet, krema mi se retko kad svidela. Onda sam pronasla ovaj recept koji je po meni laganiji a u isto vreme bogatiji. Korica se radi sa keksom i puterom, kao za cheesecake, a krema je sa kondenzovanim mlekom, zumancima, limunovim sokom i koricom. Desert je lagan i osvezavajuci pa je idealan za leto.




















Za koricu
200 gr. samlevenog keksa
50 gr. putera
Za zuti deo
1 konzerva kondenzovanog mleka ( 400 gr. )
4 zumanca
3 limuna sok i naribana korica

Za sneg
4 belanca
50 gr. secera
1 kasicica vanile
Priprema
Ugrejte rernu na 170C.
Sameljite keks i pomesajte sa otopljenim puterom. Pritisnite o dno i ivice kalupa precnika 20 cm.
U kondenzovano mleko dodajte naribanu limunovu koricu, sok od limuna i zumanca pa umutite.
Belanca ulupajte u cvrst sneg sa secerom. Dodajte kasicicu vanile.
Preko mrvica sipajte zuti deo, pa preko njega sneg od belanaca. Pecite 30 min.
Ohladjenu secite valaznim nozem.

2 comments:

  1. jaoooo..prekrasno! imam sličan recept..samo sam kremom od čokolade je, a ne limuna..ovo mora da je dobro..:D

    ReplyDelete
  2. Bas sam pre neki dan pravila slican kolac. Iskreno, iznenadila sam se koliko mi se svideo. Stalno sam bezala od limun tartova i sl, jer mi se cinilo da mi se nece svideti.

    ReplyDelete