Truffle je luskuzna i skupa pecurka koja raste u sumama Francuske. Cokoladni truffle je dobio ime po njoj, ne samo zbog slicnosti koju ove ukusne cokoladne bombice imaju sa pecurkom, jer uvaljane u kakao lice bas na svoju sumsku imenjakinju, vec i zbog kvaliteta i predivnog ukusa.
Sastojci za beli deo
8 kasika neulupane slatke pavlake
230 gr. bele cokolade
2 kasike kokosa
Sastojci za beli deo
8 kasika neulupane slatke pavlake
230 gr. bele cokolade
2 kasike kokosa
Za tamni deo
175 ml. neulupane slatke pavlake
230gr. tamne cokolade
Ako radite glazuru
150gr. bele cokolade
1 kasicica ulja
Za beli deo, ugrejte slatku pavlaku, dodajte usitnjenju cokoladu i kokos pa ostavite par sati da ocvrsne.
Isto uradite i za tamni deo samo bez kokosa.
Kada se obe mase stegnu, pravite male kuglice. Za beli deo, ruke pospite prah secerom, za tamni kakaom da se ne bi previse lepilo prilikom valjanja. Spojite ih, pa svaku kuglicu zalijte glazurom od bele cokolade, ili uvaljajte u kakao, cokoladne mrvice, kokos ili nesto drugo sto vama najvise odgovara.
Ako radite belu glazuru, najbolje je da topite cokoladu na pari. Ja sam stavila vodu na najslabiju vatru i polako zagrevala. Ako vam je vodena para isuvise jaka, moze da se desi da vam se cokolada zgrudva. Najbolje je da vam napravljene kuglice odstoje jedan dan u frizideru pre stavljanja glazure, da bi se malo zasusile. Truffles su mekane i maslene, pa ih topla glazura topi, za razliku od nasih kuglica koje su dosta cvrste jer se prave sa keksom, orasima, pa se na njih mnogo laske nanosi glazura.
175 ml. neulupane slatke pavlake
230gr. tamne cokolade
Ako radite glazuru
150gr. bele cokolade
1 kasicica ulja
Za beli deo, ugrejte slatku pavlaku, dodajte usitnjenju cokoladu i kokos pa ostavite par sati da ocvrsne.
Isto uradite i za tamni deo samo bez kokosa.
Kada se obe mase stegnu, pravite male kuglice. Za beli deo, ruke pospite prah secerom, za tamni kakaom da se ne bi previse lepilo prilikom valjanja. Spojite ih, pa svaku kuglicu zalijte glazurom od bele cokolade, ili uvaljajte u kakao, cokoladne mrvice, kokos ili nesto drugo sto vama najvise odgovara.
Ako radite belu glazuru, najbolje je da topite cokoladu na pari. Ja sam stavila vodu na najslabiju vatru i polako zagrevala. Ako vam je vodena para isuvise jaka, moze da se desi da vam se cokolada zgrudva. Najbolje je da vam napravljene kuglice odstoje jedan dan u frizideru pre stavljanja glazure, da bi se malo zasusile. Truffles su mekane i maslene, pa ih topla glazura topi, za razliku od nasih kuglica koje su dosta cvrste jer se prave sa keksom, orasima, pa se na njih mnogo laske nanosi glazura.
Draga Ljiljo, truffle ti savršeno izgleda, a slikica je još savršenija :)
ReplyDeleteSvaka čast !
Hvala ti puno Minja :)
ReplyDelete