Tuesday, December 23, 2008

Lesnik grilijas minjoni
































Kora:
5 belanaca
150gr. secera
100rg. gustina
50gr. brasna
1 kasicica praska za pecivo
4 kas. ulja
malo dobre vanile
Ulupajte penasto belanca sa secerom. Dodajte prosejano brasno, gustin i prasak za pecivo, zatim ulje i vanilu. Pecite na pek papiru dok se ne zarumeni na temperaturi od 170C.
Nadev
200gr. propecenih i oljustenih lesnika
1 soljica mleka
100gr. secera
150gr. putera
Za nadev, lesnike propecite desetak minuta u rerni,pa izrucite u krpu i protrljajte da se oljuste. Prohladite pa sitno sameljite. Mleko stavite da prokljuca sa secerom, pa umesajte lesnike. Prohladjenu masu sjedinite sa penasto umucenim puterom.

Za glazuru
200gr. cokolade
200ml. slatke pavlake (tekuce vrhnje)

Za grilijas
150gr. secera
Za grilijas, na tihoj vatri przite secer dok ne dobijete zlatno zutu glatku masu. Izlijte na podmascen tanjir i dobro ohladite pa usitnite u avanu.
Ispecenu koricu presecite na pola. Stavite nadev na obe korice, pa jednu dobro pospite grilijasom. Prekrijte drugom koricom, tako da nafilovana korica legne na grilijas.

Ohladite u frizideru oko sat vremena pa secite kockice.
Napravite glazuru od cokolade i pavlake, tako sto pavlaku ugrejete do kljucanja i prelijte preko cokolade. Ostavite par minuta da se otopi, pa promesajte dok ne dobijete glatku masu.
Svaku kockicu prelijte glazurom i ostavite da se ohladi.
Dekorisite usitnjenim grilijasom

Marshmallow



Sastojci
3 belanca
500 ml. vode
3 vrecice zelatina (21gr.)
400gr. secera
kasicicadobre vanile, ili ekstata kokosa

I jos
kokos za posipanje

Glazura od cokolade
100gr.cokolade
1 kas.ulja
Zelatin stavite u ciniju i prelijte sa 100ml. vode.
Ostatak vode stavite da kljuca sa 300gr. secera. Dobro uspilujte i kada kuglice postanu teske i pocnu da formiraju niti prelijte preko omeksalog zelatina. Trebace 10-15 min. Dobro promesajte da se zelatin potpuno otopi.
Belanca dobro umutite sa 100gr. secera, pa u tankom mlazu ulivajte vreo uspilovani secer sa zelatinom. Mutite sve vreme, dok masa ne postane gusta i kremasta, oko 15 min.
Kalup, ja sam koristila tavu 20×27cm. premazite puterom/margarinom, i dobro pospite kokosom. Izlijte umuceni krem i ostavite par sati da se dobro stegne.
Istresite iz kalupa, narezite i uvaljajte u kokos ili prelijte glazurom od cokolade.

Monday, December 22, 2008

Cokoladni kolac sa suvim sljivama

































Ovaj kolac je bio predivan. Ne znam da li ste probali suve sljive sa cokoladom, ali ako jeste znacete zasto mi se je toliko svidelo. Poput cokolade i malina, narandze i cokolade, suve sljive i cokolada su izvanredna kombinacija. Uz dodatak badema i ruma, nije moglo da omane.

Sastojci
150gr. cokolade
230gr. putera
100gr. braon secera
4 jaja
125 ml.t amnog ruma
200gr. samlevenih badema ili oraha
1 puna kasicica praska za pecivo
400gr. naseckanih suvih sljiva
1 puna kasika brasna (za posipanje sljiva)
1 kas. prezle

Glazura od cokolade
100gr.cokolade
2-3 kas.ulja
Ugrejte rernu na 180C.
Cokoladu istopite na pari i ostavite da se prohladiti.
Penasto umutite puter sa secerom pa dodajte jedno po jedno zumance, rum i otopljenu cokoladu. Dodajte bademe pomesane sa praskom za pecivo i kasiku prezle.
Belanca ulupajte u cvrst sneg i lagano ih umesajte u prethodnu masu. Iseckane suve sljive pomesajte sa brasnom da ne bi pale na dno, pa i njih dodajte u umucenu smesu. Ako su vam sljive tvrde, potopite ih par sati ranije u malo ruma, pa dobro ocedite. Ja to nisam radila jer su moje bile jako mekane.
Pecite 60-70min. u kalupu koji ste premazali puterom i posuli brasnom.
Ohladjen premazite glazurom od cokolade.
Dekorisite po zelji…

Rajske snite











Fin kolac koji zasluzuje malo bolju sliku. Pravila sam ga sa neoljustenim bademima, pa je ispao dosta taman od onog kakav obicno bude kada se radi sa oljustenim bademima. Donja korica je od prhkog testa, premazana dzemom i finim nadevom od kokosa, badema i grozdjica.



Prhko testo:
150gr. putera/margarina
4 kas. secera
250gr. brasna
100gr. mlevenih badema ili oraha
malo naribane limunove i narandzine korice

Nadev od dzema:
par kasika dzema od kajsije za premazivanje
Nadev sa kokosom
110gr. putera
7 kas secera
50 gr. kokosa
100gr. badema ili oraha
1 kasicica praska za pecivo
150gr. suvog grozdja
4 cela jaja

Priprema:
Za prhko testo omeksali puter umutite sa secerom pa dodajte ostale suve sastojke. Razvaljajte na dno tave, najbolje je da ispritiskate rukama i zagladite kasikom.
Rernu ugrejte na 150C, testo izbockajte viljuskom i pecite 25-30 min. dok se ne pocne da se rumeni. Ohladite pa premazite dzemom.
Povecajte temperaturu na 190C.
Pripremite nadev od kokosa. Puter i secer penasto umutite i dodajte jedno po jedno jaje. Umesajte kokos, bademe, prasak za pecivo i suvo grozdje. Prelijte preko prhkog testa koje ste premazali dzemom i pecite jos jednom 25-30min. Nadev ce malo narasti ali ce biti mekan. Ocvrsnuce tokom hladjenja pa vodite racuna da ne prepecete. Ostavite da se dobro ohladi, secite snite i pospite prah secerom.

Cheesecake sa sumskim vocem


Dulce de leche korpice


Pijane korpice


Limun korpice

Sitni kolaci















Recept za ove kolacice u sredini, prhke bombice sa visnjama, mozete pogledati ovde, a za kokos salamu ovde.

Prhke bombice sa visnjom ( Cherry bonbon cookies)































Please scroll down for english :)

Ovo je jedan stari recept za prhke bombice sa pravim iznenadjenjem u sredini. Napravite ih dan ranije i topice se u ustima…

Sastojci:
110gr. putera
100gr. secera
2 kas. soka od limuna
naribana limunova korica
220gr. brasna
30-ak maraskino visnjica
malo vanile

Omekasli puter umutite sa secerom, vanilom, limunovim sokom i naribanom limunovom koricom. Dodajte brasno i kratko mutite dok se masa ne sjedini.
Napravite 30 malih loptica, svaku rastanjite na dlanu, stavite dobro ocedjenu visnju i formirajte lopticu.
Dok se loptice peku napravite glazuru.




















Za glazuru:
100gr. secera u prahu
1 kas. ulja
2 kas. soka od visanja

Pomesajte prah secer sa uljem i sokom od visanja, prema potrebi mozete dodati jos malo soka.

Pecite na 160C ne duze od 20 min. Ohladite i svaku lopticu prelijte glazurom.
Kada se ispeku, budu jako hrskave, ali ako ih pripremite dan ranije i ostavite u kutiji da odstoje, topice se u ustima.

***********************************************************************
( Cherry bonbon cookies)

1/2 cup butter, softened
3/4 cup confectioners sugar
2 tablespoons lemon juice
1 teaspoon grated lemon zest
1 teaspoon vanilla
1-1/2 cups flour
30 maraschino cherries

In a large mixing bowl, cream butter and sugar until light and fluffy. Add lemon juice, lemon zest and vanilla. Gradually add flour to the creamed mixture.
Divide dough into 24 portions; shape each portion around a cherry, forming a ball. Place on parchment paper. Bake at 160C/350F for 18-20 min. Remove to wire racks to cool.

Glaze:
1 cup confectioners sugar
1 tablespoon vegetable oil
2 tablespoons maraschino cherry juice

For glaze, combine the sugar, oil and cherry juice until smooth. Drizzle over cookies.