Friday, February 26, 2010

Kuvarijacije-Danish pastry


Obozavam Brankine recepte a posebno njen danish pastry. Kada je za ovomesecnu igru Kuvarijacija odabran njen recept, vec sam imala spremne fotke, posto Brankine kroasane pravim jako cesto. Obicno zamesim duplu dozu, jednu ispecem odmah, drugu zamrznem. Kada mi zatreba, najcesce vikendom, preko noci odmrznem testo u frizideru, ujutru samo uvijem kroasane, pustim da narastu i ispecem.
Uz kafu i namaze, savrsen dorucak.
Iako sam odusevljena ovim receptom, isprobam i po koji novi kada naletim na njega, mada, moram da priznam, do sada ni jedan nije bio bolji. Nedavno sam napravila danish po receptu iz knjige The secrets of baking ali nije bio ni blizu Brankinom. Testo nije bilo tako pahuljasto kao ovo. Brankin recept najvise podseca na laminated brioche, prekrasno je mekano i bogato i to je ono sto me je odusevilo.
U knjizi sam procitala nesto jako zanimljivo sto do sada nisam znala. U danish pastry se gotovo uvek dodaje kardamom. Dodala sam ga jednom Brankinom receptu uz naribanu narandzinu koricu i vanilu i svidelo mi se, bilo je jako mirisljavo. Bude jako fino u slatkoj varijanti promene radi.
Jedino sto sam jos dodavala svaki put je po kasicica soli, jer mi testo tako bude ukusnije i bolje pase uz slanu verziju.















Branka, hvala za jos jedan savrsen recept :)
For the recipe, please visit Branka's blog.

25 comments:

  1. Wow, I am dreaming :) Have a nice day, Ljilja

    ReplyDelete
  2. Ajme, taj presjek. Divno su ispali.

    ReplyDelete
  3. tvoja izvedba je nenadmasna...svaka cast!!

    ReplyDelete
  4. Covece... na tvojm fotkama zaista izgleda SAVRSENO!

    ReplyDelete
  5. Pokusala ostaviti komentar jutros ali nesto nije islo... Predivno su ti ispali, ali PREDIVNO :)

    ReplyDelete
  6. Uf što su tebi krasno ispali, izgledaju tako prozračno i nježno. :)
    Slažem se da je Brankin recept odličan, uz to što tijesto ispada savršeno jako je dobro objašnjen.
    Nisam znala da se u tijesto inače dodaje kardamom, da sam znala to bi obavezno napravila jer taj začin baš obožavam. Hvala na tom podatku i to ću sigurno isprobati. :)

    ReplyDelete
  7. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  8. Thank you Eoc, Mary, Cahide :)))))
    Hvala cure. Stvarno su divni, ja ih obozavam :))
    Andrea, to za kardamom je i meni novina, ali moram da priznam da je ukus jako lep u kombinaciji sa narandzinom koricom i vanilom. Probaj, neces se pokajati :)

    ReplyDelete
  9. fenomenalno Ljiljo...svaka čast, kroasani izgledaju kao iz najbolje pekare :)

    ReplyDelete
  10. Odusevljena sam fotkicama...gotovo da mirisu preko ekrana!;))) dobro je sto se pecivo moze zamrznuti, jer je sama priprema malo zahtevinija...ja sam recimo testo napravila uvece, zamotala u foliju i ostavila u frizideru preko noci, a sutradan razvijala i pravila kiflice...;))

    ReplyDelete
  11. svaka ti čast na ovo s duplom smjesom jer koliko vidim i s jednom dozom ima poprilično posla :) ti se jedna od onih kojima su kroasani ispali savršeno :)

    ReplyDelete
  12. Hvala Monika :)))
    Lana i to je super prakticno, nekako kada imam vec gotovo testo, duplo vise im se obradujem :))))
    Josipa, hvala puno. Kad' je bal....gde jedna, tu i dve doze. Nema vise posla nego inace, a stvarno vredi :))))

    ReplyDelete
  13. Obožavam ih, a nisam ni ja znala da u njih ide kardamom..

    ReplyDelete
  14. Hvala Nado :)))
    Nisam ni ja znala do pre neki dan, ali eto ako volis kardamom, svidece ti se. Meni se lepo, kombinovala sam ga sa vanilom i narandzinom koricom. Dopalo mi se, mada je to stvar ukusa. Najvaznije je da je testo kako treba a ukuse mozes sama da podesavas kako volis :)))

    ReplyDelete
  15. Ajmeeeeee ljepote !
    Ljiljo vidila sam ovaj recept kod tebe puno puta i svaki put su ti bili savrsen :)
    Pre prefinoooooo :)

    ReplyDelete
  16. Baš se vidi na njima lisnatost i mekoća! Sjajno! I hvala na savjetu da se tijesto može ostaviti da prenoći, a i zamrznuti! A i kardamom je odlična ideja!

    ReplyDelete
  17. izgledaju fantasticno i vrlo ukusno!

    ReplyDelete
  18. vidjela sam već i recept i slikice ali ovo kako su tebi ispali je savršeno, divno, baš divno izgledaju !!

    ReplyDelete
  19. Ma koja Branka, ovo su najsavrsenije "pastries" kojih sam u zivotu videla. Bravo!

    ReplyDelete
  20. Hvala svima :)))
    Anonymous, hvala puno, moram da priznam da sam ja od Branke naucila da radim ovako lepa testa. Pre nje mi nisu bila bas jaca strana :)))
    Branka je stvarno majstor i od nje moze puno toga da se nauci.

    ReplyDelete
  21. Divno što ste se vratili!
    Veliki poydrav

    ReplyDelete