Tuesday, November 17, 2009

Stollen






































Please scroll down for english S ove strane okeana su vec pocele pripreme za Bozic. Radnje su prepune jelki, novogodisnjih ukrasa, poklon paketa, finih cokolada i marcipana, kojeg uglavnom bude samo pred praznike. Kada sam bila mala, nisam ga bas puno volela, a sada ga obozavam i stvarno mi je zao sto ne moze da se kupi tokom cele godine.
Stollen, tradicionalan drezdenski bozicni kolac je takodje stigao na rafove, ali me debeli sloj secera na njemu uvek odbije. Akivana priprema testa ne traje duze od 15 minuta, tako da bi bilo steta jesti onaj koji vec dugo stoji na policama.
Ovaj sam recept isprobala pre par godina i jako mi se svidja. Ima varijacija, cesto se tek ispecen hlepcic premazuje istopljenim puterom i obilno posipa prah secerom, ali meni to bas i ne lezi najbolje.
U toku zime ga napravim barem par puta, ovo je prvi ove sezone.

Testo:
375gr. brasna
50gr. secera
kasicica kvasca
150 ml. mleka
110gr. putera
1 celo jaje
200gr. iseckanog suvog voca (kasije, brusnice, grozdjice)
malo limunove i narandzine korice
50gr. seckanih badema
200gr. marcipana
kasicica dobre vanile


Pripremite brasno sa kvascem, mlekom i secerom. Umesite sa ostatkom brasna, jajetom i puterom, vanilom, limunovom koricom. Dobicete mekano testo. Kratko mesite dok ne dobijete fino elasticno testo. Ostavite na toplom mestu da narasta i pokrijte vlaznom krpom. Testu treba malo vise vremena za narastanje jer je sa puterom. Ovog puta sam zamesila sve sastojke pred polazak na spavanje, pokrila i ujutru me je cekalo savrseno naraslo testo.
Kada se udvostruci, dodajte suvo voce i bademe. Umesite. Razvijte pravougaonik (25×20cm). Od marcipana napravite kobasicu i stavite na sredinu testa. Preklopte ili urolajte testo i ostavite da jos jednom na toplom naraste, oko 45min.
Pecite na 190C oko 30 min. Peceno pospite sa malo prah secera.

****************************************************************
Stollen

375 gr./ 3 cups flour
50 gr./ 1/4 cup sugar
1 tsp yeast
150 ml. / 2/3 warm milk
115 gr. / 1 stick butter
1 egg
200 gr. mixed dried fruit (raisins, apricots, cranberries)
50 gr./ 1/2 cup blanched almonds chopped
Finely grated rind of lemon and orange
200 gr./ 1 cup marzipan
1 tsp vanilla

Sift the flour, salt, and sugar. Stir in the yeast. Add milk, melted butter and egg. Kneed for 10 min, until smooth and elastic. Put in a clean bowl brushed with butter, cover with clear wrap, and leave over night until doubled in size.
On a lightly floured surface knead the dough with the dried fruit and almonds. Roll it out to a rectangle about 20x25cm/ 10x8in.
Roll the almond paste to a sausage, slightly shorter than the dough. Place it in the middle of the dough, and enclose. Leave in a warm place to rise for 45 min, or until doubled in size. Bake for 30 min at 375F/190C. While still warm, brush it with melted butter and dusted it generously with powder sugar.

21 comments:

  1. I never tried stolen, because I think it very dry...but yours look so soft and tasty and I will do it so soon. Thanks for sharing the recipe! Kiss

    ReplyDelete
  2. izgleda predivno! i super je to što se može umijesiti navečer i onda ispeći ujutro i jesti za doručak uz šalicu mlijeka... već se vidim kako uživam u ovome ;)

    ReplyDelete
  3. Bas dobro izgleda, volim ovakve kolace!

    ReplyDelete
  4. This stollen is just so delicious!

    ReplyDelete
  5. predivan je, a i svidja mi se ova tvoja verzija.nazalost, marcipan ne volim, ali je super sto se moze kombinirati s drugim namirnicama, pa nije nuzno da ga moram staviti.fotka ti je predivna!!!

    ReplyDelete
  6. Merkam ovo odavno, zvuci odlicno!

    ReplyDelete
  7. Prosle godine sam prvi put napravila ovaj slatkis, i jako nam se svima svideo...mislim da cu ove godine isprobati po tvom receptu.:)))

    ReplyDelete
  8. Super za ovaj recept, ja jako volim stolen i slažem se da su oni u trgovinama dosta umjetni i da je puno bolje napraviti ovakav domaći. Sigurno ću ga i ja ove godine napraviti po ovom receptu !

    ReplyDelete
  9. Moj muž jako voli sve ove božićne, biskupske kruhove, uskršnje pince i sl. kolače, ali ne smiju biti suhi i ovaj receptić ti plijenim, pokušati ću po njemu napraviti jer mi zvuči jako sočno i prekrasno izgleda.

    ReplyDelete
  10. Прекрасно изглежда щолена!Поздравления!Хубава вечер!

    ReplyDelete
  11. Ovo mora biti naljepsi stollen koji sam ikad vidjela!

    ReplyDelete
  12. Hvala svima, hvala Melitta :))

    ReplyDelete
  13. Savrsen kolac, danas isproban,hvala na receptu:)

    ReplyDelete
  14. Bas mi je drago da ti se svideo Svetlana, videla sam slicicu na cooliki :)))
    Puno te pozdravljam :)))

    ReplyDelete
  15. Jako lijepa slika!! ja pravim na isti nacin,ali pravim marzipan,probacu sa kupovnim !!!

    ReplyDelete
  16. Divan je nisam se smirila,morala sam ga praviti !!:))
    http://ruza123.coolinarika.com/slike/prikazi/256286#komentar3540596

    ReplyDelete
  17. Obecala sam samoj sebi da cu napravit ovaj tvoj predivni Stollen, napravila i mislim da sam uspela, jaaaaaaaaako dobar i na moje iznenadjenje-sasvim laka i izrada, a ja sve mislila da je to tesko za mene da bi uspela, radujem se i ja sam zadovoljna!

    ReplyDelete
  18. Cao! Hocu da probam ovaj tvoj stollen jer mi bas divno izgleda a tijesto mi se cini kao moje tijesto za strudlu na pr. samo malo masnije. Koliko mu treba da naraste i koliko dana se moze cuvati tj ako hocu da ga napravim za novu god kliko ranije mogu da ga napravim a da se ne sasusi?

    ReplyDelete
  19. Cao Irena,
    Nisam ga nikad cuvala duze od dva dana, jer se to kod nas odmah pojede.
    Ja sam pocela da ga ostavljam da narasta preko noci, zamesim uvece pred odlazak na spavanje. Testo jeste malo masnije, pa mu treba malo vise vremena da naraste. Ujutru samo razmesis, dodas suvo voce, marcipan, pustis ponovo da naraste i peces.
    Znam da ima puno recepata, ali meni se ovaj najvise svideo, obozavam ga.

    ReplyDelete