Saturday, January 31, 2009

Cappuccino truffles
































Opet truffles, ovog puta sa kafom. U sustini, moze se napraviti bezbroj ukusa i ja sam resila da mnoge od njih isprobam. Ovaj mi je bio najdrazi. Klasicna, fina kombinacija kafe i cokolade.



Sastojci
250ml. slatke pavlake
3 kas. espresso kafe
450gr. mlecne cokolade



Za glazuru
100gr.cokolade
2 kasikeulja
ili
30gr. naribane bele cokolade
2 kas. kakaa



Ugrejte slatku pavlaku sa kafom dok ne dodje do tacke kljucanja. Sklonite sa vatre i ostavite desetak minuta. Ponovo malo ugrejte i dodajte naseckanu cokoladu.
Lagano mesajte dok se ne otopi pa ostavite preko noci u frizideru da se dobro stegne.
Sutradan pravite loptice i prelivajte glazurom od cokolade, ili umesto glazure krupno naribajte belu cokoladu, pomesajte sa kakaom i u to valjajte loptice.


Medena pita































Please scroll down for english :)
Svima dobro znana medena pita, ali u novom ruhu. Ovo je stari bakin recept, sa kremom od lesnika. Korice su se kod nas obicno peku zimi, kada su toplota rerne i fini mirisi vise nego dobrodosli. Peklo se po 30-ak korica, jer odlozene u platnenu vrecicu mogu da stoje i po par meseci. Kreme su varirale, vanila, lesnik, orasi, cokolada...Meni je ova sa lesnikom najdraza.

Korice
2 jaja
100gr. secera
4 kasike ulja
3 kasike meda
450gr. brasna
1 kasicica sode bikarbone

Umutite cela jaja sa secerom, dodajte ulje, med, i brasno prosejano sa sodom bikarbonom. Dobicete fino glatko testo.
Podelite na 4 dela, pa na prevrnutom blago pouljenom plehu rastanjite koricu. Ako se testo lepi za oklagiju, poprasite sa malo brasna. Pecite na 170 C dok se korica ne zazlati. Jos vrucu nozem skinite sa pleha, ako imate mrvice uklonite, opet malo pouljite i ponavljajte postupak dok ne ispecete sve korice.
Dok je jos topla rerna, propecite lesnike tek toliko da im spadne ljuspa. Tople istresite u krpu, protrljajte da braon opna spadne i sameljite.


Krema:
600 ml. mleka
150gr.secera
6 kasikebrasna
100 gr. lesnika
200 gr. putera

Za kremu, skuvajte beli krem od mleka, brasna i secera, pa u jos vrelu kremu dodajte samlevene lesnike. Promesajte i stavite da se ohladi pa dobro umutite sa omeksalim puterom.
Filujte korice, pa pospite samlevenim lesnicima ili prelijte glazurom od bele cokolade.
Ako hocete da na napravite sace, istopite 50gr. bele cokolade sa 1/2 kasicice ulja na pari, pa mehurice za pakovanje paketa premazite debljim slojem cokolade. Stavite u zamrzivac da se stegne, pa pazljivo oljustite. Ja sam napravila samo za par kockica, ako hocete da napravite za ceo kolac uvecajte belu cokoladu. Pcelice su napravljene od marcipana, klilca od listica badema.
******************************************************
Honey cake

2 eggs, 100 gr. sugar, 4 tabelespoons oil, 3 tablespoons honey, 450gr. flour, 1 teaspoon baking soda.


Mix whole eggs with sugar, add oil, honey and flour mixed with baking soda. Dough will be nice and soft, not sticky. Divide into 4 equal parts and roll on the back of the baking pan as thin as possible. Bake each layer in preheated oven at 350F  just for a few minutes, until the edges get golden, but biscuit is still light in color. Stay in front of the oven, watch how it bakes carefully and be prepared to take them out fast as they could easily burn. Cool them on the rack.

Cream:

600 ml. milk, 150 gr. confectioners sugar, 6 tablespoons flour, 100gr. hazelnuts (skinned and finely ground), 200 gr. butter. teaspoon vanilla.

Boil 400 ml. milk. Remove from heat. Mix flour and the remaining 200 ml milk and carefully pour it into the milk stirring continuously. Return to medium heat and cook until it thickens stirring continuously. This will take a while. While still hot, add hazelnuts. Let cool and mix in  butter beaten with powdered sugar and vanilla.
Decoration is made with white chocolate and bubble wrap, bee's out of marzipan.

Friday, January 23, 2009

Kandirana narandza (Candied Oranges)






















Please scroll down for english :)



Mera je solja od 250gr.
1 narandza
1 1/2 solje vode
1/2 solje secera

Narandzu narezite na fine ploske.
Secer i vodu stavite da prokljuca pa u to spustite narandzu. Ostavite da kljuca 10 min. ali ne isuvise jako da bi parcici narandze ostali ucelo.
Povremeno ih okrenite, smanjite vatru i ostavite da se lagano kuvaju jos pola sata. Bice gotove onda kada postanu staklaste.
Iskljucite i ostavite da se prohlade u sirupu u kome su se kuvale, pa prebacite na resetku da otkaplju ako cete ih koristiti za dekoraciju ili stavite u teglu parce na parce i zalijte preostalim sirupom. Sirup ce biti gust i nece ga ostati puno.





**********************************************************
Using a sharp knife, cut the orange into thin slices.
In a large, heavy skillet bring 1.5 cups of water with 1/2 cup of sugar to boil. Add the orange slices.
Let it boil for 10 min. turning few times. Reduce the heat and simmer gently for 30min. turning occasionally, until the peel is translucent and very tender and the syrup has reduced to a few spoonfuls. Remove from heat and let them cool in the pan with syrup.
Using a slotted spoon or a fork, carefully move the slices to the wire rack to drain.


Karamelisani lesnici





Pijana torta

















Jako fina torta. Bez kreme, ali zato puna narandzine korice, grozdjica, natopljena rumom i prelivena cokoladom. Ako imate vec pripremljen arancini, ova torta je gotova za cas posla. Kada sam je poslednji put pravila, omaklo mi se duplo vise ruma od kolicine koja je u receptu, nekako sam bila pobrkla mere. Deca je nisu mogla jesti, ali smo zato mi maksimalno uzivali :) Gosti su nam otisli poprilicno veseli :)

Za tortu
9 jaja
9 kasika secera
1 narandze uspilovana korica
200gr. suvog grozdja
250gr. mlevenih oraha
60gr. prezle

Belanca ulupajte sa secerom, pazljivo umesajte zumanca, zatim orahe sa prezlom, suvim grozdjem i uspilovanom narandzinom koricom. Pecite pa vrucu ispecenu tortu prelite hladnim sirupom.

Za sirup

1 solja od 250gr. secera
1 solja vode
100ml. ruma

Za glazuru
100 gr. gorke cokolade
100 ml. slatke pavlake
Za glazuru, ugrejte pavlaku pa pre nego sto prokljuca dodajte useckanu cokoladu. Prelijte preko torte i dekorisite po zelji.


Wednesday, January 14, 2009

Bozicni kolaci







Cheesecake pops















600gr. sira
400gr. kondenzovanog mleka
4 cela jaja
1 kas. dobre vanile
malo naribane limunove korice
Za glazuru
250gr. cokolade
50gr. putera
malo mrvica u boji
malo useckanih pistaca ili oraha, lesnika…


Priprema:
Omeksali krem sir umutite, dodajuci jedno po jedno jaje, kondenzovano mleko, vanilu i naribanu limunovu koricu.
Pecite na 165C, 50 min
Dobro ohladite preko noci i kasikom za sladoled vadite kugle. U svaku kuglu zabodite stapic i stavite u zamrzivac na sat-dva. Napravite glazuru od cokolade, pa svaku kuglu umocite u cokoladu.
Uvaljajte u pistace ili mrvice. Drzite ih u frizideru da ne bi spali sa stapica.

Coko-nes torta















Za biskvit:
6 jaja
150gr. secera
150gr. mleka
200gr putera/margarina
6 kasika brasna
4 kasika kakaa
250gr. mlevenih oraha
1/2 kesice praska za pecivo

Za ganache:
250ml. slatke pavlake (tecnog vrhnja)
2 kasike putera
1 kasicica nes kafe
220gr. cokolade

Za kremu:
6 celih jaja
150gr. secera
1 kasicica nes kafe
200gr. cokolade
500ml. slatke pavlake (tecno vrhnje)

Priprema:
Ugrejte rernu na 175C.
Puter penasto umutite sa polovinom secera i zumancima. Dodajte mleko, samlevene orahe pomesane sa prosejanim brasnom, praskom za pecivom i kakaom. Belanca umutite u cvrst sneg sa drugom polovinom secera pa pazljivo umesajte u prethodnu masu.
Podelite ravnomerno u tri kalupai pecite.
Za ganache, ugrejte pavlaku sa puterom i nes kafom i pre nego prokljuca prelijte preko cokolade. Mesajte dok se cokolada ne otopi i ostavite na sobnoj temperaturi da se prohladi i ocvrsne.
Za kremu, jaja sa secerom i nes kafom kuvajte na pari dok ne postane kremasto, pa dodajte cokoladu. Prohladite.
Pavlaku ulupajte, pa pazljivo umesajte fil od jaja i cokolade.
Svaku koricu prvo premazite cokoladnim ganachom pa filom.
Dekorisite po zelji.
Torta je jako ukusna, nije tako slatka, i pogodna je za transport. Uzivajte :)

Tuesday, December 23, 2008

Lesnik grilijas minjoni
































Kora:
5 belanaca
150gr. secera
100rg. gustina
50gr. brasna
1 kasicica praska za pecivo
4 kas. ulja
malo dobre vanile
Ulupajte penasto belanca sa secerom. Dodajte prosejano brasno, gustin i prasak za pecivo, zatim ulje i vanilu. Pecite na pek papiru dok se ne zarumeni na temperaturi od 170C.
Nadev
200gr. propecenih i oljustenih lesnika
1 soljica mleka
100gr. secera
150gr. putera
Za nadev, lesnike propecite desetak minuta u rerni,pa izrucite u krpu i protrljajte da se oljuste. Prohladite pa sitno sameljite. Mleko stavite da prokljuca sa secerom, pa umesajte lesnike. Prohladjenu masu sjedinite sa penasto umucenim puterom.

Za glazuru
200gr. cokolade
200ml. slatke pavlake (tekuce vrhnje)

Za grilijas
150gr. secera
Za grilijas, na tihoj vatri przite secer dok ne dobijete zlatno zutu glatku masu. Izlijte na podmascen tanjir i dobro ohladite pa usitnite u avanu.
Ispecenu koricu presecite na pola. Stavite nadev na obe korice, pa jednu dobro pospite grilijasom. Prekrijte drugom koricom, tako da nafilovana korica legne na grilijas.

Ohladite u frizideru oko sat vremena pa secite kockice.
Napravite glazuru od cokolade i pavlake, tako sto pavlaku ugrejete do kljucanja i prelijte preko cokolade. Ostavite par minuta da se otopi, pa promesajte dok ne dobijete glatku masu.
Svaku kockicu prelijte glazurom i ostavite da se ohladi.
Dekorisite usitnjenim grilijasom

Marshmallow



Sastojci
3 belanca
500 ml. vode
3 vrecice zelatina (21gr.)
400gr. secera
kasicicadobre vanile, ili ekstata kokosa

I jos
kokos za posipanje

Glazura od cokolade
100gr.cokolade
1 kas.ulja
Zelatin stavite u ciniju i prelijte sa 100ml. vode.
Ostatak vode stavite da kljuca sa 300gr. secera. Dobro uspilujte i kada kuglice postanu teske i pocnu da formiraju niti prelijte preko omeksalog zelatina. Trebace 10-15 min. Dobro promesajte da se zelatin potpuno otopi.
Belanca dobro umutite sa 100gr. secera, pa u tankom mlazu ulivajte vreo uspilovani secer sa zelatinom. Mutite sve vreme, dok masa ne postane gusta i kremasta, oko 15 min.
Kalup, ja sam koristila tavu 20×27cm. premazite puterom/margarinom, i dobro pospite kokosom. Izlijte umuceni krem i ostavite par sati da se dobro stegne.
Istresite iz kalupa, narezite i uvaljajte u kokos ili prelijte glazurom od cokolade.