Friday, January 29, 2010

Kuvarijacije-Medovik















For recipe in english click here :))))

Jako sam se obradovala kada je za ovomesecnu igru Kuvarijacija odabran medovik po receptu Badrubuldure.  Pravila sam ga na Badnji dan i bio je nas Bozini kolac. Ovo na slici je ono sto je ostalo od njega, jer je jedan deo otisao u goste, drugi smo mi sa nasim gostima rezali, pa ni nemam sliku celog kolaca.
Ukus mi se jako svideo. Korice me podsecaju na moju medenu pitu a ono sto daje posebni smek ovom kolacu je krema od kisele pavlake. Secer sam smanjila i dodala sam vanilu, posto bez nje ne pravim gotovo ni jedan slatkis.
Naredni put cu raditi manje korica, onako kako je to Maja uradila, jer su moji parcici bili ogromantni sto se i vidi na slikama. Majo, fenomenalno si ga napravila :)
 Neke od korica sam malo prepekla, pa se vide razne nijanse zlatne boje, ali to ukusu nije ni malo smetalo. Ne valja ovo raditi dok ste na telefonu :)
Kolac je divan, mekan, mirisljav i topi se u ustima :)

Prenosim vam skracenu verziju originalnog recepta, posto je onaj po meni preobiman i ne bas dovoljno precizan:

3 jaja, 200gr. secera, 3 kasike meda, 3 kasike otopljenog putera, 2 kafene kasicice sode bikarbone, 400 gr. brasna.

Jaja i secer kuvajte na pari uz neprestano mesanje dok se smesa ne udvostruci. Puter otapajte sa medom i jos topao dodajte smesi od jaja. Mutite jos malo na pari, pa zatim dodajte sodu bikarbonu. U toplu smesu dodajte brasno i dobro izmesajte. Dobicete mekano testo koje treba pokriti najlonom da se ne bi susilo i stvrdnulo. Dok tanjite testo praskajte brasnom. Moje je bilo jako fino i svileno, nije zahtevalo previse brasna, mada u komentarima vidim da je kolicina varirala od 400-700gr.
U originalnom receptu su korice tanjene na pek papiru. Meni je bilo jednostavnije da ih tanjim na prevrnutom plehu i pecem jednu za drugom. Posto imam dve tave iste velicine, jedna se pekla, druga tanjila tako da je islo jako brzo. Pecenje svake korice je trajalo izmedju 4 i 5 minuta, na 175C, dobila sam 6 korica od jedne mere. Vodite racuna da se ne pomerate od rerne, kao ja :) jer ce neke korice biti svetlije druge tamnije. Ispecene pokrijte da se ne suse i dok se peku napravite nadev za tortu.

U ciniju stavite 1.5 l kisele pavlake i tome dodajte 400 gr. secera. Ja sam kolicinu secera smanjila, vi je prilagodite svom ukusu. Lagano promesajte i stavite u frizider. Tako uradite par puta dok se secer ne otopi, samo nemojte mesati isuvise cesto i isuvise jako jer ce se pavlaka razvodniti, na sta su se zalile mnoge coolinarke koje su ovaj recept isprobale.

Mislim da ne bi bilo lose procediti pavlaku kao u receptu za labneh od Monsoon, jer bi na taj nacin izbegli supu od pavlake. Pretpostavljam i da kolicina secera malo tome doprinosi, ja sam ga dosta smanjila pa je i to malo pomoglo.
Meni je krema bila sasvim ok, nije joj bilo potrebno dodavati ni krem fix ni zelatin.
Ohladjenim koricama odsecite pazljivo stranice kako bi bile ravne. Rubove sameljite u multipraktiku. Korice nafilujte i samlevenim okrajcima poprskajte tortu.

37 comments:

  1. WOOWWW!!
    Moćno izgleda!
    Svaka čast!

    ReplyDelete
  2. Wow! Savršen medovik! Baš mi je zanimljiva oavko različitih bija!

    ReplyDelete
  3. wow je prvo, i meni, palo na pamet kad sam videla... Svaka čast...

    ReplyDelete
  4. Stvarno je soliter! I sarmantan je tako malo prosaran :) Ali kako je iscen pod konac, tu si nenadmasna!

    ReplyDelete
  5. Odlično izgleda Ljiljoo..te kore su meni jako zanimljive i fine, ja nisam bila oduševljena tom kremom, možda se ipak radi o različitim vrstama vrhnja....

    ReplyDelete
  6. Prelep je,bogat i deluje preukusno!

    ReplyDelete
  7. ajme...zar je ovo moguce ovako savrseno napraviti....odusevljena sam!!!!!

    ReplyDelete
  8. 12 korica!:))) wow! kakvo strpljenje.:) ja dok razvaljam 5 za madaricu dobijem ospice od muke a kamoli da pokusam 12. svaka cast. ja danas pravim mog pa cemo vidjeti kako cu proci. nadam se da dobro jer vidim da su svi zadovoljni i okusom i teksturom.:)))

    ReplyDelete
  9. Hvala cure :)))
    Snjezana, brzo su isle jer sam ih pekla na dva pleha, jedan pecem drugi tanjim. Probala sam na pek papiru, ali mi nije islo tako brzo. Ukus je fin, meni se barem svidja, samo cu naredni put jos vise smanjiti secer, jer ne volim kada je preslatko.
    Jedva cekam da vidim tvoj, sigurna sam da ce biti predivan, jer znam koliko me je tvoja madjarica odusevila :))

    ReplyDelete
  10. wow, koliko slojeva. perfektno izgleda. Bas zanimljivo sto su kore razlicith boja.

    ReplyDelete
  11. Slažem se s tobom po pitanju originalnog recepta, a manjkavost je vrlo očita kad vidim koliko različite rezultate ste svi dobili. Dakle stvar je interpretacije tih "čaša" i "žlica".
    Tvoj jako lijepo izgleda, a potpuno sam fascinirana brojem kora. Ako ga odlučim raditi definitvno ću se držati tvog i Majinog recepta. :)

    ReplyDelete
  12. Jaoooo koliko kora si pekla, ja bi odustala na petoj sigurno !! Prekrasno izgleda, svaka ti čast!

    ReplyDelete
  13. Hvala cure :)))
    Masatera, brzo to ide, ni ne primetis :)))
    Andrea, mislim da je taj recept mogao biti napisan krace i sa mnogo vise korisnih informacija. Tamo ima previse slika i suvisnih upozorenja, koje samo odmazu a ne pomazu. Ja sam vise za to da recept bude kratak, jasan, precizan i konkretan, bez da potpuno sludim nekog.
    Sa kremom verujem da je najvici problem secer, ima ga previse i razvodni pavlaku, a sa koricama brasno, za koje nije navedena gramaza, a nista lakse nego izmeriti ga, pogotovo kada desetina zena za to pita i vapi za tim.

    ReplyDelete
  14. meni baš super izgleda ovako visok sa 12 korica. sjajno :)

    ReplyDelete
  15. Hvala S.L.F. :)))
    Monika, hvala :)))

    ReplyDelete
  16. Cekaj, nisu ti se korice zalepile za pleh? Kad jednu skines sa pleha (kako god) odmah mozes tu da tanjis drugu ili moras da operes tu povrsinu? Meni se cini da bi mi se bez papira sve zalepilo, a i videla sam kako mi se ponasaju delovi koji su malo spali sa papira na pleh. Ajd' pojasni mi taj deo, pliz, jer istina je da je valjanje korica na papiru malo "bezeci" posao :) Hvala!

    ReplyDelete
  17. Majo, meni je valjanje po pek papiru bila nemoguca misija jer je papir bezao na sve strane. Setila sam se da za medenu pitu korice tanjim na poledjini pleha. Tako sam i sad radila. Podmazala sam malo puterom tepsiju i razvaljala. Kada pecenu koricu skinem, samo pleh dobro ostruzem nozem, premazem opet malo i valjam drugu, uopste ih nisam ni prala izmedju. Jedino malo prohladim pleh u zamrzivacu, jer po vrelom ne mogu da tanjim.
    Naredni put cu korici praviti ovako:
    http://finebaking.blogspot.com/2009/01/blog-post_31.html
    Ukus korica je potpuno isti a mnogo mi je laske bez kuvanja na pari. U sustini ni ne znam zasto bi trebalo da se kuva, to ipak nije fil, ali sad sam htela da koliko toliko pratim recept pa sam radila onako kako pise. Ide i malo manje sode bikarbone u onom mom receptu sto mi se vise svidja. Napravicu uskoro tako pa cu da javim rezultate.
    Kolac je lep, ali mislim da ga treba malo preraditi.

    ReplyDelete
  18. vau, predobro izgleda ovako visok i te nijanse boja samo doprinose ljepoti :) prekrasno!

    ReplyDelete
  19. Hvala na objanjenju. I meni nije bas bilo najlogicnije da kuvam na pari nesto sto ce zavrsiti kao testo, ali htela sam da ispratim recept. Maja (Podgorica) nije kuvala zumanca, samo dobro umutila mikserom i drugo sve isto.

    Ne sumnjam da ces jos profiniti ovam Medovik, tvojim culima bezrezervno verujem!

    ReplyDelete
  20. Prekrasan ti je medovnik, mada mi se dopada i kako ga je Mamajac napravila. Mislim da ću pokušati da ga napravim sa malo debljim koricama. Pravila sam ga nekoliko puta (bar jedno 6-7 puta) što nama što za prijatelje i zaista nikog nije ostavio ravnodušnim. Mogu vam samo preneti moje iskustvo kako kore razvlačim bez problema. Na sto stavim stoljnjak pa preko njega peki papir (da ne beži) a preko testa najlon foliju i tako razvučem kore bez po muke. Testo čim izmešam sa brašnom podelim na pet delova (imam velike plehove pa presecam kore) i dok to radim ono se već prohladilo taman da ga mogu razvaljati. Sa filom nikad nisam imala problema.
    Pozdrav svima koje su ga pravile.
    Zlata (Micka47)

    ReplyDelete
  21. Zlato, bas mi je drago sto si se javila, jer si ti medovik pravila medju prvima i bio ti je predivan. Ovo je dobar savet za razvijanje korica na pek papiru, probacu jednom.
    Meni je krema bila ok, doduse, koristila sam smetanu koja ima veci procenat masnoce u odnosu na kiselu pavlaku. Mozda zavisi i od proizvodjaca, pa su zato svi imali razlicita iskustva sa njom.
    Hvala ti puno sto si se javila :))))
    Saljem ti veliki pozdrav :)))))

    ReplyDelete
  22. Ovo izgleda predobro ! I baš mi je super to što korice nisu ravnomjerno pečene pa si dobila ovo prelijevanje više boja , kolač izgleda prekrasno !!

    ReplyDelete
  23. Ljilja, please, please, give us an English version of a recipe for this beautiful cake. I know a similar Polish cake called "miodownik", but I used to make only 2 cake layers with 1 cream layer and honey-walnut topping. It looks like this:
    http://www.kuchnianadatlantykiem.com/2008/12/bn-mj-witeczny-miodownik.html
    Your medovik is so lovely I can not wait to try it out.

    ReplyDelete
  24. Hvala Branka :))))
    Agnieszka, I will post it for you. I saw your recipe, it is very similar to this one :))))

    ReplyDelete
  25. Izgleda predobro, meni se baš dopada ovako visok s puno kora

    ReplyDelete
  26. Ljilja, thanks a lot!! I will make your medovik this weekend.

    ReplyDelete
  27. zdravo draga ....Bikit sa coolinarike ovde ...
    citam ovoj recept za medovik i ja sam ga pravila sa kiselom pavlakom i vanil secerom i moji su bili odusevljeni ..samo sam napravila 6 korica...

    ReplyDelete
  28. znaci fil je samo kisela pavlaka i secer???

    ReplyDelete
  29. Ja ovaj recept imam od moje prabake, pravila sam ga cesto kad sam bila mlada. prestala sam da ga pravim jer nikad nije doziveo jutro uvek je sve (pa cak i duple mere) bilo pojedeno. Ispocetka je to bio kompliment. U mom receptu je 100gr secera i 7 kasika meda a u filu je pola klasicni prirodni puding sa vanilom i kad se ohladi tu dodjete puter i secer dobar apetit ruzica

    ReplyDelete
  30. Mom (ne)iskustvu više odgovara vaš recept nego Marijin (zeznula bih se s brašnom); no...samo jedno pitanje: za koliko je ovo ljudi, koliko ispada, koliki je vaš pleh i da li posle prepolovite te kore? Zahvaljujem.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Iva, ispadne od ovog jedna poveca torta. Testo ti je jos i najlakse da rastanjih ovako http://www.coolinarika.com/slika/1035941/.
      Ide lakse i brze nego na plehu. Ne mogu da se setim tacnih velicina pleha, odavno nisam pravila, ali mislim da je bio 18x30 cm. Korice mozes da prepolovis, i slazes jedne na druge.
      Nadam se da sam ti pomogla :)

      Delete
  31. Jeste i hvala vam - no, zaključila sam da je isuviše komplikovano za slavu, bar za sad, tako da ću isprobati kad prođu svi praznici, natenane. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pa, ako nisi ranije radila korice, bolje je da ih spremas neki drugi put, a da za slavu spremis nesto isprobano. U svakom slucaju, srecno sa koricama :)

      Delete