Wednesday, February 11, 2009

Kandirana narandzina korica
































Please scroll down for english :)

Kada je rec o kombinaciji voca i cokolade, narandza je moj favorit. Dobro napravljena i prelivena cokoladom, za mene predstavlja pravi delikates. Vatreni stapici su ne samo ukusni vec i jako dekorativni i predstavljaju carobni dodatak tortama i kolacima. Isprobala sam mnoge recepte i ovim bila najzadovoljnija. Nakon pripreme dobije se predivan, gotovo stakleni stapic narandze. Recept je iz knjige Perre Herme.

Sastojci
1 l vode
500gr. secera
1 stapic vanile
malo anisa
Za ovaj recept koristila sam korice od 4 narandze.
Posudu sa vodom stavite da prokljuca i dodajte narandzinu koricu nasecenu na stapice. Kuvajte 2 minuta. Ocedite, isperite i potopite hladnom vodom da odstoji par minuta, dok vam nova tura vode ne prokljuca. Ponovite postupak jos dva puta.
Posudu sa secerom i vodom prokuvajte, dodajte prokuvanu i ispranu narandzinu koricu, vanilu i anis, poklopite posudu i kuvajte na tihoj vatri sat i po. Sklonite s vatre i ostavite da prenoce u sirupu.
Nakon toga je spremna za upotrebu. Mozete je drzati u tegli, samo prelijte sirupom i dobro zatvorite, ili prosusite i pospite secerom ili cokoladom.
Moja omiljena varijatna za grickanje je prelivena cokoladnom glazurom.


************************************************************
Candied orange peel

1 liter water
500 ml. sugar
1 stick vanilla bean
a little bit of anis
For this recipe, I used 4 oranges.
Cut tops and bottoms off of the orange and score the orange into quarters, cutting down only into the peel and not into the fruit. Peel the skin and pith of the orange in large pieces.
Cut the peel into strips about 1/4-inch wide. Put the orange peel in a large saucepan with cold water to cover, bring to a boil over high heat. Then pour off the water. Repeat 1 or 2 more times depending up how assertive you want the orange peels to be.
Remove the orange peels from the pan. Whisk the sugar with water, vanilla and anis. Add the peels and simmer gently, reducing heat to retain a simmer. Cook until the peels get translucent, about 1 ½ hours.
Remove from the stove and let them cool in syrup overnight.
Drain the peels. Roll them in sugar and dry on a rack, for 4 to 5 hours, or cover them with melted chocolate.

6 comments:

  1. ova slika oduzima dah...prelijepa!

    ReplyDelete
  2. Kako dobra ideja! Inace mnogo volim narandzinu koru u kolacima

    ReplyDelete
  3. Isprobala sam recept sa ćerkom pre neki dan. I priznajem da nisam kuvarica, mada se trudim :)
    Ono što jeste verovatno samo moj problem je recept. Kuvale smo 3 puta po 2 min korice isečene na štapiće u 1l ključale vode sve kako piše. A onda smo ponovo u 1l vode stavile 500g šećera i kuvale poslednju turu.
    Nama su korice posle toga bile "mlohave" i "klonule", a nisu bile ni dovoljno slatke (a i kao da se sva aroma pomorandže isprala).
    Naša kućna iskusna kuvarica tvrdi da se to na kraju kuva kao slatko 500g vode i 500g šećera, ili čak i manje vode.
    Molim za pomoć za ovaj poslednji deo procesa. Hvala puno :)

    ReplyDelete
  4. Draga Yzse,
    zao mi je sto niste zadovoljni receptom :(
    Korice nakon jednoipocasovnog kuvanja moraju biti mlohave, ali nakon susenja na resetkici ocvrsnu, jer im spinovanje, tj. kuvanje u seceru nakon susenja da cvrstinu. Jeste li ih susili pre prelivanja cokoladom?
    Ako volite da bude malo sladje, slobodno povecajte secer u receptu, mada je meni ovo idelani balans secera koji ne bi menjala, ali je najbolje to prilagoditi sopstvenom ukusu.
    Sto se tice arome narandze, ne znam sta da vam kazem. Ona mora biti blaza nego kod sirove korice, inace bi bila gotovo nejestiva :)
    Nadam se da sam vam barem malo pomogla. Molim vas da se javite jos makar jednom i izvestite me sta mislite o ovome sto sam vam napisala :)
    Puno vas pozdravljam :)

    ReplyDelete
  5. Sušile smo ih par dana, ali možda je problem u količini. Mi smo koristile korice koje se dobiju od 1kg svežih celih pomorandži (otprilike par stotina grama korica). Možda je tu greška?

    U svakom slučaju, hvala puno na odgovoru.
    Pokušaćemo još par puta, valjda će nam uspeti.:)
    Inače smo i ovu "neuspelu" probnu turu pojele u slast:)

    Ono što je divno kod ovog recepta je da se ceo stan ispuni mirisom pomorandže posle prvog kuvanja, kao aroma terapija :)

    Ljiljo, hvala na odgovoru i na predivnom blogu :)

    ReplyDelete
  6. Yzse,
    ja sam ovo radila sa koricom od cetiri narandze. Sada vidim da sam to zaboravila da napomenem, tako da vam dugujem izvinjenje.
    Ako ih opet budete radili, secer slobodno prilagodite svom ukusu.Dobro ga prokuvajte sa vodom i onda dodajte ocedjene narandzine korice. Kuvajte na tihoj vatri, jer bi se u protivnom korice raspale. Ohladite ih preko noci u sirupu, procedite i poslazite na zici. Mogu se valjati u sitan kristal secer ili preliti cokoladom.
    Nadam se da sam vam pomogla :)
    Puno vas pozdravljam :))

    ReplyDelete